portrettencollage
Persoonlijke notities

Ik loop weer vreselijk achter

Ja, ik weet het, ik loop weer vreselijk achter. Ik struikelde laatst ineens over het woord woke. Dat is Engels en het betekent wakker. Het komt uiteraard uit Amerika. Nóg uiteraarder van de Black Lives Matter beweging, want die zet momenteel de trend. Woke staat voor het bewustzijn dat iemand heeft voor veranderingen in de maatschappij. Het is geloof ik eveneens de bedoeling dat je je daaraan aanpast. Nou hoop ik maar dat ik dat goed zeg, anders komt er weer een scherpslijper corrigerend over mij heen pissen.
Het is treurig dat we die begrippen niet zelf uitvinden, maar het is tevens treurig dat de meute altijd maar achter allerlei politieke hypes in Amerika aan loopt. De trouwe lezer weet dat mijn immuunsysteem daar heftig op reageert.

Linksige kringen

Ik leer uit een artikel van Vrij Nederland van vorig jaar dat woke al een tijdje gangbaar is in de linksige kringen en inmiddels ook al wordt beschouwd als een beetje pretentieus, overdreven.
Ik zie dat het woke zijn zich vooral beperkt tot het progressieve jonge volkje en tot internationale adverteerders die in het gevlij willen komen bij hun klanten. Commercieel eigenbelang. Heel klef.

Ik moest dus heel woke, wakker, alert en oplettend zijn. Dat probeerde ik. En zowaar, mij vielen de schellen van de ogen, om eens een archaïsche uitdrukking te gebruiken bij al die moderniteiten. Ik zag namelijk tevens een ontstellend gebrek aan woke-heid bij andere groepen in de samenleving. Wij moeten natuurlijk woke zijn ten opzichte van racisme, vrouwenachterstelling en LGBTQIAP-rechten, maar die wakkerheid mag zich niet beperken tot de witte, linkse, heidense elite.

Lees ook:
Reetveegpieten

Culturele en religieuze minderheden

Ik kijk daarom nadrukkelijk ook in de richting van allerlei culturele en religieuze minderheden, waar discriminatie van homo’s, vrouwen, transgenders, ritueel geslachte dieren en ongelovigen nog aan de orde van de dag is.
Niet alleen klagen over ondervonden racisme vanwege kleur of afkomst, maar op jouw beurt ook geen vrouwen na-sissen op straat, geen homo’s in elkaar slaan, keppeltjes-joden uitschelden, meisjes besnijden of zes buitenvrouwen hebben. Dat is nog verre van woke!
Ik zie het al: wij hebben nog een lange weg te gaan als samenleving. Daarbij is het nog maar de vraag wie er nu eigenlijk achterloopt: ik of de wokies.

Laatste revisie op 3 juli 2020.

(241 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
1
Share