Zeg Nee tegen Statushouders
Maatschappij en Politiek

“Zeg nee tegen statushouders”

Friesland. Ik rijd door het dorpje Echten. In het voorbijgaan zie ik een grote banner bij iemand in de tuin staan met daarop de tekst: ‘Zeg nee tegen statushouders’.
Kortom, de welbekende Friese gastvrijheid. En ‘t is weer eens wat anders dan dat afgezaagde ‘De scholen zijn weer begonnen’.

Hier heeft iemand zich dusdanig zitten opwinden dat hij kosten noch moeite heeft gespaard om een metersgroot zeildoek te bedrukken en in de voortuin neer te zetten. Louter om het ongenoegen over de komst van statushouders kenbaar te maken. Daar ben je toch wel een middag mee zoet.

Waarom moet ik eigenlijk ‘nee’ zeggen tegen elke statushouder die ik hier tegenkom? Of begrijp ik het verkeerd? Wat is er aan de hand in dit kleine dorpje onder het Tjeukemeer?

Woon-units en watervilla’s

Het gehucht ligt midden in de uitgestrekte weilanden. Van alle kanten kun je naar de horizon kijken. De overkoepelende gemeente De Fryske Marren is van plan om zes (!) tijdelijke woningen (‘woon-units’) voor mensen met een verblijfsvergunning neer te zetten naast de sporthal, aan de rand van het dorp. U begrijpt, dit is een regelrechte aanslag op het sociale evenwicht in deze kleine gemeenschap.

Een dorp verderop bouwt een projectontwikkelaar vijftig luxe watervilla’s annex vakantiewoningen. Ik heb daaromtrent nog geen banners in de tuinen zien staan in de trant van ‘Zeg nee tegen rijke stinkers in watervilla’s’.
Heeft ergens tóch met geld te maken, vermoed ik…

Verplichte huisvesting statushouders

Elke gemeente is verplicht huisvesting te bieden aan een aantal statushouders. De toewijzing gebeurt naar rato van het aantal inwoners. Maar de gemeente Fryske Marren omvat een groot aantal woonkernen. En zo schrikt een klein dorp van 210 inwoners zich wild wanneer ze ineens zes Syriërs, Eritreërs, Afghanen of Irakezen rond de dorpspomp zien dreutelen. Later komen hun vrouwen en kinderen daar nog eens bij.

Lees ook:
De persoonsverheerlijking van Jesse K.

Nachtmerries

Direct omwonenden hebben zorgen. Zoals: de locatie is ook een opstappunt voor schoolkinderen uit het speciaal onderwijs.
Ja, en dus?
Welke suggestie gaat hiervan uit? Waar ligt men in zo’n geval precies wakker van? Dat deze kinderen gemolesteerd, ontvoerd, aangerand, verkracht, onthoofd en gevierendeeld worden door de islamitische testosteronbommen uit woon-unit 1 t/m 6? Dat krijg je er nou van als je teveel naar het blonde orakel uit Limburg luistert. Daar krijg je nachtmerries van.

Uitgereden mest

Toch begrijp ook ik de (voorlopige) keuze van de gemeente voor deze locatie niet helemaal. Als je een getraumatiseerde vluchteling nog ongelukkiger wilt maken moet je hem in Echten planten. Gras, sloten, het meer, de pregnante geur van uitgereden mest, de doorgaande dorpsweg met snelheidsremmende maatregelen. That’s it. Op de sporthal na verder geen voorzieningen. Je moet werkelijk heel veel van Friesland houden om in Echten te kunnen wonen en aarden.

De laatste bus naar Lemmer

Een vrijwilliger zal zich beijveren om de statushouders te helpen inburgeren, zo lees ik. Die wens ik veel succes: Fries leren aan een Syriër. Uitleggen wat fierljeppen, schaatsen en skûtsjesilen is. Duidelijk maken dat de bus naar Lemmer na elf uur ’s avonds niet meer rijdt. Hier valt nauwelijks iets in te burgeren, zo weinig spannend is het in Echten.

Je zou bijna denken dat alles erop gericht is de vluchtelingen te laten terugverlangen naar de reuring van Aleppo…

Laatste revisie: jan 19, 2019 @ 17:29.

Laatste revisie op 19 januari 2019.

(388 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

11 Reacties

  • JOHNN

    Ik zit hier (ik zeg niet waar) nu vijftien jaar. Eerst waren ze komelkers nu zijn ze toeristmelkers. De gastvrijheid geldt de mensen waar wat aan te verdienen valt. Als je er komt wonen hebben ze niks aan je. En statushouders kosten geld. Duidelijk? Niets menselijks is ons vreemd – ook in de kop van Noord-Holland, de Peel of de Achterhoek. Ze praten wel anders, maar denken hetzelfde. .

  • Ximaar

    Vrezelijk. Maar zoveel mensen komen hier niet. Had je het niet beter stil kunnen houden?

    (Zelf fietste ik er afgelopen maandag door rond 17:00 van Oosterzee naar Echtenerbrug. Mij is dat geval gelukkig niet opgevallen.)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share