Koti
Even afreageren

Een riskant en moeilijk onderwerp

Een heikel thema, dus laat ik daar maar eens de spot mee drijven. Met het risico gecanceld te worden (but I couldn’t care less).
Ik vind namelijk dat ik nu wel genoeg ben gekweld door al dat geweeklaag over de excuses rond het slavernijverleden. Ik voel me niet verantwoordelijk. Als individu ben ik alleen verantwoordelijk voor dingen die ik veroorzaakte of kon voorkomen. Verantwoordelijk zijn de politici, koningen, slavenhandelaren, plantage-eigenaren en kooplieden van enkele eeuwen terug. Ik ben geen nazaat van dat tuig. Ik heb vandaag nog even snel mijn DNA-samples opgestuurd naar MyHeritage om echt zeker te zijn.

Geprofiteerd

De Nederlandse bevolking heeft natuurlijk in z’n geheel wél geprofiteerd van de slavernij en de kolonisatie. Hoewel ze daar in mijn familie voor zover ik kan overzien tot dusver weinig voordeel van gehad hebben. Het waren door de eeuwen heen arme arbeiders. Eigenlijk ook een soort slaven van rijke herenboeren en andere werkgevers. Een dikke erfenis zat er nooit in. Hooguit een vakantiehuisje dat mijn vader vijftig jaar geleden kocht van zijn bijeengeschraapt pensioentje. Tot zover mijn (non-)betrokkenheid bij het slavernijverleden.

Wentelen in slachtofferschap

De Staat der Nederlanden moet uiteraard zijn excuses aanbieden. Daar sta ik helemaal achter. Laten ze dat dan voor eens en voor altijd goed doen, vooral voor de mensen die zich momenteel heel woke wentelen in het slachtofferschap, in de pijn, in de vernederingen die ze nooit zélf hebben ondergaan. Maar ze hebben er recht op.

Koning geselen

Ik stel voor dat de koning zich op de gewenste datum 1 juli 2023 (Keti Koti) naar Suriname begeeft. Daar dient hij zichzelf als boetedoening te geselen met de karwats. Dat zal indruk maken. Als alternatief mag de kastijding ook worden uitgevoerd door de Surinaamse president Santokhi. Die zal dit ‘betekenisvolle moment’ met genoegen invulling geven. Hij kan daar veel ongenoegen in leggen over de hele gang van zaken rond de excuses.

Lees ook:
Wat is er eigenlijk mis met links zijn?

Zijne Koninklijke Hoogheid moet ook op zijn knieën door de modder kruipen, met ketenen en een loden bal om zijn enkels.
Dat is allemaal veel kordater dan al dat slappe tutten van ons kabinet-Rutte, zoals nu is gebeurd. Want o jee, als je excuses aanbiedt moet je misschien ook herstelbetalingen doen! Ik lees dat daar weinig kans op is, maar so what, gooi er een paar miljard tegenaan, dat doen ze ook bij de energiecrisis. Laat de grote multinationals maar dokken, zoals Bruynzeel, Shell en Suralco/Alcoa. Die hebben Suriname na al die slavernij-ellende ook nog eens leeggeroofd.

Afrekenen met terminologie

Ik wil bovendien graag van de gelegenheid gebruikmaken door af te rekenen met de woke en politiek correcte terminologie rond dit thema.
Ten eerste zijn het geen ‘slaafgemaakten’ maar zoals vanouds ‘slaven’. Een slaaf is per definitie al op een of andere manier tot slaaf gemaakt, anders was hij of zij geen slaaf.
Verder wil ik ook niet ‘wit’ worden genoemd, maar als het dan zo nodig moet ‘blank’. Iemand is daar eens over gevallen omdat ‘blank’ onschuld zou suggereren.
Bij mij klopt dat overigens. Ik weet nergens van.
Mocht men niettemin deze idioterie willen doorzetten, dan stel ik voor dat wij onze medemensen voortaan indelen volgens het systeem van de Pantone-kleuren.

Laatste suggestie

O ja, ik zou het bijna vergeten bij al die opwinding: mag ik de suggestie doen dat we voortaan de energie en het geld steken in het uitbannen van de hedendaagse grootschalige slavernij en uitbuiting in de wereld (schatting: 200 miljoen mensen zijn daarvan het slachtoffer)? Qatar was namelijk nog maar een klein onderdeel daarvan.

Laatste revisie op 20 december 2022.

(110 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Een reactie

  • Bart

    Duidelijk Arnoud!
    De flauwekul van ‘tot slaaf gemaakten’ i.p.v. slaven is evident. Iemand is slaaf als iemand hem/haar overheerst. Zoals ik elders memoreerde in de discussie over zwarte piet noem ik mijzelf ook (naar ras) blank.’Bleekscheet’ is ook prima. Wat betreft de genoegdoening voor het slavernijverleden van Nederland: Ik zat met Joan Ferrier ( overleden dochter van Johan Ferrier, eerste premier van Suriname) in de klas en had met haar mooie gesprekken over de toekomst van Suriname. Natuurlijk moest er na ‘Sgrefidensi Dey’ in 1975 wat gebeuren, wat er gebeurde was 40 jaar stilte.. De excuses nu zijn letterlijk ‘mosterd na de maaltijd’. Maar ook ik voel mij niet schuldig, ben noch een nazaat van een slavenhandelaarsfamilie, noch heb ik ooit het gevoel gehad iemand ‘van kleur’ (ook weer zo’n vreemde uitdrukking) benadeeld te hebben. Oké, ik heb ooit 2 jaar op Gooilust, een landgoed in s’Graveland gewoond, ooit eigendom van de familie Bleau(Blauw), dat waren zeker slavenhandelaren tijdens de WIC en de VOC… Ik ben het geheel met je eens (en mijn vrienden in Suriname ook) dat grote multinationals – Shell, Suralco etc.diep in de buidel moeten tasten voor aangedaan leed, evenals de overheid. Een excuusverhaaltje van Mark is volstrekt onvoldoende.. Maar ja, het zelfde geldt ook voor de Molukkers die hier wonen, de zigeuners en nog veel meer ethnische groepen.
    Excuses zijn vooral loze doekjes voor het bloeden. Laten de ‘bleekscheten’ maar eens beginnen Surinamers en Antillianen, en verder alle ‘mensen van kleur’ als hun evenbeeld te erkennen en culturele verschillen als ‘ervaring’ te zien…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share