Rembrandt-Opwekking-van-Lazarus-fragment
Klassiekers

2005: Tovenarij en Magie

Het thema van de Kinderboekenweek is ‘Tovenarij en magie’. De meeste scholen besteden daar aandacht aan. Nogal wat streng gelovige ouders willen hun kinderen echter niet blootstellen aan dit soort dubieuze praktijken en houden ze thuis.
Ze hebben groot gelijk. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat de kleintjes helemaal tot in de godsdienstles worden geconfronteerd met allerlei wonderbaarlijke vertellingen, zoals over een man die over water loopt.

Behoorlijk van slag

Weliswaar is het allemaal al tweeduizend jaar geleden, maar zelfs diens volgelingen raakten indertijd behoorlijk van slag toen ze dat zagen. Stoere volwassen mannen nota bene! Ruige vissers die heus wel wat gewend waren.
Zo schreef zijn vriend Markus: “En zij, ziende Hem wandelen op de zee, meenden, dat het een spooksel was, en schreeuwden zeer.”
Kun je nagaan wat zo’n verhaal dan met kinderen doet…
Heel goed van die ouders dat ze dan ingrijpen. Een man die over water loopt brengt de kleintjes zonder zwemdiploma maar op verkeerde ideeën.

Dezelfde wonderdoener kalmeerde stormen, genas zieken en maakte blinden ziend.
Dat is allemaal nog tot daar aan toe, maar hij presteerde het zelfs om een dode tot leven te wekken.
Ene meneer Lazarus lag verdorie al vier dagen in zijn graf toen de grote magiër nog eens kwam aankakken en riep: “Lazarus kom uit!”

En verdomd als ‘t niet waar is, Lazarus kwam eruit hoor! ‘Gebonden aan handen en voeten met grafdoeken, en zijn aangezicht was omwonden met een zweetdoek.’

Het kan nooit een prettige gezicht zijn geweest

Na zo’n verhaal over een lijk dat vier dagen in de hitte in een graf heeft liggen sudderen krijg je die kleintjes maandenlang niet meer in slaap. Want het kan nooit een prettig gezicht zijn geweest toen Lazarus weer aan de wandel ging. De tovenaar riep namelijk:  “Ontbindt hem, en laat hem heengaan.”

Dat was eigenlijk een minder snuggere opmerking. Vier dagen in zo’n graf is tenslotte niet niks. Ik zie voor me hoe Lazarus na dit buitenkansje opgetogen naar huis huppelt en onderweg diverse onderdelen verliest. Ik zou die doeken dus nog maar even hebben laten zitten. Dat houdt de boel tenminste nog een beetje bij elkaar.

Lees ook:
Gebedsoproep van nul decibel

Hoe bescherm je de kinderen?

Tja, daar sta je dan als ouder. Hoe bescherm je je kinderen tegen dit soort gruwelijkheden? Wat is wijsheid? Volgens pedagogen kun je ze het beste thuis op de bank zetten met een boek van Harry Potter. Dat schijnen ze erg leuk te vinden. Bovendien weet je dan zeker dat ze begrijpen dat het allemaal niet echt gebeurd is…

Dit stuk werd op 11 maart 2006 bekroond met een Dutch Bloggie.

Oorspronkelijke titel: Kinderboekenweek.
Voor het eerst gepubliceerd op Verbal Jam.
Header afbeelding: een fragment uit De opwekking van Lazarus, Rembrandt (aanklikbaar).

Laatste revisie op 11 februari 2019.

(284 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share