Nijntje krijgt kapsones
Kunst en cultuur

Nijntje krijgt kapsones

Nijntje krijgt kapsones: al geruime tijd zie ik in de NRC kleine advertenties staan voor een Nijntje-boek. Niet zomaar een Nijntje-boek, maar een XXL-uitgave voor ‘de echte verzamelaar’, een waar collector’s item. En dus is er een gelimiteerde oplage van 1000 exemplaren, met een certificaat van echtheid. Voor de prijs van niet minder dan 2995,00 euro! Ik dacht eerst: ik zie een komma over het hoofd! Maar nee, het is serieus!
Het is Nijntje volkomen in de bol geslagen! Is Nijntje ten prooi gevallen aan de myxomatose?

Neusvuil

Laatst zag ik het boek liggen bij boekhandel Venstra. Inderdaad, 2995,00 euro. Niet eens 2999,99 euro, want dat zou te ordinair zijn, teveel een Blokker-uitstraling hebben. Daar trek je potentiële kopers in dit elitaire segment niet mee over de streep. Ik kon niet anders dan tot de conclusie komen dat dit een Nijntje-boek was voor laaggeletterde miljonairs.
Ik durfde er niet in te bladeren, want ik had al wachtend in de rij voor de kassa net stiekem een beetje in mijn neus staan peuteren. Het zou mij toch niet overkomen dat ik dit collector’s item per ongeluk met mijn neusvuil zou bezoedelen. Zul je net zien, dat ik dan hang voor een kleine drieduizend euro.

Het gebruikelijke lulverhaal

Het is een extreem groot boek, je moet er een grote salontafel voor hebben. Dan kun je laten zien: kijk eens hoeveel geld ik heb! Het boek is zogenaamd bedoeld om het stilistisch vakmanschap van wijlen Dick Bruna te eren. Dat vakmanschap zal ik hier ook niet bestrijden. Alleen: Nijntje is bedoeld voor kinderen onder de drie jaar. Voor grote mensen is er geen reet aan, ondanks ‘de visionaire vooruitstrevendheid, de avant-gardistische inspiratie van Braque, Picasso, Matisse en Léger. Het kleurgebruik, het ontbreken van perspectief en de eenvoud in het werk fascineerde hem.’ Kortom, het gebruikelijke lulverhaal dat je bij veel kunst aantreft.
Ik besef dat mij bij dit oordeel de kwalificatie ’cultuurbarbaar’ boven het hoofd hangt, maar volgens mij is dit weer een typisch gevalletje van ‘nieuwe kleren van de keizer’, bedoeld om de erfenis van Dick Bruna maximaal financieel uit te nutten.

Lees ook:
De vrouw met de baard en andere uitingsvormen

Voor een paar tientjes in de ramsj

Iedereen die dit boek tóch graag zou willen hebben, raad ik aan nog een tijdje te wachten. Over een aantal jaren zal het boek voor een paar tientjes in de ramsj liggen, gok ik. Want, tja, het is nog niet eens gesigneerd ook! Zo visionair is Bruna dus toch niet geweest dat hij alvast duizend inlegvelletjes van zijn handtekening heeft voorzien. Maar die handtekening is altijd nog op Wikipedia te vinden.

Wat staat ons nog meer te wachten? Een genummerde, gelimiteerde mega-uitgave van Kikker en zijn Vriendjes?
Of Woezel en Pip, daar liggen ook nog kansen! En bij Dikkie Dik natuurlijk! Zelfs voor de erven van Annie M.G. Schmidt zal er nog wel wat te graaien vallen op het gebied van de postume XXL uitgaven. Er is een nieuw gat in de markt ontdekt! Wie trapt erin?

Laatste revisie op 13 juni 2023.

(96 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Een reactie

  • Bart

    Dick Bruna draait zich tien keer in zijn graf om bij deze uiting van wansmaak!(Waar zijn de erven in deze?) Volgens mij is het erfgoed van Bruna behoorlijk beschermd…Of was het een neefje die dit als een dikke neus naar zijn grootvader flikte? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share