Griekenland-KKE
Schandelijke taferelen

Grieken kunnen beter vluchten

De Grieken doen er verstandig aan om massaal naar andere Europese landen te vluchten. Al was het maar uit protest. Dan moet je eens zien hoe snel de rest van Europa met een humaan reddingsplan voor Griekenland komt.

Want als er iets duidelijk wordt uit de huidige crisis rond het land is het wel dat economie en kapitaal in Europa de dienst uit maken. Het land wordt financieel in de wurggreep gehouden, wat dit voor gevolgen heeft voor de bevolking doet blijkbaar niet terzake.

Voorgelogen

Kritisch econoom Ewald Engelen hield tijdens een solidariteitsdemonstratie een onthullend betoog: hoe wij worden voorgelogen over Griekenland. Op De Joop kunt u zijn verhaal nalezen. Onthullend en onthutsend.

Eens te meer blijkt uit het verloop van de crisis rond Griekenland hoe de Europese burger aan alle kanten bedonderd wordt waar hij bij staat. Engelen: ‘Ruim 90 procent van de 240 miljard aan reddingskredieten is uiteindelijk terecht gekomen bij banken, grotendeels Nederlandse, Franse en vooral Duitse banken. Oftewel, de kredieten zijn gebruikt om private crediteuren in staat te stellen zich terug te trekken uit Griekse staatsobligaties en het eventuele faillissementsrisico in de schoot te werpen van Europese belastingbetalers.’
De Griekse bevolking mag ondertussen lijden onder de afgedwongen draconische bezuinigingen.

Ladelichter Lubbers

Ook in ons eigen land wordt de burger regelmatig door de overheid bedonderd. Aan het eind van de vorige eeuw verduisterde (!) het kabinet Lubbers via slinkse machinaties 15 miljard euro (ruim 30 miljard gulden) uit de kas van pensioenfonds ABP om de budgettaire problemen van de overheid op te lossen. Lees hierover het verbijsterende verslag van oud HBO-raad voorzitter Hennie Kemner. Gedupeerden: werknemers van overheid en semi-overheid. Tot op de dag van vandaag ondervinden zij hiervan nadeel.

Lees ook:
Slechte nachtrust oorzaak moorddadig gedrag Saoedi’s?

Cadeautje voor De Bank

Korter geleden werd de ABN-Amro voor 22 miljard euro gered. Nu mag het bedrijf naar de beurs en is de verwachting dat het slechts 15 miljard opbrengt. De belastingbetaler schiet er dus 7 miljard bij in. Dijsselbloem loopt met een stalen gezicht te doen alsof dit de normaalste zaak van de wereld is. Dat geld had kunnen worden besteed aan onderwijs, zorg, werkgelegenheid, stimulering van schone energie. Bijna niemand die oppert om de ABN dan maar niet te verkopen en te wachten tot dat geld geheel is terugbetaald. Want nee, dat zou geen ‘gezonde situatie’ zijn, zo’n staatsbank. Kunnen we niet hebben in het neo-liberale Europa.

Marx

Het is allemaal geld dat onbeschaamd van de burgers wordt gestolen. Al schrijvend merk ik dat ik moet oppassen niet te vervallen in allerlei Marxistisch jargon als ‘grootkapitaal’, ‘kapitalisme’, ‘verelendung’ en ‘klassenstrijd’. Dan word je niet meer serieus genomen. Dan sta je al gauw in de hoek van het ‘linkse tuig’: de communisten of op zijn minst toch die rakkers van de SP. Die tijd hebben we gehad, nietwaar?
Maar het begint er goddorie wél op te lijken dat we hier straks weer naar terugkeren. Dus Grieken: vlucht! Vlucht naar de rest van Europa. Van vluchtelingen wordt men in de EU namelijk ontzettend nerveus. Dat zal ze leren!

Laatste revisie op 6 februari 2019.

(283 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

3 Reacties

  • JOHNN

    Kijk, zolang falende toplieden nog steeds met hele aanhangwagens vol geld tijdelijk onderduiken, om zich na een paar jaar weer in een nieuw gespreid bedje te vlijen zal de wereld niet veranderen. Wij hadden eerst nog de illusie dat we een onkreukbaar en integer landje waren, maar dankzij openbare onafhankelijke journalistiek komt er steeds meer aan het licht en zien we dat er slechts in gradatie verschil bestaat tussen NL en Griekenland en andere Zuid-Europese landen.
    De Grieken waren vanouds kundige en succesvolle zeevaarders, maar de reders en de regering waren zo goed bevriend dat ze geen belasting hoefden te betalen. Dat was openlijk en werd geaccepteerd, zoals wij van de Oranje-Nassau clan al generaties lang accepteren dat zij hun bankrekeningen en paleizen allemaal om niet genieten. In Griekenland waren het er wel wat meer, zo’n 100 families.
    Onze NL ceo’s en het vorstenhuis moeten beseffen dat ze voortdurend een voorbeeldfunctie vervullen. De Grieken hebben belastingontduiking altijd als een goed recht gezien. De hele bevolking vertoont kopieergedrag. Als de desastreuze invloed van boven naar beneden niet wordt ingezien komt dat land nooit uit de prut. (Met uitzondering van de rijken natuurlijk). Misschien kijken we wel naar onze eigen toekomst als we naar Griekenland kijken…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share