De watjeswaanzin

De watjeswaanzin

De actiegroep Viruswaanzin gaat de straat op tegen het coronabeleid van de regering. Volgens eigen zeggen zijn ze al met een half miljoen mensen. Zij vinden zichzelf kritische burgers, die hun rechten verdedigen.
Nu zal ik de eerste zijn om op te komen voor de burgerrechten. Maar bij de Viruswaanzinclub heb ik geen goed gevoel. Er klopt iets niet. Ik heb het idee dat deze groepering niet zozeer begaan is met de burgerlijke vrijheden, als wel met het verlangen om gewoon weer als vanouds een terrasje te kunnen pakken, door te zakken in de kroeg, massaal een pilletje te slikken op een festival.
Volgens mij is het sinds begin jaren tachtig niet meer voorgekomen dat een half miljoen Nederlanders zich dermate druk maakten over een regeringsstandpunt, dat zijn daarvoor de straat op gingen. Toen ging het tegen nucleaire kruisraketten, nu gaat het om een keurslijf.

Kippen

Het probleem met de corona-maatregelen is, dat je niets zeker weet. Je kunt even stellig beweren dat het allemaal onzin is (Maurice de Hond), als dat ze helaas noodzakelijk zijn om iedereen in dit land een bepaalde graad van bescherming te bieden (Jaap van Dissel).
Laatst liepen er bij mijn datsja een paar kippen op de weg. Why did the chicken cross the road? Inderdaad, dacht ik, zo zit het: je kunt er als kip voor kiezen de weg over te steken, op weg naar meer vrijheid. Daarbij loopt de kip de aanzienlijke kans overreden te worden. Niet alleen dat, auto’s die voor haar remmen kunnen ook een kettingbotsing krijgen. Zij brengt ook anderen in gevaar. Daar trekt een kip zich niets van aan.
Zij kan ook in de berm blijven en geen enkel risico nemen. Ogenschijnlijk minder vrijheid, maar ach, vrijheid wordt niet alleen gevonden in het kunnen doen en laten wat je wilt. De ware genieter ontdekt vrijheid in alternatieven. Het kenmerk van de chicken-vraag is dat er geen antwoord op bestaat. De viruswaanzinnige moet bedremmeld afwachten wie uiteindelijk gelijk krijgt: Maurice of Jaap.

Dienst

Tegen welke overheidsmaatregelen zou ik me eigenlijk moeten verzetten? Tegen de anderhalve meter afstand? Vind ik eigenlijk wel lekker, die uitbreiding van mijn persoonlijke ruimte. De mondkapjesplicht in het OV? Een mondkapje is van hetzelfde niveau als een paraplu tegen de regen. Het verbod op het houden van festivals? Daar hadden we er toch al teveel van, dus ik ben er blij mee. Uiteraard kan daar anders over gedacht worden door jongeren, maar hoe diepgaand is je cultureel vermaak als je een jaartje niet naar dertig festivals kunt?

Lees ook:
Spionage in Nederland

Bedreigde toekomst

De groep Viruswaanzin van de heren Engel en Pols claimt dat de overheid het coronavirus aangrijpt om onze grondwettelijke vrijheden in te perken. Men lamenteert zelfs over de bedreigde toekomst van onze kinderen. Zoiets doet het altijd goed bij de massa.
Ze hebben geen gevoel voor proportie. Ik kom nog uit een tijd dat je vrijheid drastisch werd ingeperkt door de militaire dienstplicht. Opgelegd door de overheid, achttien maanden lang.
Ik weigerde en dat leidde tot nóg meer overheidsterreur en aantasting van persoonlijke vrijheden. Ziehier het voordeel van de oudere generatie in de discussie: vroeger was alles erger.
Ondertussen wordt de waanzinbeweging steeds meer een honeypot voor allerlei complotgekkies, verbleekte gele hesjes, verongelijkte horeca-uitbaters en bruin-rechts.

Barricaden

Mag ik voorzichtig opmerken dat ik deze verontruste waanzinnigen niet op de barricaden zie klimmen als er wérkelijk burgerrechten door de overheid worden aangetast? Laat ik hier uit de losse pols enkele voorbeelden aanreiken: de verregaande (ondemocratische) invloed van multinationale bedrijven op ons overheidsbeleid (Shell, Unilever, banken), de luchtvaartlobby die volksgezondheid en milieu ondergeschikt maakt aan buitenproportioneel economisch gewin, de tabakslobby die eveneens de overheid in z’n zak heeft, de Belastingdienst met z’n criminele fraudebeleid, het verschil in behandeling tussen arme bijstandsfraudeurs en rijke belasting-ontwijkers (die dan weer geen fraudeurs heten), het draconische boetebeleid van het CJIB, het landbouwbeleid dat het boerenbelang laat prevaleren boven volksgezondheid en diervriendelijkheid. Vult u maar aan.

In dit licht bezien, moet de beweging Viruswaanzin zich een beetje generen over de volstrekt lullige prioriteiten die men zich blijkbaar in het leven stelt. En dan ook nog eens ten koste van de meest kwetsbaren in de samenleving. Vrijheid moet met verstand en wijsheid worden bewaakt.

Laatste revisie op 12 juli 2020.

(503 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Irene
3 jaar geleden

Ja goed stuk, zonder meer… Ik ken ook iemand die zeer ‘vol’ is van die #viruswaanzin. En elk gesprek gaat daar dan ook over in den beginne, alsof ze me per se willen overtuigen van hun gelijk. Ik neig er dan toe mezelf een zeer glazige blik aan te meten, en louter te luisteren. Maar depressief word ik er wel van, iedere keer weer datzelfde geëmmer. En als ik hun verhalen ‘moet geloven’, snap ik eerlijk gezegd niet, dat zij (die #viruswaanzinaanhangers dus) nog lol uit hun leven halen. Zelf zou ik allang…

John Zwart
John Zwart
3 jaar geleden

De lankmoedigheid tegenover ”de boeren” zit mij persoonlijk nog hoger dan het pamperen van de klm. Het intimideren met machtsmiddel ”landbouwtrekker” wordt nu driekwartjaar vrijwel onbelemmerd toegelaten. Drie dagen lang demonstratieverbod met trekkers, alleen in de noordelijke provincies, is het ”zwaarste tegengas” wat tot nu ooit is gegeven, en morgen is alles weer vogelvrij. Overigens ergeren ”boeren” zich mateloos aan het feit dat FDF zichzelf als ”de boeren” presenteren: ik hoorde steeds meer geluiden als ‘demonstreren oké, maar de trekkers horen niet op de weg’. Waarom dat nog steeds doorgaat is me een raadsel: met één handhaving is het van… Lees meer »

Ximaar
Ximaar
3 jaar geleden

Als ik de getallen (die het RIVM qua besmettenden een week geleden plots heeft verdubbeld) mag geloven dan is de kans dat je een besmet iemand tegenkomt uiterst klein. Iets van 1 op de 50.000 voor bijvoorbeeld Noord-Holland. De kans is groot dat die ene besemette het weet en niet de weg op gaat. De kans dat je een ander virus oploopt zal inmiddels wel eens groter kunnen zijn en ook daaronder zitten viri (is dat correct potjeslatijn?) waar geen vaccin tegen bestaat. Wat dat betreft is nooit alles uit te sluiten. En als je in huis blijft dan kan… Lees meer »

John Zwart
John Zwart
Antwoord aan  Ximaar
3 jaar geleden

14 dagen quarantaine voor inreizen vanuit ”oranje” landen lijkt mij ook zeer wenselijk als anti-insleep maatregel om een tweede golf te voorkomen. Het zou ook een gewenste rem zijn om het ongebreidelde verre plezierreizen wat alweer aangejaagd wordt, wat te beteugelen. Als Lelystad-Airport ongebruikt blijft liggen lijkt dat me niet het grootste offer wat wordt gebracht in deze coronatijd.

felice veenman
3 jaar geleden

dank, zo’n genot eens een goed onderbouwd, respectvol blog te lezen

Marja
Marja
Antwoord aan  felice veenman
3 jaar geleden

Hier sluit ik me bij aan!

John Zwart
John Zwart
3 jaar geleden

Als er op een bepaald gebied nog maar weinig kennis voorhanden is, is het een prachtige tijd voor lieden die de wijsheid in pacht hebben. Ze kunnen als deskundoloog van alles beweren en ieder ander geluid als onzin of waanzin van tafel vegen. Maar hun beweringen als onzin of waanzin van de hand wijzen is voldoende om de wind van voren te krijgen. Alles wat tegenspreekt dient gesmoord. Ik ben allergisch voor mensen die de wijsheid in pacht hebben. Hun meningen zijn me evenveel waard als loterijreclame. DE VERLEIDERS De Staatsloterij doet weer flink zijn best om u te verleiden… Lees meer »

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
1
Share
11
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x