Witte-huis-1920x420
Maatschappij en Politiek

Déjà Vue met Donald

Op 9 november 1968 kwam mijn leraar geschiedenis schuimbekkend de klas binnen. “Dit is een regelrechte ramp! Nixon! Nou zijn de rapen gaar!” schreeuwde hij. Hij struikelde het podium op en smeet zijn aktetas in het schoolkrijtstof onder het bord.
En toen volgde er een opgewonden les over de ellende die de wereld te wachten stond onder de net gekozen president Richard Nixon. Hij was een onbetrouwbaar sujet. Via smeercampagnes probeerde hij zijn politieke tegenstanders onderuit te halen.

Pek en veren

De Republikein ’Tricky Dick’ Nixon verliet het Witte Huis uiteindelijk in 1974 met pek en veren overladen, na zijn betrokkenheid bij het Watergateschandaal. Hij had zijn democratische tegenstanders tijdens zijn herverkiezingscampagne laten afluisteren. Hij had bovendien laten inbreken in het hoofdkantoor van de Democratische partij in Washington.

Inbraak

Twee journalisten van de Washington Post, Bob Woodward en Carl Bernstein, brachten aan het licht dat de inbraak onderdeel was van een grote geheime operatie. Deze was erop gericht om de verkiezingscampagne van de Democraten te saboteren. Nixon had hier persoonlijk leiding aan gegeven. Kijktip: de film ‘All the President’s men’ uit 1976.

Communistenvreters

Niettemin had Nixon tijdens zijn presidentschap nog wel enkele verdiensten: hij begon met de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Vietnam en zocht toenadering tot China en Rusland.

Gek genoeg waren het ‘communistenvreters’ als Nixon en Reagan die een einde maakten aan de Koude Oorlog.

Beetje brallen

Wij kunnen bij Donald Trump dus altijd nog enige hoop putten uit de geschiedenis. Wellicht wordt de soep niet zo heet gegeten.

Lees ook:
Op zoek naar een echte leider

Het presidentschap van de Verenigde Staten is meer dan een beetje brallen vanaf een katheder. Het is een zwaar beroep, zeker voor mensen die al dik in de pensioengerechtigde leeftijd zitten. Hij is zeventig.

De geschiedenisleraar leeft nog, hoorde ik laatst. De vraag is: hoe lang nog, na deze nieuwe schok bij de verkiezing van Donald Trump? Richard Nixon was een ervaren politicus, Donald Trump daarentegen een ervaren idioot.

Laatste revisie op 31 januari 2019.

(352 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

2 Reacties

  • Henk van S tot S

    Mocht “meester schuimbek” nog in leven zijn, dan zal hij nu wel per ambulance op weg zijn naar de een intensive care afdeling, van het dichtsbijzijnde ziekenhuis.
    🙂
    N.B.
    Het is te hopen dat dat Trump een, op afstand bedienbare,”electroshocktongriemklem” krijgt om hem voor al zotte psychopatenspraak te behoeden.

    • JOHNN

      Nou zijn overwinningsspeech klonk al heel anders, meer van ”all together now”. Goed, waarschijnlijk door een stel ervaren ghostwriters al op voorhand geschreven, maar hij had het toch mooi uit zijn hoofd geleerd. Als hij alleen maar een gorilla was lukte dat vast niet. Natuurlijk schrok ik ook die nacht, maar als ik Amerikaan was geweest was ik waarschijnlijk thuisgebleven zoals ongeveer de helft van de Amerikanen. Toen Hillary steeds meer als een viswijf begon te schreeuwen vermoedde ik al dat ze niet meer hoefde te rekenen op de steun van alle Amerikaanse vrouwen. Jammer Hilly, chance over, en ik treur er niet om.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share