Niet gecategoriseerd

Bijdehante auto

Het lijken onbetekenende zaken, maar ongemerkt sluipen ze ons leven binnen. En achteraf weten we dan niet of we er wel zo blij mee moeten zijn. Ik schenk daarom graag aandacht aan ogenschijnlijk onbetekenende dingen.
Zoals dit: elk jaar in december laat mijn auto weten dat hij naar de garage wil. Voor onderhoud.

Irritant

Onderhoud vereist!

Er verschijnt dan een irritant symbool in het display. Het is vooral irritant omdat ik het elke keer weg moet klikken. Het symbool verdwijnt weer voor een jaartje als het onderhoud is gepleegd. Het doet denken aan het computervirus dat je computer in gijzeling houdt totdat je losgeld hebt betaald.

Ik heb wel eens gelezen dat autodealers het niet zozeer moeten hebben van de autoverkopen, maar eerder van de verdiensten op het onderhoud. De fabrikant helpt ze nu een handje door de auto zelf te laten dreinen dat hij naar de garage wil. Zo wordt ons het geld uit de zakken geklopt.

Machteloos

Het gaat nog verder. Bij het betalen van de rekening nam de receptionist de nota met mij door. Naast het gebruikelijke wisselen van de olie stond er ook op dat het luchtfilter was vervangen.
De receptionist sprak de gedenkwaardige woorden:
Dat gaf hij trouwens zélf aan.
Het klonk haast verontschuldigend. Zij konden het ook niet helpen, de auto had bevolen dat het luchtfilter vervangen moest worden en ja, ga daar dan als simpele monteur maar eens tegenin! Dan sta je machteloos!

Ik ben benieuwd wat ons in de toekomst nog te wachten staat met de steeds verder gecomputeriseerde automobielen. Nu al waarschuwt mijn auto mij wanneer een inzittende verzuimt de gordel om te doen. Of wanneer er een deur open staat. Bij het verlaten van de auto krijg ik een seintje als het licht nog brand of als de sleutel nog in het contact zit.
Wanneer de temperatuur buiten onder de drie graden komt verschijnt er een symbool dat het wel eens glad kan worden.

Lees ook:
Eigen schuld, dikke bult

Hij gaf het zelf aan!

Let op mijn woorden: dit is nog maar het begin. Mijn toekomstige auto zal mij bij sneeuw waarschuwen dat ik geen winterbanden heb laten monteren. Dan volgt reclame op het display met een voordelige winterbandenaanbieding van de dealer. De dealer is tevens de enige die deze reclame uit kan zetten.
Of die winterbanden zitten er na een onderhoudsbeurt plotseling gewoon onder.
De receptionist stamelt opnieuw verontschuldigend: “Ja, hij gaf het zélf aan!”
En presenteert mij niettemin de rekening.

Laatste revisie op 9 februari 2019.

(176 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share