Vluchtelingen discussie op Facebook
Schandelijke taferelen

Bericht aan de harteloze hork

Op de sociale media kwam afgelopen week schrijnend tot uiting hoe hardvochtig veel Nederlanders reageren op het vluchtelingenprobleem. Vooral de trieste foto van het verdronken kleutertje Aylan verdroegen ze niet. Dat was ‘emoterreur’ en ‘emoporno’ van de ‘gutmenschen’ om de discussie te beïnvloeden.

De term ‘gutmensch’ is door rechts Nederland uitgevonden om de goedbedoelende medeburger weg te zetten als iemand die zich beter zou voelen dan zij, als iemand die pretendeert het moreel gelijk aan z’n kant te hebben. De kwalijke associatie met het Nationaal Socialistische ‘übermensch’ mag duidelijk zijn.

Begrippen als compassie, empathie en solidariteit zijn bij deze onverdraagzame groepen ver uit beeld geraakt. Dat zagen we al bij de Griekenlandcrisis.

Kwaad daglicht

Beschamend is vooral de manier waarop vluchtelingen en hun motieven in een kwaad daglicht worden gesteld. Zo werd de vader van Aylan Kurdi onder meer verweten dat hij al in het veilige Turkije woonde, dat hij vooral naar Europa wilde om zijn gebit te laten herstellen en dat hij te gierig was geweest om zwemvesten voor zijn vrouw en kinderen te kopen. Kortom: hij had het allemaal aan zichzelf te wijten, eigen schuld dikke bult en dat komt er nou van.

Iemand die net zijn hele gezin verloor op een dergelijke manier aanpakken is diep treurig. Het doet er niet toe hoeveel er van waar is, mensen nemen nu eenmaal foute beslissingen, laten zich beïnvloeden door de waan van de dag, door wat anderen zeggen, door de situatie waarin ze zitten. Vader Abdullah Kurdi was een Koerd uit Syrië. Was gemarteld. Turkije kent geen vluchtelingenstatus, maar alleen een status als ‘gast’. Dat geeft nu niet bepaald veel bestaanszekerheid. De familie Kurdi had een veilige route ter beschikking moeten hebben, waarna beoordeeld kon worden of ze tot Europa konden worden toegelaten.

Angst voor het onbekende

Ik ga er maar van uit dat de onverdraagzaamheid jegens de vluchtelingen vooral wordt ingegeven door angst voor het onbekende. Men is bang dat Europa straks worden overspoeld door vluchtelingen, dat IS infiltreert in onze samenleving en dat de islam hier straks de dienst uitmaakt. En iedereen die daarvan ‘wegkijkt’ is naïef.

Voornaamste oorzaak van deze angsten is het halfslachtige beleid van de overheid, zowel op nationaal als op Europees niveau.
In Europa ontbreekt een eensgezinde aanpak voor de selectie van vluchtelingen. Wanneer er een veilige route naar Europa is, in combinatie met een eerste opvang waarin eenduidig wordt beoordeeld of iemand recht heeft op toelating, hoeven er geen mensen te verdrinken. In plaats daarvan heeft men altijd elkaar de hete aardappel toegeschoven.

Lees ook:
Turkije wordt steeds meer Schurkije

Zwakke groepen

In Nederland zelf heeft men het ook niet handig aangepakt. In de eerste plaats door de gevolgen van immigratie voornamelijk op de nek van al zwakke groepen te laden. Zo zitten de chique buurten van Blaricum, Wassenaar en het Gooi heus niet volgestouwd met immigranten. Die komen voornamelijk terecht in de kansarme wijken van grote steden.
Asielzoekers kregen tot dusver voorrang bij woningtoewijzing, waar andere woningzoekenden vaak al tien jaar op de wachtlijst staan. Daarmee creëer je natuurlijk geen draagvlak onder de mensen, laat staan een hartelijk welkom.

Vluchtelingen moeten in ons land goed worden opgevangen, maar ze moeten ook niet dusdanig worden gepamperd dat je scheve ogen krijgt bij de rest van de bevolking. Het is zoeken naar een balans. Haal de pijnpunten weg. Populistisch gemekker uit de samenleving is een indicator voor onduidelijk beleid. Laten we die onrust dus serieus nemen.
Opvallend is overigens dat bewoners rond opvangcentra nauwelijks bezwaar hebben tegen vluchtelingen in hun dorp.

Niet aanstellen

Nederlanders met een te volle onderbuik moeten zich niet zo vreselijk aanstellen. Ze lopen altijd te janken alsof ze alles uit hun eigen zak moeten betalen, alsof alle verdiepingen rond hun woning ineens bevolkt worden door vluchtelingen, alsof de islam de dominante godsdienst dreigt te worden in Europa, alsof de Turken weer voor de poorten van Wenen staan. 
Ik zou zeggen: zoek het allemaal even op als je zo ongerust bent. In heel Europa wonen 53 miljoen moslims, 20 miljoen daarvan wonen in landen van de Europese Unie. De Europese Unie telde eind 2014 ruim 507 (!) miljoen inwoners. Laat dat vervolgens een minuutje op je inwerken: 20 miljoen op 507 miljoen.

De wereld verandert. Wen er maar aan. Lees erover, informeer je, in plaats van de harteloze hork uit te hangen op Facebook en Twitter.

Laatste revisie op 5 februari 2019.

(1.451 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

13 Reacties

 • lettie

  mag ik toch eens een ander geluid laten horen? ik ben, dacht ik, geen harteloze hork en ik loop niet te janken alsof ik alles uit mijn eigen zak moet betalen. (hoewel ik er indirect natuurlijk wel degelijk aan meebetaal). De wereld verandert. ja, hij verandert altijd. maar ik kan me voorstellen dat iemand in Amsterdam-west die na twintig jaar haar eigen taal niet meer hoort spreken in het trappenhuis, niet blij is.Dat is vervreemdend. En als een Haagse wethouder stelt, dat er in de Schilderswijk nu zoveel allochtonen wonen dat de autochtoon zich nu maar aan moet passen, vind ik dat ongehoord. Over de situatie rond het toewijzen van woningen ga ik het niet eens hebben. De gevoelens van onvrede en angst die hierdoor ontstaan, zijn GEEN aanstellerij en beslist geen populistisch gemekker. Onze overheid doet op die manier humaan over de rug van de autochtoon heen. Daar heb ik zelf een term voor bedacht: humanocriet. Verder heb ik dat cijfer van twintig miljoen moslims op me in laten werken. Ten eerste: als we moslims bij tienduizenden toe gaan laten, worden het er veel meer. Nou en? zul je zeggen..laat dan eens wat feitjes op je inwerken over de moslims in Duitsland. Luister naar interviews met Islamitische Duitse pubers en hun ouders die onbekommerd stellen dat ze zich niet aan de Duitse grondwet houden (”die is niet voor ons”) en stellen dat meisjes gehoorzaam moeten zijn. Met die advocate, die Duits-Islamitische meisjes aan een andere identiteit helpt om aan eerwraak te ontkomen. Met die bezorgde jurist die stelt dat er in Islamitische kringen een ”Paralleljustitz” aan het ontstaan is in Duitsland; een staat in een staat waar de Duitse justitie geen vat op krijgt.Ik vind dat zorgelijke zaken. En dan nog iets: lees, informeer jezelf? nou ik lees dagelijks zeven kranten in diverse talen. En één ding is me duidelijk geworden: als je veronderstelt dat de tienduizenden die hierheen willen allemaal lieve onschuldige vluchtelingen zijn zonder geloofsfanatici of subversieve elementen ertussen, dan ben je inderdaad naïef. Waar ik het helemaal mee eens ben, is dat de politiek het vreselijk heeft laten afweten. De Verenigde Naties zijn doodstil terwijl de vluchtelingen bij duizenden verdrinken, en ik vind het beschamend dat de Europese kliek in Brussel niet in actie komt om de schrijnende humanitaire toestanden aan de Europese grenzen te lenigen.Een medewerkster van vluchtelingenwerk stelde op Kos ”dit is het resultaat van vijf jaar wegkijken”. Dat mens had gelijk! Er zou veel meer hulp in de regio geboden moeten worden (en daar zou ik uit mijn eigen zak graag aan mee betalen). Maar ik ben er vast van overtuigd dat het niet de oplossing is om mensen bij tienduizenden hierheen te halen. Als ik dan een harteloze hork ben, tja, dan moet dat maar.Jammer.

  • Arnoud Hugo

   Ik schaar u ook niet onder de categorie harteloze horken. Daarmee bedoel ik de mensen die op sociale media de meest stuitende dingen roepen over vluchtelingen. Ik ben het op veel punten met u eens. De situatie in de kansarme wijken heb ik immers zelf ook benoemd. Wat de voorbeelden uit Duitsland betreft moeten we incidenten natuurlijk niet extrapoleren naar de algemene situatie. Dat neemt niet weg dat we altijd kritisch moeten zijn t.a.v. radicale uitwassen in de islam, zoals we dat ook doen bij andere extreme groepen zoals neonazi’s. Ik zal de eerste zijn om tegengas te geven aan religieus en ander fanatisme.
   Ik geloof echter niet dat de Europese Unie gedomineerd kan worden door de islam. Alleen al omdat dit de belangen zou schaden van grote multinationals.
   In elk geval dank voor uw uitgebreide reactie.

 • JOHNN

  Misschien komt het doordat ik al bijna veertig jaar geleden vaak geconfronteerd werd met bootvluchtelingen in de Indische Oceaan en de Zuid Chinese zee, dat ik wat genuanceerder kijk naar de situatie van de laatste jaren in de Middellandse Zee. Destijds hadden we streng voorschrift van de oliemaatschappijen om zoveel mogelijk het contact met vlotjes en vissersbootjes te mijden. In geen geval mochten we die mensen aan boord nemen, tenzij hun vaartuig werkelijk bezig was te zinken en er direct verdrinkingsgevaar was. Europa besteedde toen weinig aandacht aan de situatie, het was “ver van ons bed”.
  Toch hebben we met onze tankers meermaals gestopt midden op zee en geholpen met voedsel en drinkwater – en dan maar hopen dat ze ergens de veilige kust bereikten.

  Nu is het allemaal dichtbij en we zien dagelijks op beeld wat er gebeurt, voor Nederland is dat allemaal nieuw, maar veel andere landen hebben al decennia lang met grote vluchtelingenstromen te kampen gehad.
  Het is triest dat pas zo’n indringende foto van een dood kind, opeens iedereen wakker lijkt te hebben gemaakt – maar laten we blij zijn dat de aandacht er is en het geschreeuw van “grenzen dicht” nu toch veel gedempter klinkt.

  Wat de bagger op de “social media” betreft: Holle vaten klinken het luidst. Ik heb de indruk dat het maar een klein percentage is die zich daar voortdurend manifesteert, en waarschijnlijk zijn ze onvolwassen. Zodra ik woorden als “zandbak”, “woestijnnegers” en “geitenn*kers” zie verschijnen zap ik weg, ben trouwens om die horken te vermijden vrijwel niet meer op de “a-sociale media” actief. Aan te raden!

  • Arnoud Hugo

   Dank je voor het compliment en voor de correctie! Ik ben blij dat je me scherp houdt op dit punt, want sommige dingen schrijf ik dan zomaar gedachteloos op. Maar goed, ik laat het nu maar staan. 😉

   • JOHNN

    De chique Gooise gemeente Laren kende vroeger een militair oefenterrein Kamp Crailo. Het lag op/bij de hei. Nadat defensie het niet meer nodig had is het geruime tijd gebruikt als asylzoekerscentrum, maar bij mijn weten nu niet meer. Hilversum is wel zeer actief om leegstaande omroepgebouwen geschikt te maken als opvanghuisvesting. Het Gooi laat zich dus van zijn goede kant zien – in Wassenaar is dat wellicht anders.

 • Henk van S tot S

  Dat perverse PVV-ers en nog wat asociale “geen-stijl” figuren lopen te janken is natuurlijk geen verassing.
  Maar het stompzinnige geleuter van de VVD, o.l.v. (Halve zool) H. Zijlstra doet toch vermoeden dat een te groot deel van Nederlanders helaas, minder met zijn soortgenoten opheeft dan de bonobo’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share