Terrorisme-Telegraaf-BrusselIk moest een beetje zuchten bij de krantenkoppen en commentaren na de aanslagen in Brussel: “Europa in het hart geraakt!”, “Het komt nu wel erg dichtbij!”
Daar zullen de propagandisten van IS blij mee zijn, als ze dat horen. Dat geeft toch een bijzonder geslaagd gevoel.

En ik heb nieuws: het wás al dichtbij. Al sinds de jaren zeventig zo ongeveer is het terrorisme onder ons.
De Palestijnen, de Baader Meinhoff Gruppe, de IRA van de Ieren, de ETA van de Basken, door de jaren heen zijn er in Europa vele honderden doden gevallen door terroristische aanslagen.

Terrorisme slachtoffers sinds 1970
Slachtoffers door terrorisme in Europa sinds 1970 (Bron: Bild, via Facebook)

Het lijkt alleen dichterbij doordat er tegenwoordig door de veelheid aan traditionele en sociale media nog eindelozer wordt geanalyseerd, becommentarieerd, geopinieerd, gewauweld en geraaskald. Cynisch zou je kunnen zeggen: slecht nieuws geeft weer een hoop mensen iets te doen, goed voor de werkgelegenheid.

Maar bagatelliseren wil ik de vreselijke gebeurtenissen natuurlijk niet. Terrorisme zal blijven, omdat het voor relatief kleine minderheden de enige manier is om zich te verzetten tegen rijke, machtige staten. Oorlog 2.0, zeg maar.
Ik denk dat we moeten gaan wennen aan meer bewaking op straat, stoere kerels en vrouwen met machinegeweren, veiligheidsmensen en detectiepoortjes bij de ingang van stations, winkels en winkelcentra. Net zoals dat in Israël al jaren heel gewoon is. Het is nu wat minder, want de muur om het land helpt enigszins. Maar het terrorisme blijft. Terrorisme is altijd een uitvloeisel van een probleem dat verkeerd wordt aangepakt. Een muur om ons land wordt misschien straks het nieuwe ‘Schengen’: alleen vrij verkeer van goederen, niet van mensen.

Lees ook:
De waterstanden tijdens de griep

O, ik krijg net binnen dat Johan Cruijff is overleden. Alle programma’s, twitteraars en columnisten die eerst nog wilden doorzemelen over Brussel, hebben nu weer iets anders aan hun hoofd.

Laatst bewerkt: feb 17, 2018 @ 15:57.

(215 keer gelezen)

 

Download PDF

5 Reacties

 1. Ja, twitter komt nu wel heel erg dichtbij. 😉

  We hadden hier overigens ook nog de radicale Molukkers en België had op 30 km van Brussel de Bende van Nijvel.

  Nee, we hebben gewoon een overschot aan “journalisten” en “nieuwsprogramma’s” en dat blaast dergelijk nieuws steeds verder op om maar inkomsten te genereren.

 2. ”O, ik krijg net binnen dat Johan Cruijff is overleden. Alle programma’s, twitteraars en columnisten die eerst nog wilden doorzemelen over Brussel, hebben nu weer iets anders aan hun hoofd.”
  Mijn gedachte ook. Je vraagt je af op welke gronden ”de beschaving van het ‘vrij westen’ zich nog superieur waant”. Dat geldt trouwens net zo voor de Israeli’s met hun muur.
  Wat onze media in het algemeen betreft: zet een stel journalisten en politici aan een tafel met open microfoons en er wordt fel door elkaar heen geluld, je kunt er geen touw aan vast knopen. Niemand draagt zo iets zinnigs bij. Over de eigenwijze ex-voetballer hoor ik iemand – op een rustig moment – zeggen dat het symbolisch is dat hij op witte donderdag overleed, zijn initialen zijn immers J(ezus) C(hristus). Het moet niet gekker worden.

 3. Quote: Net zoals dat in Israël al jaren heel gewoon is. Het is nu wat minder, want de muur om het land helpt enigszins”” Hè, wat is Arnoud Hugo hier nu zo blunt aan het beweren? Dat deze muur, door mensenrechtenorganisaties is beoordeeld als uiterst onwettig en de rechten van de Palestijnen schendend een handig middel tegen zogenaamdd Palestijns terrorisme is? Of heeft hij helemaal niet door dat met deze uitspraak het bestaan van deze muur rechtvaardigt en doet hij gewoon een suffe uitspraak?

  • Nee Henk, dan begrijp je me verkeerd. Ik vermeld alleen het feit dat de muur de aanslagen in Israël heeft verminderd. Ik praat het helemaal niet goed en ik ben met je eens dat het een onwettig middel is. Ik ben dus tegen die muur en zie het als een verkeerde methode om terrorisme te bestrijden. Zoals ik al zei: terrorisme is een uitvloeisel van een probleem dat verkeerd wordt aangepakt. In dit geval is de goede aanpak: de rechten van de Palestijnen erkennen, bezette gebieden teruggeven en komen tot een twee-staten oplossing. Niettemin is het Palestijns terrorisme niet ‘zogenaamd’, maar werkelijk terrorisme. Dat staat los van het feit dat ze juridisch in hun recht staan. De acties waren en zijn willekeurig gericht tegen onschuldige burgers en dat is terrorisme. Net zo goed als Israëlische bombardementen op Gaza oorlogsmisdaden waren, want ze waren eveneens willekeurig gericht op onschuldige burgers.

   • En als Palestijnse acties tegen onschuldige burgers zijn gericht mag je dus ook de daders wel standrechtelijk executeren? Dat zag ik namelijk gisteren gebeuren. Mogen de Palestijnen de Israëlische militairen die op Palestijns gebied een aanval doen en daarbij onschuldige burgers slachtoffer maken ook standrechtelijk executeren dan? Dat is namelijk de glijdende schaal die dreigt bij alle terrorisme.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.