Copuleren-in-de-Oude-Kerk-1920x420
Geschreven voor Amsterdam Centraal

Copuleren in de Oude Kerk

Er was commotie om een expositie in de Oude Kerk. Er waren afbeeldingen van groepen naakte mensen die met elkaar neukten, in een videotriptiek van kunstenaar Guido van der Werve. Dat hoorde niet in de Oude Kerk, zo vond een briefschrijver in Het Parool. Het was tenslotte feitelijk een godshuis.

Nu verbaas ik mij altijd over het spanningsveld tussen seks en religie. Op een of andere manier vindt men binnen het instituut ‘de kerk’ dat seks iets onbehoorlijks is en zéker het openbaar afbeelden daarvan. Onbegrijpelijk. Ik vind het juist fijn om te doen en ook om naar te kijken. En dat zal voor de meeste mensen gelden, ook de religieuze, anders waren wij al uitgestorven.

Naakte borsten

Maar ik denk dat het anders zit. Ik denk dat er in werkelijkheid helemaal geen bezwaar wordt gemaakt. Vermoedelijk is het een opzetje om in de media aandacht te krijgen voor de expositie. Het creëren van een controverse is daarvoor een goed middel.

Slim bedacht

Zo ging het onlangs ook met die affiches van Suit Supply in de bus- en tramhokje met daarop een gekleurde vrouw. Twee heertjes in kakkige vrijetijdskleding gleden van haar naakte borsten af. ‘Feministische vrouwen’ begonnen op sociale media heibel te schoppen hierover. Dit was slim bedacht door het reclamebureau.
Van een vrouw met blote borsten kijken wij niet meer op, dus moest er een protest worden opgetuigd. De potentieel controversiële ingrediënten zijn bewust ingebouwd: gekleurde vrouw, blote borsten, seksisme, mannenmerk dat misbruik maakt, protesterende feministes. Doorzichtig maar effectief: het werd een rel(letje).

Lees ook:
De nieuwe Amsterdamse burgemeester komt eraan

Iets opwindends

Loopt die expositie in de Oude Kerk eigenlijk nog? Dan wil ik hem wel eens zien. Ik hoop dat directeur Jacqueline Grandjean vaker met dit soort dingen komt. Heeft de kerk eindelijk eens iets opwindends te bieden…

Tevens gepubliceerd op de website Amsterdam Centraal.
Afbeeldingen: fragment videotriptiek Guido van der Werve in Oude Kerk, Affiche Suitsupply.

Laatste revisie op 2 februari 2019.

(1.469 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

4 Reacties

 • Henk van S tot nieuweS

  Het is bij sommige mensen ook nooit goed:

  Doet men in de Oude Kerk, wat god in Genesis 1:28 vraagt (gaat heen en vermenigvuldigt u ) en valt er toch wat te zeuren 😉

  • JOHNN

   Tja, die acteurs deden het vast niet zonder condoom of tenminste niet zonder ‘de pil’ – en zeer waarschijnlijk ook niet met hun eigen godgezegende partners. En zo heeft Genesis 1:28 het toch ook vast niet bedoeld. Blijft natuurlijk waarom onze schepper het genotsgevoel erin gelegd heeft. Dat blijkt immers geen voorwaarde voor geslaagde vermenigvuldiging, zoals zo vaak bewezen is.

   Het blijft een beladen activiteit zowel in ‘beschavingen’ als ‘wilde gemeenschappen’. Ik denk dat het iets te maken heeft met een oergevoel dat ons beheerst om niet te worden opgezadeld met de zorg voor andermans nakomelingen. De christelijke kerken hebben altijd krachtig voorhuwelijks geslachtsverkeer verdoemd maar het vruchtbaar binnenhuwelijks copuleren even krachtig aangemoedigd. Alle seks is ‘vies’ behalve binnen een monogame ingezegende verbintenis. De kindertjes die daaruit voortkomen versterken de gesloten gemeenschap (in dubbele betekenis hier). Zoals in zoveel zaken bouwt de kerk door op diepe ingeboren angsten. De islam verschilt daarin helemaal niet. De huidige controverse tussen christendom en islam is dan ook kunstmatig, het gaat niet om de leer maar om macht. De angst van de machthebbers geldt de secularisatie en emancipatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share