Zonnepanelen als sanctie

Zonnepanelen als sanctie

Afgelopen najaar installeerden wij zonnepanelen. Als directe sanctie tegen Poetin. Ter verlaging van onze energierekening. En voor het milieu natuurlijk! Laat ik dat vooral niet vergeten: het milieu! Onze buren hadden al zonnepanelen en onze overburen krijgen ze binnenkort. Dat schept een band.

De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard is bezig met een project om huurwoningen te voorzien van zonnepanelen. Dat is een goed initiatief. Maar het zijn allemaal particuliere initiatieven. De overheid blijft wat zuinigjes op de achtergrond. Hier en daar komt er eens een subsidiepotje van gemeente of provincie beschikbaar, maar naar mijn indruk is de bodem daarvan steevast snel in zicht.

Poetin pijn doen

De vraag dringt zich op: waarom gaat heel Nederland niet massaal over op zonnepanelen? Waarom wordt dit niet grootschalig door de overheid gestimuleerd? Dan zouden we Poetin pas echt pijn doen en tegelijkertijd op termijn onze portemonnee verwennen. Maar nee, het blijft zogezegd allemaal een beetje in de hobbysfeer.

Mijn achterdochtige geest denkt dan al gauw dat hier andere belangen dwarsliggen. Er is immers geïnvesteerd in grote energiecentrales. De elektriciteitsleveranciers zien liever niet dat hun winsten verdampen. De Shell en de NAM wringen liefst nog het laatste beetje aardgas uit de Groningers. Dit deel van ons land staat over enkele decennia in de Bos-atlas als ‘de Groningse laagvlakte’. Datzelfde Shell had als ik me goed herinner vorig jaar nog een fijne deal met de Russische gasbaronnen. Grootschalig gebruik van zonnepanelen staat haaks op dit soort handeltjes.

Aangezien Nederland in de praktijk voor een belangrijk deel geregeerd wordt door de grote multinationals, zullen de zonnepanelen waarschijnlijk een ondergeschikte rol blijven spelen in onze energievoorziening.

Lees ook:
De warmtepomp is nog veel te duur

Linkse praat!

Wat is dit nu toch weer van die linkse praat! Bah! Allemaal ongefundeerde verdachtmakingen!
Het is trouwens opmerkelijk dat zaken als milieu, zonnepanelen en windenergie worden gezien als ‘linkse’ onderwerpen, terwijl olie, gas, kolen vooral gekoesterd worden in rechtse kring. Verklaarbaar, want met fossiele brandstoffen word je het makkelijkst slapend rijk.

Op een dag is alles op. Dat kunnen we nog een tijdje ons land verder te gronde richten met de winning van schaliegas, maar dan hebben we het wel zo’n beetje gehad. De energieprijzen rijzen dan de pan uit. Tegen die tijd kunnen mijn buren en ik zich in de handen wrijven met onze zonnepaneeltjes. Maar laat ik niet te vroeg juichen. Er komt dan vast een flinke belasting op zelf gewonnen zonne-energie. Want zo zijn ze wel, daar ‘bovenin’.

Laatste revisie op 9 februari 2019.

(263 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
John Zwart
John Zwart
1 jaar geleden

We zijn precies 2 jaar verder, 2 jaren laten verlopen met niet uitvoeren van de Urgenda vonnis sommatie. Jouw linkse verdachtmaking geeft de tijd nu het gelijk. De uitvoering van noodzakelijke omslag is ijverig getraineerd. In de ‘grote wereld’ voelt men er niets voor zichzelf in de wielen te rijden. Nederland (rechts nederland bedoel ik maar dat komt met Rutte op hetzelfde neer) had met de Nam en Gasunie de ambitie de ”aardgas draaischijf van Europa” te worden – net zoals de ”grootste overslaghaven van Europa” met Rotterdam en de ”grootste hub voor luchtverkeer naar en van Europa” met Schiphol.… Lees meer »

JohnN
8 jaar geleden

Alle nieuwbouwwoningen ZOUDEN allang energieneutraal kunnen zijn! Bewezen feit! Maar jouw verdachtmakingen kloppen met grote zekerheid met de werkelijke feiten. Het is niet de bedoeling dat we zelf energie gaan opwekken op kleine en middelgrote schaal. Daar zien we in het gehele beleid steeds meer tekens van. En wat belastingen betreft: sinds Balkenende – Rutte betalen we waterbelasting op drinkwater, de allerfundamenteelste levensbehoefte. En daar overheen nog eens 21% btw. Mijn dochter voorspelde me dat ze het nog zal meemaken dat ze een jaarlijkse aanslag gaat krijgen voor de zuurstof die zij aan de omgevingslucht onttrekt door te ademen. Ik… Lees meer »

Hans Meijers
8 jaar geleden

Helemaal mee eens. Verplicht zonnepanelen op iedere nieuwbouw woning en gelijk gescheiden watercircuit.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share
5
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x