Campagne van SIRE is kansloze missie
U heeft vast al eens die nieuwe campagne van SIRE over u heen gekregen. ‘Waardeer het, Repareer Het’. Wij moeten van oom en tante SIRE onze kapotte spullen vaker gaan repareren en niet zomaar wegflikkeren. Reparatie is veel beter voor de aarde en onze portemonnee.
Dat dit een kansloze missie is, ga ik u in dit artikel demonstreren.
De reclame is ongetwijfeld bedacht door iemand die zelf twee linkerhanden heeft, maar er niettemin in slaagde om het kapotte snoer van zijn televisie te vervangen. Het was door de cavia doorgeknaagd.
Hij was zo trots op zijn eigen prestatie, dat hij dit idee meteen wilde opleggen aan het hele Nederlandse volk. Wie weet zou hij er nog eens een milieuprijs mee winnen! Gretta Thunberg heeft hem geweigerd, dus dat geld ligt er nog.
Bij een tv plug je overigens een nieuw snoer er zó in, dus dat is makkelijk zat. De cavia was een ander verhaal, die kreeg hij niet meer aan de praat.
Onherstelbare schade
Ik vind het een waardeloze campagne. De burger mag het weer regelen. De bedrijven die al die gammele zooi produceren blijven buiten schot. Hoe vaak zie je niet dat een product in één klik is geassembleerd, maar vervolgens nooit meer uit elkaar kan?
Neem bijvoorbeeld de Apple-computers voor op schoot. Die zitten tegenwoordig in elkaar gelijmd. Koop maar een nieuwe.
Of de kraan van mijn douche. Die moet ik vervangen omdat hij lekt. De leverancier levert heel netjes een instructie hoe ik dat moet doen, maar vergeet erbij te vertellen dat ik explosieven moet gebruiken om hem los te krijgen.
De zwakste schakel
O ja, en dan de stofzuiger! De Philips stofzuiger! Hij zoog prima, maar de schakelaar bleek de zwakste schakel. Stuk. We probeerden de stofzuiger uit elkaar te halen, maar ook hierbij was alles in elkaar geklikt tot een onrepareerbare klont kunststof. Het was gewoon zielig om hem weg te moeten doen.
Te jong overleden
Ik had een Personal Cloud van Seagate. Dat is een harde schijf in een plastic kastje. Je hangt hem in je netwerk en kunt hem gebruiken voor al je foto’s en backups. Die dingen zijn heel slim, met een eigen besturingssysteem.
Vijf minuten nadat de garantie was verlopen ging de harde schijf stuk. Dat is standaard, dat hebben fabrikanten blijkbaar zo met elkaar afgesproken.
Ik aanvaardde mijn lot en besloot de harde schijf te vervangen. Maar eerst nam ik contact op met fabrikant Seagate. Ja je weet het niet, misschien kregen ze wel medelijden. Hun product was tenslotte wel erg jong overleden en dat is niet goed voor de reputatie.
Middelbare Amerikaanse man
Ik wrikte het plastic kastje alvast open. Via YouTube kun je leren waar je precies je schroevendraaier tussen de naden moet zetten. YouTube staat vol met dit soort reparatievideo’s. Bij de meeste instructiefilmpjes vertelt een of andere middelbare Amerikaanse man met gruizige stem hoe het moet. Als je pech hebt sleept hij er ook nog allerlei persoonlijke details bij, zodat een klusje van vijf minuten al gauw een video van een half uur oplevert.
Het vaandel van Nico
De volgende dag kreeg ik antwoord van Seagate.
Bedankt voor uw contact met Seagate Support. Mijn naam is Nico en ik zal u vandaag helpen. We streven er naar dat u een goede ervaring te bezorgen met onze Support, wij houden onze klanten zeer hoog in het vaandel en ik zal me dan ook inzetten om uw probleem zo snel en goed mogelijk op te lossen.
To the point Nico! Geen geslijm! Geen bla-bla! Ik wil alleen weten of ik er heel gemakkelijk SIRE-gewijs een andere harddisk in kan zetten!
Jammer genoeg
Een mailtje later: Ik moet jammer genoeg mededelen dat het vervangen van de schijf niet het apparaat weer werkzaam zal maken. Het besturingssysteem staat namelijk op de harde schijf geïnstalleerd en deze is niet verkrijgbaar.
Weg vaandel. Weg apparaat. Doei Nico.
Dus SIRE: ga eerst maar bij Seagate, Apple, Philips en andere zakkenvullers campagne voeren, dan praten we verder.
Zou het trouwens een idee zijn om een speciaal etiket in te voeren waarop de repareerbaarheid van een apparaat staat vermeld? Dan kunnen we daar bij aanschaf op letten. Of is dat slecht voor ‘de economie’?
Laatste revisie op 7 november 2019.
7 Reacties
John Zwart
Het is waar dat elektrische en vooral elektronische apparatuur steeds meer hermetisch worden geassembleerd. Aanvankelijk was dat ook een voordeel voor de koper/gebruiker en zo werd het ook verkocht. Het artikel is minder gevoelig voor klimatologische invloeden van buitenaf: zoals vocht, en voor schokken en laten vallen etc. ”Solid state” was de kreet die de fabrikant gebruikte. Maar… het is natuurlijk alle voordeel vernietigend wanneer batterijen niet kunnen worden vervangen (zoals die van identifyers van sommige banken) en inderdaad mobieltjes worden meestal uitgerust met oplaadbare accu’s die vaak 3 jaar gebruik nauwelijks halen. De fabrikant gaat ervan uit dat je binnen 3 jaar een nieuw apparaat koopt dus levert geen vervangingsaccu’s meer ! Gooi maar weg! Dat zijn de grote klappers, de telefoonmarkt. Natuurlijk zijn er genoeg simpele dingen te repareren, zoals de aan/uit schakelaar van de netstroom op een apparaat als keukenmachines, ventilators etc. maar daar redden we het milieu niet mee. Toch wil ik graag wijzen op de ”repair café’s ” waar vriendelijke pensionado’s zulke klusjes voor je verrichten. Zij doen reparaties die bij een gangbaar uurloon van minstens 50 euro onbetaalbaar zijn en daarmee kunnen zij toch de afvalberg wat verminderen. Wat de mening over SIRE betreft? De mensen die erachter zitten (reclamejongen) krijgen er een goed gevoel van.
Gerrit
En dan heb je je auto jaren goed onderhouden en dan mag je met ‘die oude diesel’ de stad niet meer in. Millieuzone? Daar mag je wel met zo’n gigantische wegwerpbatterij van Tesla in.
Trouwens; het échte probleem is teveel mensen!
Betere actie van SIRE: Gebruik een condoom en plant een boom.
Henk van S tot S
+ de kinderbijslag vervangen door milieutaks.
😉
Arnoud Hugo
Wacht daarmee even tot ZKKH groot is… 😉
Henk van S tot S
Het betreft alleen de nieuwgeborene en gaat pas in per 1 oktober 2020:
Tijd genoeg om anticonceptie op orde te brengen en de de huidige zwangerschappen uit te dienen. 🙂
Ximaar
Schaf goedkope dingen aan, waar je nog schroefjes aan de buitenkant kan zien. Dure merken als Apple doen er idd alles aan om het repareren onmogelijk te maken. Hangt ook van het apparaat af. Bij een lekke band gooien de meeste mensen niet direct hun hele fiets of auto weg. Een paar jaar geleden heb ik de kapotte pomp van m’n (uiterst goedkope EDY-) wasmachine vervangen. Bleek maar 10 minuten werk en voor 25 euro heb je niet meteen een andere wasmachine.
Arnoud Hugo
Dan had je geluk dat het onderdeel nog te krijgen was. Want dat is lang niet altijd het geval.