Ghislaine de Filigonde
Klassiekers

2010: De onbalans van Ghislaine en mij

In de zaterdagkrant van het Parool las ik dat Ghislaine Plag het discussieprogramma Rondom 10 gaat presenteren. Nou zoeken ze dat maar lekker uit bij de NCRV, ik kijk toch niet.
Maar wat me wél opviel was het grote spanningsveld tussen de voor- en achternaam van Ghislaine Plag. Het voelt niet lekker. Het is de climax en de anticlimax pal achter elkaar.

Nu zal Ghislaine het wellicht flauw van me vinden om een verhandeling te schrijven over haar naam, maar in het kader van het nieuwe fenomeen ‘personal branding’ ontkom je daar tegenwoordig gewoon niet aan, Ghislaine. Het is voor je eigen bestwil. Vraag maar aan het marketingvolkje.

Volkse eenvoud

Een jeugdtrauma waarvan ik mij tot dusver niet bewust was.

De volkse eenvoud van de achternaam werd door Ghislaines ouders duidelijk gecompenseerd in de chique voornaam, veronderstel ik. Goedbedoelend wilden pa en moe Plag hun dochter daarmee op weg helpen in het moderne leven.

Dit maakt toch nieuwsgierig. Wat zit hier achter? Heten haar ouders Miep en Piet Plag en zijn ze tot de conclusie gekomen dat je daarmee niet verder komt dan het runnen van (ik noem maar wat) een koffiehuis? Of is de meisjesnaam van moeder Plag niet minder dan Madelène de Gourmet à Bavarois en probeert ze na haar huwelijk met Piet Plag toch nog iets van de vergane glorie terug te winnen?

Ik zou het niet gedaan hebben. Er is toch sprake van een onbalans tussen voor- en achternaam.
De ambtenaar van de burgerlijke stand had hen hierop moeten wijzen.
Aan het begin worden met deze naam verwachtingen gewekt die aan het eind niet worden waargemaakt.

Lees ook:
2012: Bedenkelijke Olympische terminologie

Komen aanwaaien

Straks wordt dat dan misschien ook nog maatgevend voor haar carrière. Nu zit ze nog onbekommerd in haar Ghislaine-fase, want in een interview met de NCRV-gids zegt ze dat alles haar tot dusver is komen aanwaaien.
Maar grote kans dat de succesvolle presentatrice nu al af en toe wakker ligt van het onvermijdelijk naderende Plag-tijdperk. De mediawereld is hard.

Best mogelijk dat ze na de overgang uitgerangeerd eindigt, zoals inmiddels belegen presentatrices als Viola Holt of Catherine Keyl mochten ervaren. Treffend is trouwens ook bij hen de onbalans, ziet u dat? De overcompensatie van de simpele achternaam. Maar ik geef toe, een Heidi Holt of een Klaartje Keyl waren vast nooit verder gekomen dan caissière bij V&D.

Uit de categorie Jan Lul

Toevallig staat op dezelfde Paroolpagina een column van Max Pam . Zijn ouders hebben het indertijd beter begrepen: niet op de zaken vooruitlopen, laat die jongen straks zélf maar moeite gaan doen voor zijn plaatsje in de maatschappij. Met een naam uit de categorie ‘Jan Lul’ zorg je tenminste voor een gezonde dosis intrinsieke motivatie en ambitie.

En je ziet, het is gelukt! Max Pam is een bekende intellectueel, een uitstekend schaker, presentator en een interessant columnist. Hij zit bij het prestigieuze Buitenhof in plaats van Rondom Tien. Allemaal zonder hem Maximiliaan of Maximus te hoeven noemen.

Al schrijvende signaleer ik ook een zekere onbalans in mijn eigen voor- en achternaam. Een jeugdtrauma waarvan ik mij tot dusver niet bewust was. Ik kan ineens heel erg meevoelen met Ghislaine.

Laatste revisie op 13 juni 2020.

(1.133 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share