Hoe schop je het in Nederland eigenlijk tot prinses, tot verloofde van een prins? Dit vroeg ik mij af naar aanleiding van de affaire rond Mabel Wisse Smit. Ik wil dan altijd weten hoe dat in elkaar zit, hoe het in godsnaam mogelijk is dat toevallig zo’n verloofde van Johan Friso1 Johan Friso kwam op 17 februari 2012 onder een lawine terecht. Bleef in coma. Overleed op 12 augustus 2013. omgang had met de crimineel Klaas Bruinsma. Ja, van het zeilen, zeggen ze dan. Nou, ik heb vroeger vaak genoeg een zestien kwadraatje gehuurd bij Bon aan de Vinkeveense Plassen, maar die Bruinsma ben ik er niet tegengekomen…
Als je met Bruinsma omgaat heb je duidelijk de verkeerde vrienden, vinden wij gewone burgers. Nou, dat zien wij gewone burgers helemaal fout, ontdek ik nu. Dan heb je juist de goede vrienden. Dan verkeer je namelijk in kringen met geld, kringen waar men dure zeiljachten kan betalen en lid kan zijn van chique zeil- en hockeyclubs.
Bruinsma heeft blijkbaar zelf ook goed in de gaten gehad hoe je van ‘verkeerde vriend’ een ‘goede vriend’ moest worden. Volgens het AD was hij door Peter Wisse Smit, de stiefvader van Mabel, geïntroduceerd bij diverse Gooise clubs. Het waarheidsgehalte van deze bewering is niet zeker, maar los daarvan is het ongetwijfeld een voordeel om goed te zijn ingevoerd in het Gooise milieu.
Klassenmaatschappij
Nederland is geen klassenmaatschappij zoals bijvoorbeeld Groot Brittannië. Tenminste, dat wordt altijd gezegd. Ik begin daar steeds meer aan te twijfelen. Akkoord, in ons land gaat het niet via adellijke scheidslijnen, maar er is toch een duidelijk netwerk van rijke types dat zichzelf zorgvuldig en redelijk goed gecamoufleerd gescheiden houdt van de rest van de maatschappij. Het hek om het netwerk is voornamelijk geld. Binnen het netwerk houdt men elkaars financiën en sociale status op peil door onderling de lucratieve en invloedrijke posities te verdelen.
Laten we eens iets dieper in het milieu en het verleden van Mabel Wisse Smit duiken. Misschien komen we erachter welke bagage of -wellicht belangrijker nog- welke kruiwagens je nodig hebt om het te brengen tot verloofde van Johan Friso.
Eigenlijk Los
Mabel wordt geboren in Pijnacker op 11 Augustus 1968 en is de oudste dochter van Hendrik Cornelis Los en Florence Malde Gijsberdina Kooman. Oorspronkelijk heet ze dus eigenlijk Mabel Los. Echter, vader Henk Los rijdt op 18 februari 1978 tijdens het schaatsen op de Loosdrechtse Plassen in een wak en verdrinkt.
Moeder ‘Flos’ Kooman hertrouwt al spoedig met Rabo-topman Peter Wisse Smit. Mabel en haar zusje Nicoline krijgen de achternaam Wisse Smit. Mabel krijgt later ook nog een halfzusje, Eveline .
Stond de achternaam Los al niet bijster chique, het scheelde weinig of ze had gewoon Mabel Smit geheten. Maar gelukkig had Peters vader Wisse Jacobus Smit de achternaam in 1970 in Wisse Smit laten veranderen, om zodoende zijn voornaam in de achternaam te krijgen en die aldus voor het nageslacht te bewaren. Volgt u het nog? In elk geval is de ‘dubbele’ achternaam van Mabel dus ‘fake’, maar voldoende effectief om het plebs te imponeren.
Slim blondje
Mabel is een bijzonder slimme meid, dat staat vast. Zij bezoekt het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum, gaat economie en politieke wetenschappen studeren aan de Universiteit van Amsterdam en studeert cum laude af.
Dat heeft ze keurig gedaan, maar op zich is het natuurlijk niet écht bijzonder. Ik ken er meer die cum laude zijn afgestudeerd. Daarmee word je nog geen prinses.
Opvallender zijn de stages die ze tijdens haar studie volgt. Die doet ze ondermeer bij het Secretariaat van Verenigde Naties in New York, bij Shell Maleisië, bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en bij de ABN Amro bank in Barcelona. Dat ziet er indrukwekkend uit. Maar zoiets gaat natuurlijk allemaal niet op het tempobeursje van de gemiddelde student. Daar komt meer bij kijken.
Uiteraard bestaan er aanvullende beurzen voor buitenlandse stages, maar ik heb zo’n vermoeden dat het Gooise netwerk met zijn wijde vertakkingen hier toch ook wel een belangrijke rol heeft gespeeld.
De hockeyclub
In de eerste plaats hebben we natuurlijk stiefvader Peter met zijn contacten in de bankwereld. En dan is er de Hilversumse Mixed Hockey Club (“de Hilversumsche”), waarvan Wisse Smit als oud hockey-international erelid is. En kijk eens aan, wie is daar de voorzitter? Kennen we die niet ergens van? Jawel, het is het bekende ex-kamerlid van het CDA Hans Hillen , indertijd ondermeer buitenlandspecialist van de partij en ook politiek redacteur bij de NOS. Het blijft natuurlijk gissen, maar je zult als schattig blondje natuurlijk wel gek zijn als je ome Hans niet even belt of hij nog wat mensen kent voor een leuke stageplaats.
Nuttig voor de carrière
Misschien was één van die mensen wel Laurens Jan Brinkhorst, de man met de vele internationale contacten. Diens dochter Laurentien studeerde immers destijds ook kris kras door de wereld? En dus is het wellicht logisch dat Mabel op zeker moment bevriend is geraakt met Laurentien. Behalve gezellig is dat natuurlijk altijd nuttig voor de carrière van een ambitieuze jonge vrouw. Kijk, zó komen we dan ergens, nietwaar? Laurentien is al prinses en Mabel gaat het waarschijnlijk worden.
Intussen heeft Mabel sinds haar afstuderen al heel wat indrukwekkende dingen gedaan. In 1994 richtte zij de European Action Council for Peace in the Balkans op. Zij had een relatie met Muhamed Sacirbey, oud-ambassadeur bij de VN en oud-minister van Buitenlandse Zaken van Bosnië. In 1995 was zij een van degenen die War Child Nederland oprichtte. Sinds 1997 is zij directeur van het Open Society Institute in Brussel, een organisatie van de Hongaarse liefdadigheidsmiljardair George Soros.
Verbazing
Ik lees die dingen met de nodige verbazing. Ik kom dat soort mensen nou nóóit tegen! U wel? Zonder af te willen doen aan Mabels intellectuele capaciteiten, heb ik toch het boosaardig vermoeden dat het daarbij danig scheelt of je met je kont in de juiste kruiwagen zit…
Maar ik ben ook maar een simpele boerenlul zonder laude.
Afbeelding: Bewerkt, Wikipedia Commons, door H G Cladder (OTRS) [CC BY-SA 3.0.]
Laatste revisie op 13 juni 2020.