Amsterdams cultuurgoed: de volkstuin

Volkstuinen-Nesserlaan-AmstelveenVandaag is het prachtig weer om op de volkstuin te zitten. Het is voor veel Amsterdammers een geliefde plek om te recreëren. Dat veel complexen vlakbij een snelweg of industrieterrein liggen is buitengewoon eigenaardig. Ze zijn immers voor rust en frisse lucht. Maar achtergrondlawaai mag kennelijk de pret niet drukken.

In Amsterdam en omgeving zijn minstens 30 volkstuincomplexen met elk dikwijls een paar honderd tuinen. Duizenden Amsterdammers hebben hier dus plezier van. Op de meeste volkstuinen staat ook een huisje, meestal voorzien van (buta)gas, stromend water en soms ook zelf opgewekte elektriciteit.

Het pure volkstuinieren is er wel een beetje af tegenwoordig. Enkele decennia geleden werd er nog volop groente en fruit verbouwd en was minstens een deel van de tuin ingericht als moestuin. In deze tijd zijn bonenstokken, bedjes met sla en boerenkool een tamelijke zeldzaamheid. Het zijn merendeels siertuinen geworden met soms de vreselijkste tierelantijnen uit het tuincentrum.

De meeste mensen zien de volkstuin als een goed en goedkoper alternatief voor de stacaravan of het strandhuisje. Een flink grasveld met tegelterras en dat is het dan wel. In het clubhuis is er op zaterdagavond bingo en klaverjassen.

Mensen die geen volkstuin hebben kunnen er toch van genieten. In en nabij het historische dorp Sloten zijn er wel drie: VAT, Eigen Hof en Lissabon. Je kunt er prachtig wandelen, de volkstuinders bespieden en ideeën opdoen voor je tuinmeubels.

Het meest pure tuincomplex dat ik ken ligt in Amstelveen, bij de Nesserlaan. Daar gaat het uitsluitend om het tuinieren. Er staan geen huisjes op, elke tuinder heeft een klein stukje grond waarop groenten, laag fruit en bloemen worden geteeld. Het lijkt wat saai, maar het ziet er juist heel gezellig uit.

Lees ook:
Het aso-vlaggetje

Wat is volgens u het mooiste tuincomplex van Amsterdam en omstreken?

Dit artikel verscheen eerder op Amsterdam Centraal.

Bijgewerkt op 23 september 2017 (layout)

Deel artikel op sociale media!
Download PDF
De meisjes in te krappe broekjes
Grieken kunnen beter vluchten
(253 keer gelezen)

 

Geef een reactie

8 Reacties op "Amsterdams cultuurgoed: de volkstuin"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   Nieuwste | Oudste | Meest gestemd
Henk van S tot S
Gast

Quote:
“Dat veel complexen vlakbij een snelweg of industrieterrein liggen is buitengewoon eigenaardig. Ze zijn immers voor rust en frisse lucht. Maar achtergrondlawaai mag kennelijk de pret niet drukken.”

Geen rust en “frisse lucht” gevuld met fijnstof. Geen wonder dat Amsterdammers al maar dommer worden. 😉
Zie (vooral onder 3e afbeelding) van:
http://www.kennislink.nl/publicaties/meer-luchtvervuiling-lager-iq

JOHNN
Gast

Terreinen die werden toegewezen voor volkstuin complexen werden niet gekozen vanwege rust en frisse lucht. Het betrof vaak ‘rafelranden’, overschietend land na aanleg van wegen en spoorlijnen. Op een toekomstig uitbreidingsplan dat (voorlopig) niet gerealiseerd werd.

Bianca
Gast

Je kan een Amsterdammer wel uit Amsterdam halen, maar de volkstuin blijft kriebelen.
Als kleindochter van Amsterdamse grootouders heb ik veel dagen door gebracht op hun prachtige volkstuin met gras, mooie bloempartijen en natuurlijk het huisje voor de verkoeling.
Bedankt voor de herinnering.