Misnoegd staarde ik naar de sloot
Misnoegd staarde ik naar de sloot achter mijn tuin. Aan de overkant ligt het weiland. Daarop was weer eens een flinke dosis mest uitgereden.
Dat was duidelijk te zien aan het slootwater. Daarop dreef een onsmakelijk mengsel van stront, urine en kalium, alsmede een ondefinieerbaar schuim. Dit leek wel het product van een tiental stieren dat langs de slootkant had staan ejaculeren. Maar dat komt voort uit mijn af en toe bizarre fantasie. Bovendien lijkt het me voor een stier lastig masturberen, zo met je leuter tussen je hoeven.
Ik draaf nu onmetelijk door, merk ik. Laat ik dit verhaal dus een serieuzere wending geven.
Landbouwakkoord
Ik heb mij de laatste tijd in dit verband behoorlijk geërgerd aan het moeilijke gedoe rond de onderhandelingen om tot een landbouw-akkoord te komen. En ze zijn er nog lang niet uit. Met allerlei belangen en belangetjes moet rekening worden gehouden en ik voorzie een uiterst slap compromis, waarbij de leefomgeving en de natuur uiteindelijk het onderspit delven. Want de winsten van de hele agrarische keten, van bank tot boer en supermarkt, moeten worden veiliggesteld.
Poolse Landdag
Er doen ook veel te veel partijen mee. Volgens mij draait het uit op een soort Poolse Landdag. Daarmee ga je ons land niet redden. Laten we wél wezen, de laatste decennia is er fors verdiend in de agrarische sector, mede door een onnodig grote export. In totaal werd er in 2021 bijvoorbeeld voor een bedrag van 104,7 miljard euro aan landbouwgoederen geëxporteerd (een groei van 9,4 procent) (bron: Volkskrant). Van onze landbouwproductie gebruiken we nota bene maar 38 procent zélf.
Roofbouw
Ondertussen is roofbouw gepleegd op landschap en natuur. We kunnen nu niet anders dan keihard vaststellen: it’s payback time! De vervuilers moeten betalen.
Kijk naar de oranje graslanden, ondergespoten met glyfosaat. Weg insecten en bodemleven. Kijk naar het slootwater na het uitrijden van mest: totaal vervuild. De ammoniak-uitstoot helpt de natuurgebieden om zeep.
Niets ten nadele van de goedwillende boer, die met biologische landbouw een omslag probeert te maken in zijn verdienmodel. Maar er zijn nog veel teveel collega’s die gaan voor de extreem grootschalige aanpak met makkelijke winsten: megastallen, overvloedig spuiten met RoundUp (laat Bayer-Monsanto ook maar eens dokken) en andere onfrisse middelen. Er wordt gesjoemeld en gefraudeerd met mest-quota. Via de waterschappen manipuleren de boeren de grondwaterstand: laag is goed voor de boeren, maar slecht voor de houten funderingen van huizen en voor de natuur.
Tijd voor een omwenteling
Vanuit de Randstad mag je daar allemaal niks van zeggen, want dan ‘begrijp je niets van het platteland’.
Dat hoeft ook niet, het is alleen wel redelijk als de ‘stedelingen’ ook een bescheiden geluidje mogen laten horen.
Laat ik met wat CBS-cijfers uit 2020 de verhoudingen in perspectief plaatsen: Nederland heeft een totale oppervlakte van 41.543 vierkante kilometer. Daarvan wordt een aanzienlijk deel, 18.669 vierkante kilometer, gebruikt door de agrarische sector. Nederland bestaat voor 3.525 vierkante kilometer uit stedelijk gebied. We hebben slechts 1.372 vierkante kilometer natuurgebied.
Conclusie: de agrarische sector heeft een enorme verantwoordelijkheid om met ‘goed rentmeesterschap’ (een klassieke CDA-term) het overgrote deel van Nederland op een verantwoorde manier te beheren. Tot dusver is dat bizar slecht gelukt en is men vooral voor het eigenbelang gegaan.
Tijd voor de grote omwenteling. Dan kunnen we in de toekomst misschien weer genieten van een echt Oudnederlands slootje, met daarin stekelbaarsjes, kikkervisjes, watervlooien, torretjes en schrijvertjes. Maar ik vrees dat de huidige generaties dat niet meer gaan meemaken. Voorlopig moeten we teruggrijpen op de ouderwetse schoolplaten uit lang vervlogen tijden: dit zijn we allemaal kwijtgeraakt.
Laatste revisie op 1 juni 2023.
Bron afbeelding:
- Mest in sloot 02: Arnoud Hugo
- Mest in sloot 01: Arnoud Hugo