Turkije wordt steeds meer Schurkije

Vlag TurkijeEens kijken of ik het allemaal nog een beetje uit elkaar kan houden: Turkije gaat z’n grenzen zoveel mogelijk dichttimmeren voor vluchtelingen uit Syrië. Daarvoor betaalt Europa het land een paar miljard. Dat zal een opluchting zijn zeg: vluchtelingen worden al heel ver van ons bed tegengehouden.

Ondertussen levert de zoon van de Turkse president, Bilal Erdogan, stiekem wapens aan IS en verhandelt hij illegaal hun olie. Zo verdient het kalifaat weer een centje bij. Dat schept nieuwe mogelijkheden om nog meer Syriërs te terroriseren. En die vluchten vervolgens weer richting Turkije. Maar ja: grens dicht.
Aan wiens kant staat Turkije eigenlijk?

De coalitie tegen IS omvat tientallen landen. Daaronder zijn nogal wat Navo-leden, zoals Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland en de VS. De meeste landen opereren vanuit Irak, want de indruk mag niet ontstaan dat ze de Syrische dictator Assad helpen.

Koerden

Navo-landen ondersteunen Koerden in Syrië in hun strijd tegen IS. Ze vechten in het belang van Europa. Navo-land Turkije daarentegen houdt niet van Koerden en bombardeert ze.
Nogmaals: aan wiens kant staat Turkije?
Aan de kant van IS, concluderen de Russen.
Daar begint het inderdaad op te lijken.

Turkije schoot een Russische straaljager uit de lucht die daar vloog om IS te bombarderen. Weliswaar vloog het ding per ongeluk een paar meter boven Turks grondgebied, maar als je allemaal samen tegen IS vecht, doe je daar niet moeilijk over. Bloemetje en sorry, klaar. Maar nee.

Miljoenen moslims

Turkije saboteert de strijd tegen IS. Ondertussen gaan er geruchten dat Europa wil meewerken aan versnelling van de procedure voor een Turkse toetreding tot de EU.
Gelukkig voelt ons parlement daar niets voor. Poot stijf houden dus. De situatie rond mensenrechten en rechtsstaat is alleen maar verslechterd onder Erdogan.

Lees ook:
Moe van petities

Het zou überhaupt een slechte beslissing zijn om Turkije bij de EU te voegen. Weer 75 miljoen moslims erbij. Dat vond iedereen toch zo eng? En terecht. 75 miljoen hindoes of katholieken erbij zou óók eng zijn. Religie heeft nu eenmaal teveel conservatieve invloed op de samenleving. Dan kun je het wel weer schudden met je vrouwen- en homorechten, om maar iets te noemen.

Turken in Nederland

Bovendien: Turkije bemoeit zich nu al intensief met de Turken in Nederland. Dat wordt dan alleen maar erger. Europa moet zich uitsluitend associëren met fatsoenlijke landen, niet met staten die steeds meer schurkengedrag vertonen.

Deel artikel op sociale media!
Download PDF
De nutteloosheid van de open brief
Roken op tv: het mag weer
(269 keer gelezen)

 

Geef een reactie

10 Reacties op "Turkije wordt steeds meer Schurkije"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   Nieuwste | Oudste | Meest gestemd
Emigrant
Gast
Nee JOHNN met dubbel N, ik ben geen Turk, maar doet dat ter zake? Ben je een tikje paranoïde misschien? Ik ben gewoon een landverrader, die twintig jaar geleden voor een woonplaats elders in de plofkip heeft gekozen. Economisch vluchteling of gelukzoeker mag je ook zeggen. Nu had jij toch werkelijk even gedacht dat Turkije een net, want modern land was? Maar ook nette, moderne landen kunnen ineens omslaan, denk maar aan Duitsland in 1933, aan Hongarije en Polen in onze tijd. Het ziet er naar uit dat ook Nederland aan de vooravond van zo’n akelige omslag staat. Eigenlijk is het landje al zo ver heen dat het alleen maar lachwekkend is als er over het fatsoen van andere landen wordt gesproken. Nogmaals: er bestaan helemaal geen fatsoenlijke landen, ook niet als zij ‘modern’ zijn. Waar mensen zijn is onfatsoen. Turkije is onder de huidige regering totaal onknuffelbaar; geheel mee… Lees meer »
JOHNN
Gast
Beste Emigrant, nee ik ben niet paranoïde, geenszins. Ik vreesde slechts dat Turken in Nederland misschien paranoïde geworden kunnen zijn: door de lange armen van Erdogan c.s. In elk geval bedankt dat je mijn onzekerheid omtrent jouw persoon gedeeltelijk hebt opgeheven. Een geëmigreerde kaaskop dus, misschien wel een Henk, of Geert maar die details mogen wel achter het gordijn blijven hoor..Maar de gegeven info is al belangrijk genoeg voor begrip en doet daarom inderdaad ter zake. Nederlanders die (al vóór Erdogan) langdurig woonden in steden als Istanboel en Ankara verklaarden mij dat Turkije een net, modern land is, als ik mijn twijfel nog uitsprak. Maar zij weten beter dan ik, dacht ik. Enfin, Turkije maakt inderdaad een ommekeer door, dat kun je wel zeggen en uitgerekend in een tijd waarin we ons zelfs afvragen of Rusland nog wel een bevriende natie kan zijn waarmee we zaken behoren te doen en… Lees meer »
Emigrant
Gast

Het is waar: de huidige Turkse regering is buitengewoon onbetrouwbaar, zowel in zijn binnenlandse als zijn buitenlandse politiek. Toch kan versnelling van de procedure voor een Turkse toetreding tot de EU geen enkel kwaad, want daar komt toch in geen eeuwen iets van terecht. Het is meer een diplomatiek spelletje.

Er wonen in Turkije veel moslims, maar velen van hen zijn dat slechts nominaal, ze ‘doen er niets aan’— zoals de christenen in West-Europa. Bovendien leven er ettelijke miljoenen niet-moslims: de Alevieten. Je wilt toch niet alle Turken over één kam scheren? Dat klinkt wel erg naar Trump.

Wat fatsoenlijke landen zijn weet ik niet hoor. Vooral landen waar weinig mensen wonen, dunkt me. IJsland, Kiribati?

JOHNN
Gast
Beste Emigrant, wat jammer nou dat je niet met je naam reageert. Nu blijven we gissen, ben je misschien een emigrant uit Turkije? en nu dus Nederlander met een dubbel paspoort? Het was veelzeggend dat alle in Nederland wonende kiesgerechtigde Turken een brief ontvingen om toch vooral op de partij van Erdogan te stemmen. De oligarchie heeft graag iedereen aan een touwtje en dat lijkt nog aardig te lukken. Hetzelfde trucje speelt het Marokkaanse koningshuis. Ze leren van elkaar! Ik wil graag geloven dat de sterke invloed van de imams in de moskeeën op de bevolking in Turkije langzaam verleden tijd begint te worden, zeker in de grote steden, maar dat maakt de ”dictatocratie” Turkije nog niet knuffelbaar… brrr. In de EU, onder geen beding wat mij betreft, ook niet binnen een generatie! Alleen al om het zware stempel door de bevolkingsomvang t.o.v. de andere EU landen, zelfs in vergelijking… Lees meer »
Henk van S tot S
Gast

Ik doe nu iets, wat binnen de Turkse grenzen waarschijnlijk een raadselachtige verschijning zou opleveren:
http://www.tref.eu/images/stories/fotos/erdogan.jpg

Henk van S tot S
Gast

oeps:
“raadselachtige verdwijning”, dus.

Anonymous
Gast

Mooi omschreven.
Snap nog steeds niet dat mensen te naïef zijn om juist te kijken naar die landen waar de schijn zo hoog gedragen wordt. Juist daar waar je het nirt verwacht zou je kritisch naar moeten kijken. Voor verspreiding heb je een gastheer nodig

JOHNN
Gast
Ik heb altijd al gedacht dat ze niets voor elkaar onderdoen, die ”sterke” Midden-Oosten leiders. Vroeger niet zoals Egypte onder Nasser en nu niet. Of ze nu Saddam, Ghadaffi of Assad heten, ze lijken allemaal op elkaar: onderdrukking, massaal opsluiten of erger, om ongestoord de eigen kliek, te beginnen met de familie, de rijkdommen van het land binnen te laten slepen. Maar dat Turkije onder Erdogan dezelfde weg opgaat had ik tot voor kort niet willen geloven. ”Turkije – Istanbul – is een modern land, dat zich veel westerse invloeden heeft eigen gemaakt”, vertelden alle mensen die er zelf langere tijd doorbrachten aan mij. Dat het zo erg is dat we Erdogan als vergelijkbaar met Putin moeten zien jaagt mij schrik aan. Is de meerderheid in Turkije dan zo achterlijk? Hebben mijn westerse bekenden alleen Istanbul en Ankara als het echte Turkije gezien? Als ik die Erdogan hoor brallen bij… Lees meer »