Het stelen van een BMW

Het stelen van een BMW

In berichten over liquidaties en overvallen is er regelmatig sprake van gestolen vluchtauto’s. Vooral dure BMW’s, Audi’s en Golfjes zijn populair. Helaas worden ze doorgaans na afloop van het delict in brand gestoken. Zonde. In 2014 werden er 3046 Volkswagens gestolen, 1075 BMW’s, 735 Audi’s en 596 Mercedessen (bron: Autoblog). Blijkbaar is het in de criminele wereld slecht voor je status om in een Skoda Fabia of een Fiat Panda het hazenpad te kiezen.

Ik blijf na dergelijke berichten altijd met talloze vragen zitten. Zoals: hoe kan het toch dat een auto met een aanschafprijs van meer dan een halve (of soms een hele) ton zo makkelijk te stelen is? Het zwakke punt schijnt de hypermoderne elektronica te zijn. De auto communiceert tegenwoordig elektronisch met de sleutel via gecodeerde signalen. Er zijn apparaatjes waarmee die code af te vangen is, waardoor een dief zich elektronisch kan voordoen als de eigenaar. Bij veel high-tech auto’s is een sleutel zelfs overbodig en is het voldoende wanneer de eigenaar in de buurt van het voertuig komt.

Het stelen van die BMW

Tot zover de theorie. Nu de praktijk. Hier beginnen voor mij de hoofdbrekens. Stel dat ik een criminele carrière ambieer. Onvermijdelijk zal ik dan een keer iemand moeten omleggen, anders tel je tegenwoordig sowieso niet mee in het wereldje. Ik heb dan uiteraard een vluchtauto nodig. Die moet ik stelen. Daarvoor heb ik een apparaatje nodig om de codes te onderscheppen. Hoe kom ik daaraan? Via internet waarschijnlijk, maar dan nog moet je goed ingevoerd zijn in de materie om te weten waar je naar moet zoeken. Kortom, moeilijk, moeilijk.

Lees ook:
Complottheorie

Overhoop schieten

Laat ik dit eens projecteren op de jongelieden in de Amsterdamse onderwereld die elkaar het laatste jaar met grote ijver overhoop schieten. Tussendoor doen ze drugsdeals en plegen ze overvallen, zo stel ik mij voor. Ze verslijten de ene gestolen vluchtauto na de andere. Beschikken zij over de gespecialiseerde kennis om dit soort ingewikkelde criminele operaties in praktijk te brengen?
Als ze daarvoor snugger genoeg zijn hadden ze net zo goed hun school kunnen afmaken en VVD-politicus of bankier kunnen worden. Dan heb je eveneens een criminele carrière, maar dan legaal.

Kenniscentrum

Nee, ergens denk ik dat er een kenniscentrum is waar deze heren terecht kunnen. Of een facilitair bedrijf dat is gespecialiseerd in gestolen vluchtauto’s, kalasjnikovs, pistolen en valse nummerplaten.

Zucht. Vragen, vragen. Ik kom er niet uit. Ik zou nou wel eens een tv-programma willen zien dat dit soort dingen eens aan de gewone brave burger uitlegt. Maar dat zou minder brave burgers natuurlijk weer op ideeën kunnen brengen. Anders was John de Mol daar al lang ingesprongen…

Laatst bewerkt op: jan 29, 2019 @ 16:30.

Laatste revisie op 29 januari 2019.

(522 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Maaike
Maaike
8 jaar geleden

De foto is briljant! hahaha

Henk van S tot S
Henk van S tot S
8 jaar geleden

Ik heb uit een lek van de AIVD begrepen, dat de Duitse automerken een en ander zo simpel maken om de omzet te verhogen 😉

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share
2
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x