Dokkum was doorgestoken kaart

De Friezen uit Dokkum hadden die randstedelijke Hollanders toch wel behoorlijk tuk vorige week. Normaal is zo’n intocht van Sinterklaas eigenlijk een behoorlijk zouteloze bedoening. Een lullig stoombootje (op plaatjes is hij altijd veel groter), een paar fanfarekorpsen, een schimmel, een Sint, een roedel Pietjes, de burgemeester en vier pelotons ME.

Spectaculair plan uit Dokkum

Dat moet spectaculairder kunnen, dacht het organisatiecomité in Dokkum. De centrale vraag was: hoe krijgen wij landelijk aandacht voor het racistisch karakter van Zwarte Piet? Niet door een paar demonstranten in een vak apart te zetten. Daar heeft de volgende dag niemand het meer over.

En dus nam de organisatie contact op met de leden en sympathisanten van protestgroep ‘Kick out Zwarte Piet’. Die werden op kosten van de gemeente Dokkum in twee bussen gezet. Volgens afspraak werden ze op de A7 bij Oudehaske op spectaculaire wijze tegengehouden door enkele enthousiaste vrijwilligers.

Zonder ongeregeldheden

Old school Piet
Old school Piet

Briljant! Tot in de verste uithoeken van Nederland staat Zwarte Piet nu ter discussie! Zonder ongeregeldheden. Niemand kan er meer omheen. Iedereen beseft ineens dat Zwarte Piet anders moet.

Alle media waren er een week mee bezig, columnisten beten zich erin vast. Commentatoren (uit de Randstad) legden uit dat er een cultuurverschil was tussen de Randstad en ‘de provincie’. Waaruit maar weer eens bleek hoe wereldvreemd deze lieden zijn. In de provincie weten ze dat al eeuwenlang.

Sint zag het niet meer zitten

En het heeft gewerkt. Afgelopen zaterdag was ik in Heerenveen. Normaal zijn de winkelstraten daar op zo’n dag in deze periode vergeven van de hulpsinterklazen en zwarte Zwarte Pieten. Dit keer: geen Piet te zien. De winkeliersvereniging durfde zijn handen hier niet meer aan te branden.

Lees ook:
Watervilla’s in de blubber

Ten einde raad stapte ik met ZKKH (drieënhalf) maar de Hema binnen, om op eigen kosten een zak pepernoten aan te schaffen. En wat taaitaai voor mezelf.

“Ja jongen, jammer, maar Sinterklaas ziet het vandaag geloof ik éven niet zitten…”

Goejanverwellesluis

Intussen hulde voor het Dokkumer organisatiecomité en de groep Kick Out Zwarte Piet! Ze hebben geschiedenis geschreven. Sinds de blokkade bij Goejanverwellesluis op 28 juni 1787 hebben wij dit niet meer meegemaakt!
En wie niet weet wat daar toen gebeurde moet voortaan z’n mond houden over ‘Nederlandse cultuur’ en ‘tradities’. Daar heb je dan geen verstand van.

Afbeelding: Bij bakkerij Verloop in Heerenveen beeldt men de Pieten nog volledig ‘old school’ af: oorringen en rode lippen.

Laatst bijgewerkt: nov 27, 2017 @ 14:57.

 

Deel artikel op sociale media!
Download PDF
De wethouder die niet weg wil
Watervilla’s in de blubber
(337 keer gelezen)

 

Geef een reactie

7 Reacties op "Dokkum was doorgestoken kaart"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   Nieuwste | Oudste | Meest gestemd
wpDiscuz