Baanbrekende denkbeelden

De koning en de volkstuin

Dit weekend was er grote ophef over de caronavakantie van de koning. Terwijl er werd afgeraden om te reizen, ging hij met het hele gezin naar zijn vakantievilla in Griekenland. Dat deed hij met het regeringsvliegtuig. Hij kreeg het verwijt dat hij ‘geen goede antenne’ heeft voor wat er leeft in de samenleving. Mijn eigen inschatting is dat zijn antenne gewoon gericht staat op het verkeerde deel van de samenleving, de feestvierders, de argelozen.

Zo’n monarchie als die van ons heeft sowieso geen enkele voelspriet voor de samenleving. Die verkeert vooral in de bovenlaag van kakkers, patsers en geldsmijters. Ze hebben geen idee van het gepeupel dat daar ergens onderin krioelt en soms zelfs crepeert. En dus koopt zijne koninklijke onnozelheid doodleuk een boot van twee miljoen. Daar wordt hij nog wekelijks vilein aan herinnerd door Youp van ’t Hek.

Kano

De koning heeft de verkeerde adviseurs. Hij moet mij nemen. Uiteraard tegen een passende vergoeding. Aan Rutte heeft hij niks, die heeft het allemaal fout ingeschat.
Allereerst moet de koning ‘downgraden’, afschalen naar een levensstijl die meer in overeenstemming is met het gemiddelde in de samenleving. Geen Wajer speedboot meer, maar een kano of een visbootje.
Hij moet ook een volkstuin nemen, met een leuk huisje erop. Vier campingstoeltjes van de Blokker. Voortaan met de koninklijke knieën onder de kin met Ryan Air vliegen in plaats van met het regeringsvliegtuig. Zo voelt hij dan vanzelf meer verbinding met het volk.

Het handige van zo’n volkstuin is: je kunt er naartoe zonder dat er een haan naar kraait, ook in coronatijd. Veel mensen doen dat dan ook. Het is toch even een escape uit de covid-beperkingen. Het is bovendien een noodzakelijke reis, want de tuin moet winterklaar worden gemaakt. De tulpenbollen moeten in de grond. Volgend jaar kan hij sla en sperzieboontjes verbouwen.

Lees ook:
De rel over het rolbevestigend speelgoed

Beau van Erven Dorens

Daarnaast kan ik me heel goed voorstellen dat met zo’n gezin met vier vrouwen de muren van je paleis af en toe op je afkomen. Beau van Erven Dorens schreef eens een behartenswaardig boekje voor vaders. Een belangrijk advies daarin was: als de kinderen lastig zijn, neem ze mee naar buiten! Dus: op naar de volkstuin! Ik kan uit eigen ervaring spreken, mijn vader had ook een volkstuin en we hebben daar heerlijk kunnen ontspannen. Vooral ook tijdens de pubertijd, want ook op het volkstuinpark waren voldoende meiden om mee eh… te ‘tuinieren’, zeg maar… Voor de prinsessen lijkt het me veel spannender om af en toe getuinierd te worden dan een beetje zandbankhangen op dat afgebakende Griekse strand.

Ik zeg dus: majesteit, dóen die volkstuin! Het koningschap hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Let maar eens op hoe trots Maxima straks is op haar zelf geteelde bloemkolen! Je brengt jezelf in lijn met de Nederlandse volksaard: zuinig, eenvoudig, doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. En je bent meteen van dat gezeik van Youp af.

Laatste revisie op 18 oktober 2020.

(211 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

6 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
2
Share