Nokia
Maatschappij en Politiek

Digitale neanderthalers aan het bewind

Eigenaardig toch dat sommige van onze regeringsleiders van die digitale neanderthalers zijn of waren. Ik herinner mij nog premier Kok, die heel suffig met een muis achter een computer zat te klooien. Trillend en zwetend kon hij het muispijltje maar niet op zijn plek krijgen. De oog-handcoördinatie wás er gewoon niet. Opgegroeid met kroontjespen en inktlap.
En nu weer Rutte met zijn primitieve Nokia. Hele debatten moesten erover worden gevoerd. Hij wiste namelijk dagelijks zijn sms’jes en dat was niet in overeenstemming met de WOB, de Wet Openbaarheid van Bestuur. Over wissen gesproken: Nokia begon in 1865 met de fabricage van wc-papier. Maar dit terzijde.

Welk type Nokia de premier had weet ik niet, maar in elk geval maakt Nokia al sinds 2013 geen mobiele telefoons meer. Deze premier loopt dus minstens tien jaar achter. Ik wed dat hij ook nog de irritante standaard ringtone gebruikte. Hij had kunnen weten dat zijn sms-verkeer opgevraagd kon worden, want de WOB bestaat al (in een eerdere vorm) sinds 1980.

Pingen

Ruttes voorganger Balkenende had tenminste nog een BlackBerry. Die werd denk ik vanuit het ministerie verstrekt en was destijds een dermate geil ding, dat zelfs de jeugd er massaal voor viel. Niet uiterlijk, maar je kon er mee ‘pingen’: het verzenden van tekst-, beeld- en spraakberichten.

Ik heb de debatten niet gevolgd. Het is een staaltje Hollandse kneuterigheid waar je alleen maar ingegroeide teennagels van krijgt. Natuurlijk is openbaarheid van bestuur belangrijk, maar dit had allemaal simpeler afgekaart kunnen worden. Zoals bij zoveel bedrijven had de premier gewoon verplicht moeten worden een speciaal geconfigureerde diensttelefoon te gebruiken, waarbij al het berichtenverkeer automatisch gearchiveerd wordt.

Lees ook:
Spionage in Nederland

Bode op de fiets

Oude premiers als Drees, Cals of Den Uyl hadden hier allemaal geen last van. Ik stel mij voor dat zij de vaste telefoonlijn gebruikten of een bode op de fiets naar een ander ministerie stuurden. En in vroeger eeuwen ging een koerier te paard naar het paleis met een brief voor de koning, die hij daar hardop voorlas. Dát was nog eens openbaarheid van bestuur!

Babi Pangang

Intussen krijgt Rutte een spoedcursus WhatsApp op zijn nieuwe iPhone 13 en leert hij hoe hij bij Fat Kee op de Gedempte Gracht een Babi Pangang Speciaal kan bestellen. Hij is nu helemaal voorbereid op de toekomst en kan weer minstens twee kabinetsperioden mee! Of we dat moeten willen is natuurlijk een geheel andere kwestie.

Laatste revisie op 27 mei 2022.

(120 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

7 Reacties

 • Bart

  Lieve Mensen,
  Ik heb mij nooit onnodig bezondigd aan een ‘mobiel telefoonapparaat’. Tot de Overheid mij dwong om terug te SMS’ en.. Voila: ik kocht een oud soort Nokia mobiel, model iets van 8930 of zo, en ontving sms-jes van Onze Overheid, om in te loggen. Ik heb een fantastische computer met 32 Mb werkgeheugen, een 4 Terabyte harde schijf. Ik begrijp niet dat ONZE OVERHEID, en zeker niet MIJN BELASTINGDIENST niet normaal kan communiceren, slechts via DIGID en MIJN BANK, nu ook niet meer. Die is digitaal vertrokken uit mijn woonplaats, stilletjes en zonder mij in te lichten. Gisteren wilde ik mijn noodzakelijke bankzaken afhandelen, maar er was een landelijke storing.. Geen bankzaken, geen betaling. Helder, geen transacties. Ik haak af, sla mijn geld (heb ik niet) op in Shetland, ga ik misschien ook heen, rust vinden op een eiland waar werkelijk niemand komt (kijk naar de detectiveserie Shetland)

 • John Zwart

  ik heb ook vrij lang een mobiel gebruikt waar ik alleen mee kon bellen en sms-en. Dat was mij genoeg. Geen idee hoeveel opslagcapaciteit dat ding had, maar ik hoefde maar eens in de x-maanden aan het wissen en er stonden soms wel een hele vracht voicemail berichten op van een half jaar oud. Maar ja, ik was dan ook niet de premier van Nederland… Natuurlijk was ik intussen allang gaan internet bankieren en e-brieven versturen, maar dat deed ik bij voorkeur op de laptop, comfortabel op mijn werkplek. Opeen dag, zo’n 5 – 6 jaar geleden hield de accu van mijn mobiel het niet langer dan 4 uur vol. Dat was knap lastig, ik moest wel aan een nieuw ding, een smartphone… en dat was ook een shock. Grote vingers, kleine aanrakingsvlakjes, veel misslagen en ongelooflijk al die ongewenste functies die op het minste geringste geagiteerd uit zichzelf dingen gaan doen waarvan ik niet eens wist wat er wordt opgestart.
  Na 5 jaar heb ik het nog niet helemaal door hoe ik er efficient mee kan omgaan. Noem mezelf vergeleken met de gamende jeugd ook een soort Neanderthaler. Begrijp dus wel iets van de gehechtheid aan verouderde techniek van mensen met Nokia’s. Maar de meeste van ons hebben dan ook geen enkele ambitie om 25 jaar te jubileren als Premier van Nederland, zet ‘m maar in het historische hoekje van Madame Toussaud.

  • Bart

   John,
   Helemaal waar van ‘onze’ premier, die heeft geld genoeg voor een i-phone de luxe…( en is jong genoeg om de ondoorgrondelijkheid ervan te doorgronden…
   Ik bedoelde te zeggen dat de computer waar ik thuis mee werk voldoende mogelijkheden heeft om beveiligd met welke ‘overheid’ dan ook te communiceren (sorry, die heeft 64 GIGAbyte werkgeheugen), dus die oude Nokia is er om mijn vrouw te zeggen dat er een treinstoring is o.i.d. Onderweg hoef ik echt niet voortdurend op dat stomme ding te kijken of er iets interessants is, iets wat de meeste van mijn reisgenoten blijkbaar wel doen. Ik ben geen ‘digibeet’, werk met fotobewerkingsprogramma’s etc., maar vind dat de OVERHEID het me steeds onmogelijker maakt om zonder dure smartphone door het leven te gaan. En tot m’n dood wil ik geen smartphone!

   • John Zwart

    Bart, er zou dus niets aan de hand zijn als Rutte hetzelfde deed als jij en zijn Nokia alleen gebruikte om zijn huishoudster te vragen de soep even op een laag pitje te zetten, omdat zijn fiets een lekke band opliep. Dan kon hij al het drukke achterkamertjes verkeer op ‘n Iphone opslaan en automatisch laten archiveren ter beschikking van WOB verzoekers. Maar R vertoont het laconieke gedrag van de meeste bestuurders die (te) lang op dezelfde stoel zitten. ”Ja hoor es jongens, niet zeuren”…
    Wat je medereizigers betreft: dat zijn slachtoffers. Die verslaafd zijn geraakt aan dat jengelend kind dat voortdurend aandacht vraagt.

    • Bart

     John, we zijn het volledig eens over Rutte, de man draait en liegt en heeft een geheugen als een zeef (sic!). En toch komt hij steeds met al die leugens weg, want ‘Wakker Nederland’ (sic!) geeft hem steeds weer support, daar kan geen linkse doctrine tegenop. En volgens mij heeft hij geen huishoudster (misschien zijn moeder?) maar laat hij zijn eten gewoon via Gorilla’s of Thuisbezorgd komen..
     Mijn medereizigers zijn geen jengelende kinderen: volwassen mensen die verslaafd zijn aan dat nare ding, de smartphone. Uitvinding van hele foute ‘creatievelingen’, vooral ene Mark Z. en nog wat van die jongens..De hele wereld loert op zijn smartphone om geen nieuws (welk soort dan ook) te missen, dan kun je gerust spreken van verslaving. Dat zijn dus geen slachtoffers, dat zijn jij en ik die een hekel aan die dingen hebben.

     • John Zwart

      Ik bedoel inderdaad die Suikerberg en consorten die de mobiele spion en beïnvloeder tot een verslavend ding hebben gemaakt. Dat ding is het jengelende kind dat de bezitter van het ding constant bezig houdt… Hoeveel kostbare levensuren worden zo onnut doorgemaakt. Ik zie de verslaafde toch wel degelijk als een slachtoffer van zijn ding, die moet proberen te leren weerstand te bieden aan al die bliepjes en bloepjes, automatische wektoontjes en trillertjes die het ding voortdurend produceert.

     • Bart

      John,
      Dan zijn we het niet helemaal eens over hoe de mens verslaafd raakt.. De meeste mensen volgen hun ouders in diens verslavingen, dus zien wat hun ouders doen. Ouders die meer op dat ‘ding’ turen dan aandacht aan hun kinders geven, zijn het slechte voorbeeld.. kinderen van 10 met een mobiel vind ik een crime! Ouders die hun kinderen niet leren dat turen op zo’n ding verslavend is, vind ik crimineel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share