Gepantserde kamer

Veilige kamer van flat in NahariyaOp donderdag 23 april is het in Israël onafhankelijkheidsdag. Voor de Palestijnen is het daarentegen dan  afhankelijkheidsdag. Maar laat ik daar niet verder op ingaan, want een debat hierover is in Israël uiterst vermoeiend, zo niet slopend.

Veilige kamers van buiten gezienVroeger heb ik op mijn blog wel stukken geschreven in een poging de moeizame (to put it very very very mildly) verhouding van Israël tot zijn buren voor mijzelf te verklaren, maar daar steek ik tegenwoordig geen energie meer in. De weg naar vrede is geplaveid met pure onwil, zeker nu Bibi Netanyahu alweer zes jaar aan het bewind is.

De noodzaak om de eigen bevolking te beschermen tegen vijandige buren blijft dus onverminderd aanwezig. Een indringend voorbeeld is de verplichte aanwezigheid van ‘veilige kamers’ in alle nieuwere huizen. Het is een gepantserde, gasdichte kamer waarin bewoners zich kunnen terugtrekken als er weer eens raketten vanuit het noorden (Hezbollah) of het zuiden (Hamas) worden afgevuurd op Israëlische steden.

Bij onheil uit het noorden is de stad Nahariya steevast een geliefd doelwit. Het Israëlische leger slaat dan altijd terug met het beruchte buitenproportionele geweld.
Het credo hier is: die Arabieren moet je echt kei- en keihard aanpakken, anders gaan ze nog denken dat ze een kans maken tegen ons.
Helaas heeft de burgerbevolking aan de andere kant van de grens niet de beschikking over beschermende middelen als een veilige kamer (hoewel die weinig zou uithalen tegen Israëlische bommen), waardoor er steevast veel meer doden vallen.
Humanitair is het een telkens terugkerende ramp. Israël plaatst zichzelf met steeds minder succes in de slachtofferrol, juist vanwege die buitenproportionele reactie.

Lees ook:
Het staatsbezoek van ZKKH

Zo raakt buiten beeld dat de burgerbevolking in het noorden en zuiden van Israël op zulke momenten het eveneens zwaar voor de kiezen krijgt. Honderden raketten met zware explosieven en gevuld met dodelijk schrapnel worden afgevuurd op noordelijke en zuidelijke grenssteden.
Het zijn allemaal geen lieverdjes in deze regio en de gewone burger is er altijd het meest de dupe van. De zoveelste generatie kinderen groeit op in haat voor de ander. Israël zal pas écht onafhankelijk zijn als er een duurzame vrede is met de buren. En dat kan nog wel even duren.

Toegang veilige ruimte in kantoorgebouw
Toegang tot veilige ruimte in kantoorgebouw
Deel artikel op sociale media!
Download PDF
Toch lastig, die vluchtelingen...
Kunst tussen industrie
(203 keer gelezen)

 

Geef een reactie

3 Reacties op "Gepantserde kamer"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   Nieuwste | Oudste | Meest gestemd
JOHNN
Gast
Ik vind het navrant om dit hier te stellen, toch doe ik het maar. Tijdens de Nazi-bezetting in Nederland was ik een klein jochie. Er was een Stadkommandantur bij ons in de buurt. Door het verzet werd een aanslag gepleegd op een hoge officier in zijn auto. De chauffeur raakte ernstig gewond, de officier die het doelwit was kwam met de schrik vrij. De Duitsers sloegen keihard terug. Zes willekeurige mannen uit de buurt (huisvaders) werden voor het vuurpeloton standrechtelijk gefusilleerd. Zo dachten ze rust in de buurt te bereiken. Die was er even, maar verdween weer door de haat die toch nieuwe aanslagen uitlokte. . Is het vreemd dat deze kinderervaring bij me opkomt als ik Israël brandbommen zie afvuren op Gaza? Tegelijk zag ik later (ouder en wijzer geworden?) ook in dat vele moorddadige verzetsacties vrij zinloos waren en als effect alleen maar meer onschuldige slachtoffers opleverden. Maar… Lees meer »