De wethouder die niet weg wil

Sinds enige tijd ligt wethouder Jo Palmen (71) uit Brunssum onder vuur. Hij is landelijk nieuws. Iedereen wil hem weg hebben, behalve de coalitie waarvan zijn partij deel uitmaakt. En dan zul je net zien: het meest onbenullige nieuws stoppen die kranten achter de betaalmuur, maar dit nieuws nou juist niet!
Pech voor Palmen en best zielig. Hij durft niet meer naar verjaardagen.

Belangenverstrengeling

De raad in Brunssum benoemde Jo Palmen tot wethouder van ruimtelijke ordening, openbare werken en grondzaken. Tegelijk heeft de particulier Palmen een conflict met wethouder Palmen over een stuk grond. Belangenverstrengeling, integriteitsprobleem, roept de oppositie. De burgemeester van Brunssum kan dit niet voor zichzelf verantwoorden en treedt af. De minister bemoeit zich ermee en zegt dat Palmen weg moet. Palmen blijft zitten.

Lastpost

Kranten portretteren Palmen als een dwarsligger, een onverzettelijk type, een lastpost die uitblinkt in verbale grofheid.
Ik zie hier een typetje opdoemen. Van Kooten en De Bie werden er groot mee. Grijs haar, grijze snor, bril, borstelige wenkbrauwen, colbert, bril, priemende blik.
Niets mis mee, maar toch zo’n type waarvan iedereen zegt: ben ik ook wel eens tegengekomen. In het bestuur van de volkstuinvereniging, de cliëntenraad van het bejaardenhuis, het bestuur van de oranjevereniging, als gemeenteraadslid voor Leefbaar dit of dat. Type ‘thuis niks te vertellen, buiten de deur een eeuwige querulant’.

Varkenskop

Bij de inwoners van Brunssum schijnt hij populair te zijn. Hij krijgt veel voor elkaar.
Het is dus best mogelijk dat Jo Palmen heel anders is dan hij in veel media wordt afgeschilderd. Goed, hij noemde de burgemeester een ‘achterlijke Heini’ en een raadslid ‘een verkenskop’. Maar best mogelijk dat die kwalificaties terecht zijn. Daar kun je iemand niet op afrekenen. Dankzij Wilders (ook uit Limburg) zijn deze omgangsvormen tegenwoordig volkomen geaccepteerd.

Lees ook:
Nederland is een overdreven aangeharkt land

Uitlaatklep

Thuis is Jo Palmen misschien wel een doetje. Daar heeft de vrouw de touwtjes in handen. Best kans dat hij aan de keukentafel door mevrouw Palmen al eens is uitgemaakt voor ‘achterlijke heini’ en ‘verkenskop’. Zo gaan die dingen. Dat is dan meteen bruikbare munitie voor in de raad. Jo Palmen heeft de politiek gewoon nodig als uitlaatklep.

Betuttelend gezever

Ik begrijp het wel. Jo kan niets anders doen dan ferm aan zijn pluche blijven plakken. Het is zijn enige toevlucht. Anders heeft hij de hele dag het betuttelend gezever van mevrouw Palmen aan zijn kop.

“Jo, er zit een jus-vlek op je stropdas!”

“Er hangt een snotje uit je neus, Jo!”

“Doe nou eens een ander colbertje aan!”

“Er groeien haren uit je oren, Jo!”

U merkt, in de praktijk ligt het beeld van zo’n regionale lastpost waarschijnlijk veel genuanceerder. Gek genoeg is het gewoon een aardige man!

Voorbehoud voor sommige lezers: Dit artikel is grotendeels fantasie, ironie, satire. Dat werk. Ook geen nepnieuws van de Russen.

Laatst bewerkt: dec 13, 2017 @ 12:09

Deel artikel op sociale media!
Download PDF
Hallucinaties in de brillenwinkel
Dokkum was doorgestoken kaart
(178 keer gelezen)

 

Geef een reactie

6 Reacties op "De wethouder die niet weg wil"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   Nieuwste | Oudste | Meest gestemd
Henk van S tot S
Gast

Toch een beetje vreemd hoor:
Een wethouder met “botsende belangen die geen lid is van de VVD.
😉

JOHNN
Gast

Wat een inlevingsvermogen
Zelfs de familie gaat er helemaal in mee.
Jo’s vrouw alleen niet, maar die heeft ook geen zelfkennis.

Roy pslmen
Gast

Beste auteur,

Hier de zoon van jo. Echt waar. Leuk stuk, volgens mij ken jij mijn moeder. Hahaha. Die herkent zich overigens niet in joys beeld van haar. Ik wel 🙂

Groet

Roy Palmen