Bericht aan de harteloze hork

Bericht aan de harteloze hork

Op de sociale media kwam afgelopen week schrijnend tot uiting hoe hardvochtig veel Nederlanders reageren op het vluchtelingenprobleem. Vooral de trieste foto van het verdronken kleutertje Aylan verdroegen ze niet. Dat was ‘emoterreur’ en ‘emoporno’ van de ‘gutmenschen’ om de discussie te beïnvloeden.

De term ‘gutmensch’ is door rechts Nederland uitgevonden om de goedbedoelende medeburger weg te zetten als iemand die zich beter zou voelen dan zij, als iemand die pretendeert het moreel gelijk aan z’n kant te hebben. De kwalijke associatie met het Nationaal Socialistische ‘übermensch’ mag duidelijk zijn.

Begrippen als compassie, empathie en solidariteit zijn bij deze onverdraagzame groepen ver uit beeld geraakt. Dat zagen we al bij de Griekenlandcrisis.

Kwaad daglicht

Beschamend is vooral de manier waarop vluchtelingen en hun motieven in een kwaad daglicht worden gesteld. Zo werd de vader van Aylan Kurdi onder meer verweten dat hij al in het veilige Turkije woonde, dat hij vooral naar Europa wilde om zijn gebit te laten herstellen en dat hij te gierig was geweest om zwemvesten voor zijn vrouw en kinderen te kopen. Kortom: hij had het allemaal aan zichzelf te wijten, eigen schuld dikke bult en dat komt er nou van.

Iemand die net zijn hele gezin verloor op een dergelijke manier aanpakken is diep treurig. Het doet er niet toe hoeveel er van waar is, mensen nemen nu eenmaal foute beslissingen, laten zich beïnvloeden door de waan van de dag, door wat anderen zeggen, door de situatie waarin ze zitten. Vader Abdullah Kurdi was een Koerd uit Syrië. Was gemarteld. Turkije kent geen vluchtelingenstatus, maar alleen een status als ‘gast’. Dat geeft nu niet bepaald veel bestaanszekerheid. De familie Kurdi had een veilige route ter beschikking moeten hebben, waarna beoordeeld kon worden of ze tot Europa konden worden toegelaten.

Angst voor het onbekende

Ik ga er maar van uit dat de onverdraagzaamheid jegens de vluchtelingen vooral wordt ingegeven door angst voor het onbekende. Men is bang dat Europa straks worden overspoeld door vluchtelingen, dat IS infiltreert in onze samenleving en dat de islam hier straks de dienst uitmaakt. En iedereen die daarvan ‘wegkijkt’ is naïef.

Voornaamste oorzaak van deze angsten is het halfslachtige beleid van de overheid, zowel op nationaal als op Europees niveau.
In Europa ontbreekt een eensgezinde aanpak voor de selectie van vluchtelingen. Wanneer er een veilige route naar Europa is, in combinatie met een eerste opvang waarin eenduidig wordt beoordeeld of iemand recht heeft op toelating, hoeven er geen mensen te verdrinken. In plaats daarvan heeft men altijd elkaar de hete aardappel toegeschoven.

Lees ook:
Grote broer Facebook heeft mij lief

Zwakke groepen

In Nederland zelf heeft men het ook niet handig aangepakt. In de eerste plaats door de gevolgen van immigratie voornamelijk op de nek van al zwakke groepen te laden. Zo zitten de chique buurten van Blaricum, Wassenaar en het Gooi heus niet volgestouwd met immigranten. Die komen voornamelijk terecht in de kansarme wijken van grote steden.
Asielzoekers kregen tot dusver voorrang bij woningtoewijzing, waar andere woningzoekenden vaak al tien jaar op de wachtlijst staan. Daarmee creëer je natuurlijk geen draagvlak onder de mensen, laat staan een hartelijk welkom.

Vluchtelingen moeten in ons land goed worden opgevangen, maar ze moeten ook niet dusdanig worden gepamperd dat je scheve ogen krijgt bij de rest van de bevolking. Het is zoeken naar een balans. Haal de pijnpunten weg. Populistisch gemekker uit de samenleving is een indicator voor onduidelijk beleid. Laten we die onrust dus serieus nemen.
Opvallend is overigens dat bewoners rond opvangcentra nauwelijks bezwaar hebben tegen vluchtelingen in hun dorp.

Niet aanstellen

Nederlanders met een te volle onderbuik moeten zich niet zo vreselijk aanstellen. Ze lopen altijd te janken alsof ze alles uit hun eigen zak moeten betalen, alsof alle verdiepingen rond hun woning ineens bevolkt worden door vluchtelingen, alsof de islam de dominante godsdienst dreigt te worden in Europa, alsof de Turken weer voor de poorten van Wenen staan. 
Ik zou zeggen: zoek het allemaal even op als je zo ongerust bent. In heel Europa wonen 53 miljoen moslims, 20 miljoen daarvan wonen in landen van de Europese Unie. De Europese Unie telde eind 2014 ruim 507 (!) miljoen inwoners. Laat dat vervolgens een minuutje op je inwerken: 20 miljoen op 507 miljoen.

De wereld verandert. Wen er maar aan. Lees erover, informeer je, in plaats van de harteloze hork uit te hangen op Facebook en Twitter.

Laatste revisie op 5 februari 2019.

(1.445 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
lettie
lettie
8 jaar geleden

mag ik toch eens een ander geluid laten horen? ik ben, dacht ik, geen harteloze hork en ik loop niet te janken alsof ik alles uit mijn eigen zak moet betalen. (hoewel ik er indirect natuurlijk wel degelijk aan meebetaal). De wereld verandert. ja, hij verandert altijd. maar ik kan me voorstellen dat iemand in Amsterdam-west die na twintig jaar haar eigen taal niet meer hoort spreken in het trappenhuis, niet blij is.Dat is vervreemdend. En als een Haagse wethouder stelt, dat er in de Schilderswijk nu zoveel allochtonen wonen dat de autochtoon zich nu maar aan moet passen, vind… Lees meer »

JOHNN
JOHNN
8 jaar geleden

Misschien komt het doordat ik al bijna veertig jaar geleden vaak geconfronteerd werd met bootvluchtelingen in de Indische Oceaan en de Zuid Chinese zee, dat ik wat genuanceerder kijk naar de situatie van de laatste jaren in de Middellandse Zee. Destijds hadden we streng voorschrift van de oliemaatschappijen om zoveel mogelijk het contact met vlotjes en vissersbootjes te mijden. In geen geval mochten we die mensen aan boord nemen, tenzij hun vaartuig werkelijk bezig was te zinken en er direct verdrinkingsgevaar was. Europa besteedde toen weinig aandacht aan de situatie, het was “ver van ons bed”. Toch hebben we met… Lees meer »

Larisa
Larisa
8 jaar geleden

Erg goed e blog! Twee kanttekeningen: Blaricum ligt ook in het Gooi, en de regio had jarenlang een AZc naast een van de duurste wijken…

JOHNN
JOHNN
Antwoord aan  Arnoud Hugo
8 jaar geleden

De chique Gooise gemeente Laren kende vroeger een militair oefenterrein Kamp Crailo. Het lag op/bij de hei. Nadat defensie het niet meer nodig had is het geruime tijd gebruikt als asylzoekerscentrum, maar bij mijn weten nu niet meer. Hilversum is wel zeer actief om leegstaande omroepgebouwen geschikt te maken als opvanghuisvesting. Het Gooi laat zich dus van zijn goede kant zien – in Wassenaar is dat wellicht anders.

Henk van S tot S
Henk van S tot S
8 jaar geleden

Dat perverse PVV-ers en nog wat asociale “geen-stijl” figuren lopen te janken is natuurlijk geen verassing.
Maar het stompzinnige geleuter van de VVD, o.l.v. (Halve zool) H. Zijlstra doet toch vermoeden dat een te groot deel van Nederlanders helaas, minder met zijn soortgenoten opheeft dan de bonobo’s.

Henk van S tot S
Henk van S tot S
Antwoord aan  Arnoud Hugo
8 jaar geleden

Misschien dacht ik er per ongeluk aan hetgeen dat, dat soort lieden diep in hun “blubberpomp” wensen.
Je moet er toch een draai aan geven!? 😉

Anonymous
Anonymous
8 jaar geleden

De spreekwoordelijke spijker op z’n kop. Ben blij met medestander

Edwin
Edwin
8 jaar geleden

Goed stuk! Wat fijn toch hoe jij bijna altijd “mijn” mening weet te verwoorden. En ook deze wordt zeker weer gedeeld…

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share
13
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x