Copuleren in de Oude Kerk

Oude Kerk Expositie Guido van der WerveEr was commotie om een expositie in de Oude Kerk. Er waren afbeeldingen van groepen naakte mensen die met elkaar neukten, in een videotriptiek van kunstenaar Guido van der Werve. Dat hoorde niet in de Oude Kerk, zo vond een briefschrijver in Het Parool. Het was tenslotte feitelijk een godshuis.

Nu verbaas ik mij altijd over het spanningsveld tussen seks en religie. Op een of andere manier vindt men binnen het instituut ‘de kerk’ dat seks iets onbehoorlijks is en zéker het openbaar afbeelden daarvan. Onbegrijpelijk. Ik vind het juist fijn om te doen en ook om naar te kijken. En dat zal voor de meeste mensen gelden, ook de religieuze, anders waren wij al uitgestorven.

Naakte borsten

Maar ik denk dat het anders zit. Ik denk dat er in werkelijkheid helemaal geen bezwaar wordt gemaakt. Vermoedelijk is het een opzetje om in de media aandacht te krijgen voor de expositie. Het creëren van een controverse is daarvoor een goed middel.

SuitsupplyZo ging het onlangs ook met die affiches van Suit Supply in de bus- en tramhokje met daarop een gekleurde vrouw. Twee heertjes in kakkige vrijetijdskleding gleden van haar naakte borsten af. ‘Feministische vrouwen’ begonnen op sociale media heibel te schoppen hierover. Dit was slim bedacht door het reclamebureau. Van een vrouw met blote borsten kijken wij niet meer op, dus moest er een protest worden opgetuigd. De potentieel controversiële ingrediënten zijn bewust ingebouwd: gekleurde vrouw, blote borsten, seksisme, mannenmerk dat misbruik maakt, protesterende feministes. Doorzichtig maar effectief: het werd een rel(letje).

Lees ook:
Het feestbeest Choho

Iets opwindends

Loopt die expositie in de Oude Kerk eigenlijk nog? Dan wil ik hem wel eens zien. Ik hoop dat directeur Jacqueline Grandjean vaker met dit soort dingen komt. Heeft de kerk eindelijk eens iets opwindends te bieden…

Tevens gepubliceerd op de website Amsterdam Centraal.
Afbeeldingen: fragment videotriptiek Guido van der Werve in Oude Kerk, Affiche Suitsupply.

Digitaal geremasterd op 13 oktober 2017 (Afbeelding, layout, tussenkoppen).
Laatst bewerkt: okt 13, 2017 @ 21:49.

Deel artikel op sociale media!
Download PDF
De moord op de musea
Te dronken om de hond uit te laten
(595 keer gelezen)

 

Geef een reactie

4 Reacties op "Copuleren in de Oude Kerk"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   Nieuwste | Oudste | Meest gestemd
Henk van S tot nieuweS
Gast
Henk van S tot nieuweS

Het is bij sommige mensen ook nooit goed:

Doet men in de Oude Kerk, wat god in Genesis 1:28 vraagt (gaat heen en vermenigvuldigt u ) en valt er toch wat te zeuren 😉

JOHNN
Gast
Tja, die acteurs deden het vast niet zonder condoom of tenminste niet zonder ‘de pil’ – en zeer waarschijnlijk ook niet met hun eigen godgezegende partners. En zo heeft Genesis 1:28 het toch ook vast niet bedoeld. Blijft natuurlijk waarom onze schepper het genotsgevoel erin gelegd heeft. Dat blijkt immers geen voorwaarde voor geslaagde vermenigvuldiging, zoals zo vaak bewezen is. Het blijft een beladen activiteit zowel in ‘beschavingen’ als ‘wilde gemeenschappen’. Ik denk dat het iets te maken heeft met een oergevoel dat ons beheerst om niet te worden opgezadeld met de zorg voor andermans nakomelingen. De christelijke kerken hebben altijd krachtig voorhuwelijks geslachtsverkeer verdoemd maar het vruchtbaar binnenhuwelijks copuleren even krachtig aangemoedigd. Alle seks is ‘vies’ behalve binnen een monogame ingezegende verbintenis. De kindertjes die daaruit voortkomen versterken de gesloten gemeenschap (in dubbele betekenis hier). Zoals in zoveel zaken bouwt de kerk door op diepe ingeboren angsten. De islam… Lees meer »
Henk van S tot nieuweS
Gast
Henk van S tot nieuweS

Quote: ” Alle seks is ‘vies’ behalve binnen een monogame ingezegende verbintenis”

Ach ja die brave christenen en hun oudtestamentische voorlopers als Onan, David, bijwijvenhouders, dienstmaagdengrijpers,

De RK bouwwerking hangen/hingen, onder de mom van kunst, vol met “redelijke erotische” afbeeldingen.

Om niet te spreken van liederlijke pausen zoals
http://www.cip.nl/nieuws/augustus-2011/24025-De-pornocratie-van-paus-Johannes-XII
Pedopriesters en andere maffe “godvolgers” (een hoop nonnen wisten ook er ook wel raad mee)

Incest komt meer voor in de biblebelt , dan elders.

Amen!

Henk van S tot nieuweS
Gast
Henk van S tot nieuweS

correctie:
bouwwerking = bouwwerken