Aso-vlaggetje
Baanbrekende denkbeelden

Het aso-vlaggetje

De gemeente Amstelveen heeft de uitgebreide hondenpopulatie strak aan de lijn (woordspelinkje, moet kunnen). Allereerst wordt er voortvarend gecontroleerd of je wel of geen hond hebt. Uiteraard vanwege de hondenbelasting. Een controleur komt persoonlijk aan de deur. Tegenwoordig worden daar bijstandsgerechtigden voor ingezet.

In deze VVD-gedomineerde gemeente laat zich raden wat de overwegingen daarbij zijn. Ze kunnen er bijvoorbeeld werkervaring mee opdoen (hoe loop je van deur tot deur) en ze leren eindelijk eens op tijd uit hun nest te komen. Bijkomend voordeel is dat agressieve honden niet langer een kostbare gemeenteambtenaar verscheuren, maar slechts zo’n nutteloze bijstandsklaploper.

Volle zakjes hondenpoep

Verder probeert Amstelveen ervoor te zorgen dat honden zo weinig mogelijk overlast veroorzaken met hun hondenpoep. In elk plantsoen staan containertjes met zakjes om de hondenpoep mee op te rapen. Daaronder bevindt zich een bak waarin de volle zakjes gedeponeerd kunnen worden.

Hoe makkelijk wil je het hebben? Toch schijnt voor heel veel Amstelveners de drempel nog erg hoog te zijn om met zo’n zakje in de warme bolus van het eigen huisdier te staan graaien. Liever kijkt men eventjes besmuikt om zich heen of niemand hun rotweiler heeft zien kakken en maakt men zich haastig uit de voeten, de hond verbeten achter zich aan sleurend. Want Hector wil dikwijls nog even omstandig afscheid nemen van zijn kunstwerk. En zo blijven er dus toch nog heel veel excrementen liggen in de groenste gemeente van Nederland.

Met stront bezaaide bermen

Bij mij in de buurt zie je precies waar de aso’s hun vaste ommetjes maken met de hond. Bermen langs de paden liggen bezaaid met stront. Smerig. Op sommige plekken is echter sprake van een ludiek protest. In elke drol is daar een felgeel kaasvlaggetje geprikt met daarop de letters ASO.

Lees ook:
De rel over het rolbevestigend speelgoed

Hier moest ik het mijne van weten, want voor zulke creatieve bedenksels heb ik de grootste bewondering. Het ASO-vlaggetje blijkt een uitvinding te zijn van reclamebureau IT. Daar waren ze het een keer zat dat hun grindpad telkens onbeschaamd werd ondergekakt.
Dit lumineuze idee bestaat al sinds vorig jaar en verdient navolging in heel Nederland.
De vlaggetjes zullen niet aan te slepen zijn.

Laatste revisie op 9 februari 2019.

(773 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

7 Reacties

 • JohnN

  Het enige argument dat ik kan vinden voor de gemeentelijke inzet van bijstandgerechtigden voor hondencontrole is dat het goed is als er motivatie wordt opgewekt om op een normale tijd uit je nest te komen. Het uitslapen tot het middaguur is een gewoonte die – eenmaal ingesleten – moeilijk af te leren is. Maar verder denk ik dat het vooral om het geld te doen is. De steden van Flevoland, lelystad en Almere, sturen klokslag half negen een hele horde geelhesjes de straten op waar het na 0:00 uur vrij parkeren is, om ijverig giga parkeerbonnen uit te delen aan elke parkeerder die een paar minuutjes te laat bij z’n auto arriveert om de weg weer op te gaan. Kassa!
  Laat natuurlijk onverlet dat laten kakken in de groenstrook echt asociaal is. Mijn ervaring is dat er twee soorten hondenbezitters zijn: brave mensen die de stront al opruimden nog voor eer door gemeenten hondentoiletten werden ingericht, de anderen weten van niks en doen gewoon wat hen het beste uitkomt. Onverbeterlijk.

 • Rolandow

  Op een lokaal facebook forum ben ik al meerdere keren hondeneigenaren tegen gekomen die vinden dat ze het recht hebben om hun viervoeter overal hun behoefte te doen; ze betalen toch hondenbelasting!

  Wat natuurlijk belachelijk is, want het kost de maatschappij helemaal niets. En waarom betalen katten en paarden eigenlijk geen belasting?

  Ik vind het ook onbeschoft. Zeker als je je bedenkt dat je dreumes of peuter niet zo bedreven zijn om door een mijnenveld van drollen heen te manoeuvreren. Logisch ook, kinderen horen lekker te kunnen spelen in het toch al beperkte groen dat nog over is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share