Vernielers van de Bovenkerkerpolder

grutto

De Bovenkerkerpolder in Amstelveen is een prachtig natuurgebied ten westen van de Amstel. De uitgestrekte weilanden zijn rijk aan weidevogels, zoals de kievit en de grutto. Met de grutto gaat het niet zo goed, de aantallen lopen terug. Vandaar dat er van alles wordt gedaan om hem te beschermen. Hij is uitgeroepen tot onze nationale vogel.

Vijfentachtig procent van alle grutto’s broedt in Nederland. We hebben dus een zware verantwoordelijkheid bij de instandhouding van deze vogelsoort.
Maar dat is onbelangrijk. Voor sommige lieden althans.
Ineens zie ik binnen één week twee berichten in kranten dat het eigenlijk toch mogelijk moet zijn om in de Bovenkerkerpolder huizen te gaan bouwen. Dat is goed voor de economie, want iedereen wil in of dicht bij Amsterdam wonen. Want daar gebeurt ‘het’ tegenwoordig. En niet -bijvoorbeeld- in Almere. Daar gebeurt ‘het’ niet.
De mensen die dit roepen zijn Harry van den Bergh en Coen Teulings, respectievelijk gemeenteraadslid van Amstelveen en economieprofessor aan de UvA. Teulings heeft een boek geschreven over het rendement van bouwgrond in de afgelopen decennia.

Taboe

Is het toeval dat beide heren dit in dezelfde week roepen? Ik geloof niet in toeval, althans niet bij dit soort zaken. Dit is verdacht. Hier wordt iets bekokstoofd. Iets waar de kievit en de grutto niet blij mee zullen zijn. Ik ook niet, net als veel andere inwoners van Amstelveen. Aantasting van het groengebied was tot op heden taboe in deze gemeente, die zich graag als ‘de groenste van Nederland’ etaleert.

Verkwanselen

Een aantal jaren geleden probeerde de frauduleuze gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) met zijn zakenvriendjes de natuur in de Bovenkerkerpolder te verkwanselen. Deze man hebben ze gelukkig opgesloten.
Maar nu is het dus Teulings die in een interview met Het Parool begint te roepen: “Het volbouwen van de Bovenkerkerpolder, misschien moeten we dat ook doen.”
Niet dat ik Teulings wil vergelijken met Hooijmaijers, maar het beoogde eindresultaat van hun inspanningen is zo’n beetje hetzelfde.

Lees ook:
Hysterisch huisbezoek

Economie

Waarom moeten wij als burgers toch altijd zo op ons hoede zijn voor de op winst beluste lieden, bedrijven en instellingen die ons een kunstje willen flikken? Waarom worden we altijd weer in de verdediging gedrongen? Heeft natuur dan geen waarde? Waarom denkt Teulings niet aan de belangen van de grutto en de kievit? Mag je dit soort rijkdom gewoon vertrappen omwille van ‘de economie’?

Ruimtelijke ordening

De ideeën van Teulings (ik laat Harry maar even weg, die zal het wel van hém hebben) zijn schadelijk voor onze leefomgeving en missen volgens mij ook elke inbedding in een bredere visie op de ruimtelijke ordening. Want wanneer er in de toekomst nieuwe woonwijken ten zuiden van Amstelveen worden gebouwd, hadden we ook de Noord-Zuidlijn beter naar Amstelveen kunnen doortrekken om het gebied te ontsluiten. Nu wordt het een halfslachtige tramverbinding met een overstap op Station Zuid. En wanneer er -volgens Teulings- niemand in Almere wil wonen, hadden we ook niet miljarden hoeven investeren in de het mega-wegenproject rond de A9 en A6.

Verpesten

Ik vraag me altijd af: zou Teulings ook dergelijke plannetjes hebben opgeschreven als hij zélf uitkeek op de mooie weilanden in de Bovenkerkerpolder? Ik weet bijna zeker van niet, want om dergelijke eigen belangetjes draait het dikwijls. Het is namelijk makkelijker de woonomgeving van een ander te verpesten dan die van jezelf.

Update: De Amstelveense gemeenteraad heeft zich onlangs unaniem uitgesproken tegen bebouwing van de Bovenkerkerpolder. We kunnen weer opgelucht ademhalen. Voor zolang het duurt.
Update 2: Harry van den Bergh verliet in 2018 de Amstelveense gemeenteraad en overleed op 20 maart 2020.

Laatste revisie op 9 augustus 2021.

(333 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

10 reacties op “Vernielers van de Bovenkerkerpolder

  1. Het is een trieste zaak. Zegt het gemeentebestuur van Amstelveen met tranen in de ogen dat er praktisch een eind is gekomen aan woningbouw binnen de gemeente, komt er een of andere mallotige gemeenteraadslid die voorstelt om gebieden, waar tot nu toe een taboe op rustte, toch maar vol te plempen met asfalt en beton. Dat dit voorstel van een lokale PvdA’er kwam is overigens geen verrassing meer. Die partij verloochent de laatste jaren alles waarvoor ze ooit gestaan heeft. Het is een partij die nodig moet opgaan in de VVD; dan weten de kiezers die nog overgebleven zijn in elk geval waar ze aan toe zijn.

    1. Geheel mee eens, zoals je zult begrijpen. Het is gewoon mega-irritant dat natuurgebieden nooit veilig zijn voor geldingsdrang van politici en de graailust van speculanten en projectontwikkelaars. Andere waarden dan economische tellen niet mee.

  2. In mijn stad Eindhoven is bijna geen ruimte meer om te bouwen. Toch groeit de stad tegen de klippen op. Ze ontwikkelen nu plannen om in te breiden zoals dat heet. Kale stukken in de stad benutten, maar vooral leegstaande kantoren hergebruiken. Dat lijkt me beter dan natuurgebied volbouwen.
    Los daarvan: uit ervaring weet ik dat het spotten van vogels buitengewoon rustgevend is. De natuur en de vogels hebben hun waarde, zeker in de buurt van een hectische grote stad.

  3. Teulings is ook al zo’n prototype van een PvdA-er die de zegeningen van de economie bezingt en graag netwerkt binnen de macht, ”Economie is geen wetenschap” hoor ik vaak zeggen door lieden die er meer verstand van hebben dan ik. Maar mensen die er zich niettemin in specialiseren blijken in elk geval heel goed te weten wat het best voor henzelf is.
    Ook al zitting in de Raad van Toezicht voor het gerenommeerde Haagse Gemeentemuseum… Aan wie moet ik nou opeens denken?

  4. Ik stel voor om Teulings de hoofdrol in “The Passion” aan te bieden.
    Ik (als geschoold ongelovige) neem de rol van Pilatus op me en zorg er voor dat hij goed “vernageld” wordt.
    😉

  5. Arnoud, het is heel simpel. ”Greed is good” overheerst nog steeds in onze maatschappij. Een succes in greed geeft honger naar meer. Helaas is het enige dat momenteel beschikbaar is als alternatief: het dictatorschap.
    Het vervelende is dat de gevolgen van ”greed” nog steeds afgewenteld (kunnen) worden op natuur, milieu en minder fortuinlijke medemensen. Een eeuw lang hebben we onze kustlijn kunnen koesteren zodat die niet kon verworden tot een “Knokke” of ”Oostende”, maar de ”greedy partij” oefent steeds meer druk uit om de bescherming van wat beschermen waard is af te breken.
    Zolang er nog geen rijken verzuipen onder de stijgende zeespiegel zullen de nadelige effecten van het steeds maar drammende economische groeibelang worden ontkend.

    1. Gelukkig was de kamer niet gecharmeerd van het idee om de duinen te gaan exploiteren. In Knokke of Oostende kom ik nooit, ik vind Scheveningen of Noordwijk al armoedig genoeg.

      1. Als je bij Oostende een stukje in zee staat lijkt het net of de skyline van de stad uit zee oprijst. Loop je er naartoe zie je dat er nog een strook zand tussen ligt. Vreselijk, geen duintoppen, geen enkel sprietje helmgras. Alleen dure appartementen en hotels met uitzicht over zee…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share