Geen tijd voor tv

1962-zw-w-televisie-150x150Ik lees bij mijn Facebook contacten (daar moet je het tenslotte van hebben tegenwoordig) regelmatig over allerlei geweldige televisieseries die ik gezien zou moeten hebben. Veel van dat spul is ook nog eens uitsluitend verkrijgbaar via een abonnement op Netflix of HBO, maar dat is alleen maar statusverhogend.
Ik moet bekennen: ik heb ze allemaal gemist. Gewoon langs mij heen laten gaan.

Het begint te voelen als een groot gat in mijn algemene ontwikkeling. Zoals je het eigenlijk ook niet kunt maken om nooit ‘De Avonden’ van Gerard Reve te hebben gelezen.

Daarnaast zijn er natuurlijk de publieke kijkcijferkanonnen Boer Zoekt Vrouw en Wie is de Mol. Los van het feit dat ik deze programma’s pure tijdverspilling vind, héb ik er ook helemaal geen tijd voor. Ook al vóór de komst van ZKKH had ik wel iets beters te doen.

Voor miljoenen mensen in Nederland schijnt dat anders te liggen. Ze hebben in hun leven misschien weinig nuttigs gedaan, maar kunnen tenminste wél vaststellen dat ze alle afleveringen van Boer Zoekt Vrouw hebben gezien. Voor mij was zelfs dát niet haalbaar. Ik moest zo nodig duizenden blogstukjes schrijven en mijn verzameling oude dia’s digitaliseren. Ik heb daardoor verzuimd mij wekelijks bij te laten babbelen door een blonde trut over de relationele nood in agrarisch Nederland. Ook heb ik -gemakzuchtig als ik ben- geen enkele moeite gedaan om jaar in jaar uit te ontdekken welke NSB’er nu weer dat mollenkutspel loopt te saboteren. Het is echt een tragische leemte op mijn CV.

Lees ook:
Ziggo mist scoringskans

Ondertussen raak ik natuurlijk behoorlijk vervreemd van de samenleving. House of Cards ken ik alleen van horen zeggen. Net als Borgen of True Detective. De meest recente serie die ik heb gevolgd was geloof ik Twin Peaks. Kijk, dan hoor je er zo langzamerhand toch écht niet meer bij. Maar er is nog hoop voor mij: Twin Peaks schijnt een vervolg te krijgen.

Deel artikel op sociale media!
Download PDF
Zonnepanelen als sanctie
Deel van Nederland snapt er niks van
(164 keer gelezen)

 

Geef een reactie

6 Reacties op "Geen tijd voor tv"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   Nieuwste | Oudste | Meest gestemd
trackback

[…] We wilden er eerst niet aan. Maar wanneer wij nog enig plezier van ons dure televisietoestel willen beleven, blijft ons weinig anders over. Het aanbod op de publieke en commerciële zenders is namelijk al geruime tijd volslagen bagger. Wij vallen nu eenmaal onder het marginale kliekje kijkbuisconsumenten dat niet warm loopt voor Heel Holland Bakt of Wie is de Mol. Wij kijken ter ontspanning liever naar fijne detectives, liefst van Scandinavische origine. En op tijden dat het ons uitkomt. Of beter gezegd: op tijden die ons door ZKKH welwillend ter beschikking worden gesteld voor recreatieve doeleinden. […]

ton
Gast

Het is net alsof ik geen tijd voor al die series heb. Of ben ik te selectief in mijn tijdsbesteding?

JohnN
Gast

De Deense serie Arvelingne (voor de export “The Heritage” genoemd) boeide mij wel zodanig dat ik na aflevering 1 ook de rest wilde volgen). Maar verder verspil ik ook geen kostbare tijd aan massabuisgekijk. Als ik die kijkcijfers van 3 – 5 miljoen aan het scherm gekluisterden zie bij de “succesvolle formats” denk ik: Geen wonder dat het zo slecht gaat in NL.

Ximaar
Gast

Ik heb dan weer geen tijd voor façadeboek waar natuurlijk narcisme en kuddegedrag hoogtij viert. Een TV heb ik overigens niet en de programma’s die je noemt heb ik nog nooit gezien. Wel heb ik de serie van de man in Iran bekeken en die vond ik erg verfrissend. Doe dat op de PC als het mij schikt.

Henk van S tot S
Gast

Volgens mij heb je niets gemist, als je “wie is de mol”,”boer zoekt hoer” en de aanverwante rotzooi die op “de commerciële zenders” wordt uitgezonden, niet ziet/gezien hebt.
Twin Peaks is Trouwens de enige “soap” die is ooit gezien heb.
Hier een stukje “Twin Peaks The Owls Are Not What They Seem”
https://www.youtube.com/watch?v=mbi7rq-TSk8
In The U.K. habben in 2014 nog een Twin Peak Festival.
Voor als je je verveeld:
https://www.youtube.com/watch?v=dZ703pF246I
Heb het zelf na een klein stukje voor gezien gehouden 😉