Nederlanders met een achtergrond

Nederlanders met een achtergrondNergens hebben ze dat zo erg als in Nederland: een woord om immigranten politiek correct aan te duiden. Maar nu wordt ook hier het stigma afgeschaft. Eindelijk. Hoe gespannen wij hier in staan blijkt wel uit het feit dat gans columniserend Nederland er nu bovenop duikt. Terwijl het toch maar een klein berichtje was.

Moeilijk kijken

De termen allochtoon en autochtoon gaan verdwijnen. Te beladen, te discriminerend. Maar er komt natuurlijk iets anders voor in de plaats. Voortaan wordt de term ‘inwoner met een migrantenachtergrond’ gehanteerd, ter onderscheiding van ‘inwoner met een Nederlandse achtergrond’. Dit schrijft de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) in het rapport Migratie en classificatie: Naar een meervoudig migratie-idioom’.
Ik moet hier toch even moeilijk van kijken.

Migriatie-idioom

Ten eerste die titel. Dit ‘meervoudig migratie-idioom’ is nu niet bepaald eenvoudig migratie-idioom. Maar in elk geval weet ik nu wat dat allochtonengedoe altijd is geweest: migratie-idioom. In andere landen hebben ze gewoon Turken, Marokkanen, Surinamers, Algerijnen, Spanjaarden en Italianen. Maar wij moeten weer zo nodig ambtelijke kromtaal verzinnen: de inwoner met een migrantenachtergrond. Waarom niet gewoon de inwoner bij de naam genoemd? Zelfs Turken en Marokkanen van de derde generatie blijven in de beleving Turken en Marokkanen. Dat willen ze zelf.

Omslachtig

De nieuwe terminologie is behoorlijk omslachtig. Vooral in teksten waarin deze duiding meerdere keren gebruikt moet worden. De ‘inwoners met een migrantenachtergrond’ worden dan al gauw ‘ima’s’. En dan ook: hoe lang moet je hier wonen om te kunnen spreken van een ‘Nederlandse achtergrond’? Ben ik zélf wel een ‘ina”, een inwoner met een Nederlandse achtergrond? Voor zover ik kan nagaan kwamen mijn verre voorouders uit Duitsland en België. Ons koningshuis (om maar eens een willekeurig Nederlands gezin bij de kop te nemen) kent veel leden met een migrantenachtergrond.
Ik snap het: je kunt pas Nederlander zijn als er met de jaren een heleboel afkomsten door elkaar zijn gaan lopen.

Lees ook:
Het is niet fijn om een expat te zijn

Batavieren

Jammer dat de term ‘zij-instromers’ al bezet is. Maar wat je ook kiest, het zal nooit goed zijn. In de ogen van ‘inwoners met een Nederlandse achtergrond’ doen de ‘inwoners met een migrantenachtergrond’, het niet gauw goed. Het zit in de mens ingebakken dat de ‘vreemdeling’ niet snel geaccepteerd wordt. Zelfs de Nederlander wiens stamboom bij wijze van spreken rechtstreeks terug gaat naar de Batavieren, zal moeite hebben om in een willekeurig dorp geaccepteerd te worden. Hij blijft ‘import’, ‘die Amsterdammer’, ‘die Hollander’, ‘die Limburger’.

Scheldwoord

De naam ‘allochtoon’ is in 1971 bedacht door de sociologe Hilda Verwey-Jonker om de terminologie wat neutraler te maken. Tevergeefs, het woord ‘allochtoon’ is in bepaalde kringen inmiddels bijna verworden tot een scheldwoord.
Wat voor aanduidingen men ook verzint, een etiket voor de ‘instromer’ zal er vrees ik altijd blijven.
Hé, dat woord kan óók: ‘instromer’! Is dát niet wat?

Deel artikel op sociale media!
Download PDF
Déjà Vue met Donald
Gehoorapparaat als trendy accessoire
(140 keer gelezen)

 

Geef een reactie

11 Reacties op "Nederlanders met een achtergrond"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   Nieuwste | Oudste | Meest gestemd
trackback

[…] alle ophef over de nieuwe aanduiding voor ‘allochtonen’, wordt het misschien eens tijd om de Nederlandse […]

Ximaar
Gast

Pieter Derks had wel een aardige; Nederlanders en Nederanders.

Henk van S tot S
Gast

Mijn grootmoeders (vaders/moederszijde) waren respectievelijk een van haar geloof gevallen jodin en een grijsogige dame van onduidelijke ras.
Grootvader vaderszijde stamde af van (luie mensen die niet wilde vechten) journaalschrijvers en van moederszijde een zakelijk ingestelde marktkoopman.
Kortom een redelijke mengelmoes met wit velletje.

Persoonlijk kijk ik niet naar afkomst of ras:

Ik ben een simpel mens en vind iemand sympathiek, neutraal of niet prettig om mee om te gaan.

O ja, al onze voorouders waren zwart 🙂
zie:
http://www.olyphant.nl/Familydesk2/images/algemeen/VerspreidingMensheid.JPG

Trudy
Gast
De naam die je geeft is denk ik nooit het probleem, het wordt pas een probleem als je niet goed omgaat me je medemens, welke achtergrond hij ook heeft en daar gaat het mis en dan wordt een naam beladen. Mijn broer werkte in de jaren 70 bij de politie en uit zijn verhalen haalde ik dat de mensen die bij ons uit andere landen kwamen om te werken erg werden gepest en tegengewerkt door de politie, namen die werden gegeven aan die hardwerkende mens, werd met een verwerpelijk gebaar uitgesproken, ik als kind vond dat toen al heel erg en heb me zelf toen beloofd goed te kijken en niet snel te oordelen. De mensen die waren gekomen om hier in Nederland te werken, hadden een andere tongval, maar ze deden zo hun best verstaanbaar te zijn, mee te doen, maar ze werden belachelijk gemaakt en nagedaan en men… Lees meer »
JOHNN
Gast

Gevoeligheid vs overgevoeligheid is het grootste probleem. Als iemand een term gebruikt (welke dan ook, neutraal is binnen de kortste keren stigmatiserend) zijn er altijd mensen die onmiddellijk beginnen te steigeren.
Het ergste wat mij overkomen is was in Noorwegen, toen iemand mij ”alien” noemde, hoewel ik de taal vloeiend sprak. In Paramaribo werd ik wel eens ”kaaskop” nageroepen, dat is dan weer wat milder. In Venezuela en Colombia was ik een ”gringo” hoewel dat specifiek voor Amerikanen gebruikelijk is. Men roept maar wat. In Friesland word ik in mijn kleine dorpje als ”westerling” apart gezet. Iedereen discrimineert, de een wat erger dan de ander. Ik laat het maar gewoon afglijden (zonder steigeren). Problemen kun je ook creëren, wie zich gediscrimineerd voelt doet zichzelf daarmee het meeste pijn.

els
Gast

Mijn moeder stamt af van de Hugenoten en mijn vader van een Hannekemaaier, dus ik ben allesbehalve zuiver op de graat. Nog getrouwd met een Fries ook. Een rommeltje is het bij mij…..