Hond-op-bank
Alledaagse bijzonderheden

De Hondenuitlaatservice

Nee, dat is niet een soort Kwikfit waar de je uitlaat van je hond kunt laten vervangen. Hoewel daar soms veel voor te zeggen is.
Het is een bedrijfje waaraan je het uitlaten van je hond kunt delegeren.
Meestal gebeurt dat uitlaten groepsgewijs, met een heel stel andere honden uit de regio. Ze worden in een busje geladen, naar een fijne dartelplek gereden en een poosje losgelaten. Bijvoorbeeld op een grote speelwei, die ze dan vervolgens lekker en uitvoerig met z’n allen onder kakken. Kortom, het is gezellig.

Inclusief hondenkoek

Je betaalt er uiteraard een vergoeding voor, zo’n twaalf tot vijftien euro per uur, water en hondenkoekjes inbegrepen. Je houdt er toch weer een ZZP’er mee aan het werk.
Kennelijk zijn er mensen die het heerlijk vinden om honden uit te laten, in weer en wind, de hele dag en de hele week door. Toch een mooie oplossing voor ietwat mensenschuwe types.

Hun klanten zijn dikwijls mensen die totaal geen tijd hebben voor een hond, maar er toch eentje bezitten. Zij zijn overdag aan het werk. Of zij hebben gewoon geen zin in het bijkomend ongemak van een hond. Kan gebeuren. Veel ouders bezwijken nu eenmaal onder de druk van hun kinderen om een hond te nemen.

Natuurlijk heb je ook hondenbezitters die tijdelijk niet in staat zijn de hond uit te laten, omdat ze ziek, oud of gebrekkig zijn. Wanneer zij gebruik maken van een hondenuitlaatservice zal ik dit uiteraard door de vingers zien.

Lui ventje

Ikzelf was vroeger ook zo’n lui ventje. Als kind. Ik wilde graag een hond. Mijn vader niet, die zag de bui al hangen. Maar omdat ik doorzeurde kwam de hond er uiteindelijk toch. Het duurde ruim een jaar voordat het beest eindelijk zindelijk was. ’s Morgens moest ik in alle vroegte mijn bed al uit omdat hij anders al in de keuken ging zitten ontlasten.

Lees ook:
Een vreselijke app: Nextdoor

Ik trok maar haastig een spijkerbroek en een jas aan over mijn pyjama en sjorde de hond uit z’n mand. Die stribbelde meestal heftig tegen. Hij lag net lekker te maffen en het was koud buiten. Met de worstelende hond onder mijn arm rende ik de trap af en zette hem bij de dichtstbijzijnde lantaarnpaal. Hij deed snel z’n plas, draaide z’n drol en begon alweer aan de lijn te rukken om rechtsomkeert te maken. Ik gaf daar maar al te graag aan toe. Snel doken wij allebei weer in onze warme mand.

Een uitlaatservice zou toen welkom zijn geweest. Maar dergelijke decadente voorzieningen had je toen nog niet. Mijn vader was op den duur de klos. Postuum hulde voor zijn inzet en dierenliefde.

Laatste revisie op 5 februari 2019.

(307 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

4 Reacties

 • Henk van S tot S

  Quote”
  “Hun klanten zijn dikwijls mensen die totaal geen tijd hebben voor een hond, maar er toch eentje bezitten. Zij zijn overdag aan het werk. Of zij hebben gewoon geen zin in het bijkomend ongemak van een hond. Kan gebeuren. Veel ouders bezwijken nu eenmaal onder de druk van hun kinderen om een hond te nemen.”

  Die ouders zouden meer gebaat zijn bij een
  “Kinder- en honden-dagopvangcombinatie”
  😉

 • Kimberly

  Zo zet je de hondenuitlaatservice wel in een heel zwart daglicht. Het is een service. En toevallig weet ik uit nabije omgeving dat deze hondenuitlaatservices vaak heel goed lopen. Ik ken namelijk 2 eigenaren van zo’n uitlaatdienst, en nee die gaan niet naar een kinderspeelveld maar naar een hondenlosloopgebied en wandelen daar een grote ronde met de honden zodat ze goed de benen hebben gestrekt en lekker hun energie kwijt kunnen.
  De dienst word gebruikt door mensen die werken, want tja in Nederland kan een mens zelden fatsoenlijk leven van één inkomen.
  Ook ouderen, zieken en zwangeren gebruiken de dienst graag. Maar daarnaast zijn er zelfs mensen die hun hond meegeven aan deze fantastische service want de hond vind het zo leuk om samen met andere honden te ravotten in de modder.

  Je ziet het een heuse service door hondenliefhebbers voor hondenliefhebbers. En laten we daar vooral niet negatief over doen terwijl het net zoiets moois is als de peuterspeelzaal voor een 2-4jarige.

  • Arnoud Hugo

   Het is ironisch bedoeld. Punt is wel natuurlijk: waarom neem je een hond wanneer je geen tijd hebt om hem uit te laten en er overdag tijd aan te besteden? Is dat wel de ware hondenliefhebber?
   In elk geval vind ik het fijn dat je een uitgebreide reactie hebt geschreven, die toch weer veel extra informatie geeft. Dank je wel.

  • Henk

   Als je goed kijkt naar de stress-signalen van de honden die veelal meelopen in zo’n groep (en ja, ik zie ze vaak als ik met mijn eigen honden loop) dan zul je de uitspraak “de hond vind(t!) het zo leuk om samen met andere honden te ravotten in de modder” toch iets bij moeten stellen.
   Wij mensen denken dat het allemaal spel en lol is, maar als je de hondentaal goed kent blijken er hele andere dingen te spelen. En veel honden (de meesten zelfs) zijn eerder moe door de stress dan door het ‘fijne’ ravotten.
   Als je geen tijd hebt om de enige roedel te zijn voor je hond, moet je er geen nemen. Zo simpel is het. Helaas voor de honden denkt een groot deel van de hondeneigenaren hier anders over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share