De watjeswaanzin

chicken on the road

De actiegroep Viruswaanzin gaat de straat op tegen het coronabeleid van de regering. Volgens eigen zeggen zijn ze al met een half miljoen mensen. Zij vinden zichzelf kritische burgers, die hun rechten verdedigen.
Nu zal ik de eerste zijn om op te komen voor de burgerrechten. Maar bij de Viruswaanzinclub heb ik geen goed gevoel. Er klopt iets niet. Ik heb het idee dat deze groepering niet zozeer begaan is met de burgerlijke vrijheden, als wel met het verlangen om gewoon weer als vanouds een terrasje te kunnen pakken, door te zakken in de kroeg, massaal een pilletje te slikken op een festival.
Volgens mij is het sinds begin jaren tachtig niet meer voorgekomen dat een half miljoen Nederlanders zich dermate druk maakten over een regeringsstandpunt, dat zijn daarvoor de straat op gingen. Toen ging het tegen nucleaire kruisraketten, nu gaat het om een keurslijf.

Kippen

Het probleem met de corona-maatregelen is, dat je niets zeker weet. Je kunt even stellig beweren dat het allemaal onzin is (Maurice de Hond), als dat ze helaas noodzakelijk zijn om iedereen in dit land een bepaalde graad van bescherming te bieden (Jaap van Dissel).
Laatst liepen er bij mijn datsja een paar kippen op de weg. Why did the chicken cross the road? Inderdaad, dacht ik, zo zit het: je kunt er als kip voor kiezen de weg over te steken, op weg naar meer vrijheid. Daarbij loopt de kip de aanzienlijke kans overreden te worden. Niet alleen dat, auto’s die voor haar remmen kunnen ook een kettingbotsing krijgen. Zij brengt ook anderen in gevaar. Daar trekt een kip zich niets van aan.
Zij kan ook in de berm blijven en geen enkel risico nemen. Ogenschijnlijk minder vrijheid, maar ach, vrijheid wordt niet alleen gevonden in het kunnen doen en laten wat je wilt. De ware genieter ontdekt vrijheid in alternatieven. Het kenmerk van de chicken-vraag is dat er geen antwoord op bestaat. De viruswaanzinnige moet bedremmeld afwachten wie uiteindelijk gelijk krijgt: Maurice of Jaap.

Dienst

Tegen welke overheidsmaatregelen zou ik me eigenlijk moeten verzetten? Tegen de anderhalve meter afstand? Vind ik eigenlijk wel lekker, die uitbreiding van mijn persoonlijke ruimte. De mondkapjesplicht in het OV? Een mondkapje is van hetzelfde niveau als een paraplu tegen de regen. Het verbod op het houden van festivals? Daar hadden we er toch al teveel van, dus ik ben er blij mee. Uiteraard kan daar anders over gedacht worden door jongeren, maar hoe diepgaand is je cultureel vermaak als je een jaartje niet naar dertig festivals kunt?

Lees ook:
Grieken kunnen beter vluchten

Bedreigde toekomst

De groep Viruswaanzin van de heren Engel en Pols claimt dat de overheid het coronavirus aangrijpt om onze grondwettelijke vrijheden in te perken. Men lamenteert zelfs over de bedreigde toekomst van onze kinderen. Zoiets doet het altijd goed bij de massa.
Ze hebben geen gevoel voor proportie. Ik kom nog uit een tijd dat je vrijheid drastisch werd ingeperkt door de militaire dienstplicht. Opgelegd door de overheid, achttien maanden lang.
Ik weigerde en dat leidde tot nóg meer overheidsterreur en aantasting van persoonlijke vrijheden. Ziehier het voordeel van de oudere generatie in de discussie: vroeger was alles erger.
Ondertussen wordt de waanzinbeweging steeds meer een honeypot voor allerlei complotgekkies, verbleekte gele hesjes, verongelijkte horeca-uitbaters en bruin-rechts.

Barricaden

Mag ik voorzichtig opmerken dat ik deze verontruste waanzinnigen niet op de barricaden zie klimmen als er wérkelijk burgerrechten door de overheid worden aangetast? Laat ik hier uit de losse pols enkele voorbeelden aanreiken: de verregaande (ondemocratische) invloed van multinationale bedrijven op ons overheidsbeleid (Shell, Unilever, banken), de luchtvaartlobby die volksgezondheid en milieu ondergeschikt maakt aan buitenproportioneel economisch gewin, de tabakslobby die eveneens de overheid in z’n zak heeft, de Belastingdienst met z’n criminele fraudebeleid, het verschil in behandeling tussen arme bijstandsfraudeurs en rijke belasting-ontwijkers (die dan weer geen fraudeurs heten), het draconische boetebeleid van het CJIB, het landbouwbeleid dat het boerenbelang laat prevaleren boven volksgezondheid en diervriendelijkheid. Vult u maar aan.

In dit licht bezien, moet de beweging Viruswaanzin zich een beetje generen over de volstrekt lullige prioriteiten die men zich blijkbaar in het leven stelt. En dan ook nog eens ten koste van de meest kwetsbaren in de samenleving. Vrijheid moet met verstand en wijsheid worden bewaakt.

Laatste revisie op 12 juli 2020.

(506 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

11 reacties op “De watjeswaanzin

  1. Ja goed stuk, zonder meer… Ik ken ook iemand die zeer ‘vol’ is van die #viruswaanzin. En elk gesprek gaat daar dan ook over in den beginne, alsof ze me per se willen overtuigen van hun gelijk. Ik neig er dan toe mezelf een zeer glazige blik aan te meten, en louter te luisteren. Maar depressief word ik er wel van, iedere keer weer datzelfde geëmmer. En als ik hun verhalen ‘moet geloven’, snap ik eerlijk gezegd niet, dat zij (die #viruswaanzinaanhangers dus) nog lol uit hun leven halen. Zelf zou ik allang…

  2. De lankmoedigheid tegenover ”de boeren” zit mij persoonlijk nog hoger dan het pamperen van de klm. Het intimideren met machtsmiddel ”landbouwtrekker” wordt nu driekwartjaar vrijwel onbelemmerd toegelaten. Drie dagen lang demonstratieverbod met trekkers, alleen in de noordelijke provincies, is het ”zwaarste tegengas” wat tot nu ooit is gegeven, en morgen is alles weer vogelvrij.
    Overigens ergeren ”boeren” zich mateloos aan het feit dat FDF zichzelf als ”de boeren” presenteren: ik hoorde steeds meer geluiden als ‘demonstreren oké, maar de trekkers horen niet op de weg’. Waarom dat nog steeds doorgaat is me een raadsel: met één handhaving is het van vandaag op morgen afgelopen, voertuigen, niet gekeurd voor toelating op de openbare weg, niet voorzien van een kenteken, niet geregistreerd en waarvoor geen motorrijtuigenbelasting wordt betaald, moeten onmiddellijk de weg af. Uitzonderingen (rijden van het erf naar de eigen grond en omgekeerd) alléén per vergunning en dergelijke ritten zijn voorbehouden aan volwassen trekkerchauffeurs.

  3. Als ik de getallen (die het RIVM qua besmettenden een week geleden plots heeft verdubbeld) mag geloven dan is de kans dat je een besmet iemand tegenkomt uiterst klein. Iets van 1 op de 50.000 voor bijvoorbeeld Noord-Holland. De kans is groot dat die ene besemette het weet en niet de weg op gaat. De kans dat je een ander virus oploopt zal inmiddels wel eens groter kunnen zijn en ook daaronder zitten viri (is dat correct potjeslatijn?) waar geen vaccin tegen bestaat. Wat dat betreft is nooit alles uit te sluiten. En als je in huis blijft dan kan daar een vliegtuig op vallen.
    Op dit moment zou ik vooral voorzichting zijn rond slachterijen in Gelderland en Oost-Brabant en voor nertsenfokkerijen in Oost-Brabant. Daar zitten 400.000 van de 800.000 nertsen in ons land. Precies ook het gebied bekend van de Q-koorts, MRSA en corona. Bij 23 van de 140 nertsenfokkerijen is corona aangetroffen. Gaan die beesten bij elkaar op bezoek? Maar moet je ook heel NL beperken omdat het in een klein gebied nog altijd hommeles is? Zelf zit ik overigens ook niet zo met de huidige ‘beperkingen’. Ik hou nog steeds afstand. Maar ik zie steeds meer mensen/jongeren die dat niet meer doen.
    Verder Schiphol sluiten voor vluchten naar en van het VK, de USA, BRA, MEX. Als we al een 2de golf krijgen, dan begint die met iemand die het meeneemt uit een van deze landen. Zet ze anders bij binnenkomst 14 dagen in quarantaine. Taiwan hanteerde die methode meteen en kwam met 23 miljoen Chinezen en een handjevol oorspronkelijke bewoners niet verder dan 7 coronadoden in het afgelopen halfjaar.

    1. 14 dagen quarantaine voor inreizen vanuit ”oranje” landen lijkt mij ook zeer wenselijk als anti-insleep maatregel om een tweede golf te voorkomen. Het zou ook een gewenste rem zijn om het ongebreidelde verre plezierreizen wat alweer aangejaagd wordt, wat te beteugelen. Als Lelystad-Airport ongebruikt blijft liggen lijkt dat me niet het grootste offer wat wordt gebracht in deze coronatijd.

    2. In de eerste week dat ZKKH weer twee dagen naar school mocht, was hij meteen weer verkouden. Moest ik hem weer thuishouden.

  4. Als er op een bepaald gebied nog maar weinig kennis voorhanden is, is het een prachtige tijd voor lieden die de wijsheid in pacht hebben. Ze kunnen als deskundoloog van alles beweren en ieder ander geluid als onzin of waanzin van tafel vegen. Maar hun beweringen als onzin of waanzin van de hand wijzen is voldoende om de wind van voren te krijgen. Alles wat tegenspreekt dient gesmoord. Ik ben allergisch voor mensen die de wijsheid in pacht hebben. Hun meningen zijn me evenveel waard als loterijreclame.
    DE VERLEIDERS
    De Staatsloterij doet weer flink zijn best
    om u te verleiden heel veel loten te kopen
    Om o zo makkelijk miljonair te worden.
    Bedenk maar vóór u hoopvol koopt,
    dat u tientallen keren méér kans loopt
    een fataal virus op te lopen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share