Amalia en de huishoudschoolIk las laatst het bericht dat prinses Amalia naar het gymnasium gaat. Een slim kind gelukkig. Wat een opluchting op het paleis! Je zal het als koning maar treffen dat je erfopvolger een VMBO-advies krijgt. Dan zit je toch even met de handen in het blonde haar.

Niet dat er iets mis is met VMBO, maar tijdens het koningschap is het handiger wanneer je niet telkens in de Wikipedia hoeft te spieken waar al die geleerde ministers het over hebben.

Wat zouden de Oranjes eigenlijk doen wanneer de troonopvolger zwakbegaafd is? Doen of hun neus bloedt en hem of haar gewoon naar het gymnasium sturen? Niets is onmogelijk. Ik wed zelfs dat u nu in gedachten nagaat bij welke Oranje-telg dit in het verleden gebeurd zou kunnen zijn.

Je zou zeggen dat landen met een president dit risico niet lopen. Maar gek genoeg is daarbij de kans op een volslagen idioot als staatshoofd nog veel groter. Zie de Verenigde Staten, waar we presidenten als Bush junior en Ronald Reagan voorbij hebben zien komen. Dat waren werkelijk totale onbenullen. En dan te bedenken dat er in de aanloop naar de presidentsverkiezingen nog veel ergere nutcases in de race zijn of waren, denk aan Sarah Palin of Donald Trump.

Ik hoop dat prinses Amalia op het gymnasium goede cijfers haalt, dat kan het landsbestuur misschien ietwat ten goede komen later. Mogen we die cijfers eigenijk weten of moeten we daarvoor een beroep doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB)? Ik durf te wedden dat het koninklijk huis buiten de werking van die wet valt. Zo gaan die dingen hier nu eenmaal.

Lees ook:
Honden roven saté bij het Blauwe Theehuis

In elk geval: Amalia, veel succes in de speciaal voor jou opgezette VMBO-T afdeling van het Christelijk gymnasium Sorghvliet in Den Haag! 
Ach ja, de mooiste prinsessen komen tenslotte van de huishoudschool.

Bron afbeeldingen:
Amalia: RVD, uiteraard met dank aan de belastingbetaler.
Huishoudschool jaren 50: Pinterest.

Laatst bewerkt op: apr 27, 2018 @ 21:51.

(521 keer gelezen)

 

Download PDF

8 Reacties

  1. Alexander was niet zo’n slimme hoor. Toen hij naar de universiteit van Leiden ging studeerde een vriendin van mij daar. Ineens mochten de cijfers van tentamens niet meer openbaar in de hal hangen 🙂 en hij heeft zijn hele studie een tutor gehad.. Ik denk wel eens: wat een narigheid om niet gewoon iets te mogen doen wat bij je capaciteiten aansluit en gevangen te zitten in dat koninklijke harnas.

    • @Esther: Hoor ik hier iets van medelijden doorklinken? Hij heeft het toch schitterend met zijn zorgenvrij bestaan met een slimme vrouw aan zijn zijde die hij als gewone burger nooit gekregen zou hebben?
      Als man van de zesjes-cultuur allemaal ja-knikkers om zich heen. De beloning omdat hij braaf heeft gedaan wat mamma hem duidelijk heeft gezegd: alles voor de dynastie!

    • En dan te bedenken dat hij ook nog een vliegbrevet schijnt te hebben waarmee hij zo nu en dan het regeringstoestel mag besturen. Ik hoop niet dat hij over mijn huis vliegt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.