Wethouder Palmen
Maatschappij en Politiek

De wethouder die niet weg wil

Wethouder Palmen

Sinds enige tijd ligt wethouder Jo Palmen (71) uit Brunssum onder vuur. Hij is landelijk nieuws. Iedereen wil hem weg hebben, behalve de coalitie waarvan zijn partij deel uitmaakt. En dan zul je net zien: het meest onbenullige nieuws stoppen die kranten achter de betaalmuur, maar dit nieuws nou juist niet!
Pech voor Palmen en best zielig. Hij durft niet meer naar verjaardagen.

Belangenverstrengeling

De raad in Brunssum benoemde Jo Palmen tot wethouder van ruimtelijke ordening, openbare werken en grondzaken. Tegelijk heeft de particulier Palmen een conflict met wethouder Palmen over een stuk grond. Belangenverstrengeling, integriteitsprobleem, roept de oppositie. De burgemeester van Brunssum kan dit niet voor zichzelf verantwoorden en treedt af. De minister bemoeit zich ermee en zegt dat Palmen weg moet. Palmen blijft zitten.

Lastpost

Kranten portretteren Palmen als een dwarsligger, een onverzettelijk type, een lastpost die uitblinkt in verbale grofheid.
Ik zie hier een typetje opdoemen. Van Kooten en De Bie werden er groot mee. Grijs haar, grijze snor, bril, borstelige wenkbrauwen, colbert, bril, priemende blik.
Niets mis mee, maar toch zo’n type waarvan iedereen zegt: ben ik ook wel eens tegengekomen. In het bestuur van de volkstuinvereniging, de cliëntenraad van het bejaardenhuis, het bestuur van de oranjevereniging, als gemeenteraadslid voor Leefbaar dit of dat. Type ‘thuis niks te vertellen, buiten de deur een eeuwige querulant’.

Varkenskop

Bij de inwoners van Brunssum schijnt hij populair te zijn. Hij krijgt veel voor elkaar.
Het is dus best mogelijk dat Jo Palmen heel anders is dan hij in veel media wordt afgeschilderd. Goed, hij noemde de burgemeester een ‘achterlijke Heini’ en een raadslid ‘een verkenskop’. Maar het zou heel goed kunnen dat die kwalificaties terecht zijn. Daar kun je iemand niet op afrekenen. Dankzij Wilders (ook uit Limburg) zijn deze omgangsvormen tegenwoordig volkomen geaccepteerd.

Lees ook:
Turkije wordt steeds meer Schurkije

Uitlaatklep

Thuis is Jo Palmen misschien wel een doetje. Daar heeft de vrouw de touwtjes in handen. Misschien dat hij aan de keukentafel door mevrouw Palmen al eens is uitgemaakt voor ‘achterlijke heini’ en ‘verkenskop’. Zo gaan die dingen. Dat is dan meteen bruikbare munitie voor in de raad. Jo Palmen heeft de politiek gewoon nodig als uitlaatklep.

Betuttelend gezever

Ik begrijp het wel. Jo kan niets anders doen dan ferm aan zijn pluche blijven plakken. Het is zijn enige toevlucht. Anders heeft hij de hele dag het betuttelend gezever van mevrouw Palmen aan zijn kop.

“Jo, er zit een jus-vlek op je stropdas!”

“Er hangt een snotje uit je neus, Jo!”

“Doe nou eens een ander colbertje aan!”

“Er groeien haren uit je oren, Jo!”

U merkt, in de praktijk ligt het beeld van zo’n regionale lastpost waarschijnlijk veel genuanceerder. Gek genoeg is het gewoon een aardige man!

Update 22 februari 2018: Het dagblad Trouw maakt melding van een onafhankelijk onderzoek waaruit blijkt dat er helemaal niets mis is met de integriteit van Palmen en dat het eerste onderzoek destijds van de burgemeester niet zuiver op de graat was. Politiek gemotiveerd. Eerherstel voor Jo Palmen dus. En zoals ik al zei: gewoon een aardige man.

Voorbehoud voor sommige lezers: Dit artikel is grotendeels fantasie, ironie, satire. Dat werk. Ook geen nepnieuws van de Russen.

Laatst bewerkt: jan 2, 2019 @ 22:34

Laatste revisie op 2 januari 2019.

(351 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

8 Reacties

 • Roy pslmen

  Beste auteur,

  Hier de zoon van jo. Echt waar. Leuk stuk, volgens mij ken jij mijn moeder. Hahaha. Die herkent zich overigens niet in joys beeld van haar. Ik wel 🙂

  Groet

  Roy Palmen

   • Roy palmen

    Beste Hugo,

    Helaas dat gaat hem niet worden. Ik heb bij wijze van uitzondering gereageerd omdat ik het oprecht een leuk luchtig stukje vond, soms herkenbaar soms ver verwijderd van de werkelijkheid. Verder mag iedereen zich een mening vormen en dat moeten de mensen ook vooral doen, ookal is die niet altijd even genuanceerd of gebaseerd op de juiste feiten. Wij leven gelukkig in een land waarin dat mag. Laten we die bevoorrechte positie koesteren.

    Groet

    Roy

  • P.Diederen

   Hi hi leuk man!😂🤣 Is jammer dat er zoveel onbekwame journalisten en domme mensen er hier op deze wereld zijn. Triest dat dan over het hele gezin wordt gesproken. En er al een mening bestaat! Jo is één oprechte man met één eigen mening en op komt voor het wel zijn van gemeente Brunssum. Dat gemeente Brunssum daar niet mee klaar komt en zelf aan verduisteringen doet en zich de zakken vult. Tja🤷🏻

   Groet Patrick Diederen
   Oud buurjongetje van familie palmen en m’n respect na Roy Palmen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share