Het zou goed zijn als ik vegetariër kon zijn. Dat probeer ik ook zoveel mogelijk. Maar ik groeide op met de heerlijke geur van draadjesvlees of gehaktballen in moeders keuken. Voor mij is spaarzaam en verantwoord vlees eten daardoor het hoogst haalbare.
Ik ben mij bewust van mijn eigen zondigheid, maar heb verder ook niet de illusie dat de mensheid zich massaal bekeert tot het vegetarisme. Daarvoor is de groep die het allemaal geen reet kan schelen te groot. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan de voorgenomen Formule 1 op Zandvoort. Overal zijn we intensief bezig met de klimaatproblematiek, maar de raceliefhebbers trekken zich daar niets van aan. Maar liefst 1 miljoen (!) sukkels willen een kaartje. En zo is het dus ook met vlees. De meerderheid blijft ongegeneerd grote biefstukken op de barbecue plempen. Want dat is zo goed voor je mannelijk ego.
Economische nalatigheid
Terug naar de veestapel. Ik heb mij tijdens de recente hitteperiode ernstig geërgerd aan de schandalige omgang met dieren. Tienduizenden varkens en kippen lieten het leven doordat de elementaire zorg niet op orde was. Een paar duizend varkens in Maarheeze stierven doordat de zogeheten ‘luchtwassers’ in de stal uitvielen. Natuurlijk is de betreffende boer er kapot van, maar stiekem ben je toch ook wel een beetje een zakkenwasser als je niet zorgt voor een backup-systeem. Het waren extreme omstandigheden, maar hé, je hebt de verantwoording over duizenden dieren ja!
Het is een vorm van economische nalatigheid. Het deugt sowieso niet als de varkenshouderij dermate groot is, dat je ‘luchtwassers’ nodig hebt om de wijde omgeving niet te laten stikken in de stank.
Laat ik echter niet vanuit de randstad gaan roepen wat de boeren moeten doen of laten, dat moeten ze maar met hun eigen geweten regelen. Het zijn hardwerkende mensen en ik zie er genoeg die hun uiterste best doen om de dieren een goed leven te geven. Het is eerder het beleid en de regelgeving vanuit overheid en belangenorganisaties waar het aan schort.
Kentucky Fried Chicken
Naast de 2100 gestikte varkens in Maarheeze, stierven er binnen een week nog 150.000 kippen in Brabant, vierduizend kippen in Limburg en een paar honderd varkens in Zuid-Holland. Allemaal door uitgevallen ventilatiesystemen. Bij een stalbrand in Groningen lieten begin juli ook al 100.000 kippen het leven. Die brand bleek aangestoken, maar toch, door de enorme schaal waarop dieren worden gehouden is het aantal slachtoffers direct gigantisch. We hebben Kentucky Fried Chicken helemaal niet nodig in dit land, kun je cynisch stellen.
Oorzaak: milieubeleid
De belangenorganisatie van de boeren geeft een vreemde draai aan deze rampen: door de gesloten luchtverversingssystemen is de kans op brand groter, vroeger had je dit soort problemen niet, toen waren er nog ventilatiekanalen. Dus ja, eigenlijk zijn de huidige milieu-eisen de oorzaak. Geen woord over de absurde hoeveelheid dieren in een stal.
Dierenmishandeling
Een geval van een hond die tijdens de extreme hitte op het balkon moest liggen, noemen we dierenmishandeling. Terecht. De eigenaar wordt vervolgd.
Tijdens diezelfde hitte werden dieren naar slachthuizen vervoerd bij temperaturen tussen de 35 en 40 graden. Daarbij zijn géén regels overtreden, werd doodleuk geconstateerd. Logisch, want die regels zijn vastgesteld door ‘de sector’ en worden ook gecontroleerd door ‘de sector’. Hoe onafhankelijk wil je het hebben?
Deze situatie bestaat vooral doordat ‘de sector’ al decennia lang door de verantwoordelijke bewindslieden wordt gepamperd. Allemaal bewindslieden uit christelijke hoek overigens. Eerst van het CDA, nu is het minister Schouten van de ChristenUnie.
Deze partijen hebben zogenaamd het ‘rentmeesterschap’ hoog in het vaandel, het goed zorgen voor de aarde, ‘Gods schepselen’ en voor de volgende generaties. Tot dusver zijn vooral de boeren gerekend tot Gods schepselen, de dieren kunnen letterlijk stikken.
Schunnig
Het is diep treurig hoe ‘de sector’ in dit land (en daarbuiten) de veestapel behandelt. Hoogleraar en dierenactiviste Roos Vonk vergeleek in 2017 de vleesindustrie met ‘de holocaust’.
Zo’n vergelijking is ‘not done’, want er zullen flink wat mensen zijn die zich erdoor gekwetst voelen. Maar technisch gesproken is de vergelijking voorstelbaar. De term holocaust slaat op het planmatig, systematisch en op industriële schaal uitroeien van mensen. Een rampzalig dieptepunt in de geschiedenis van de mensheid. Maar dezelfde mens past diezelfde systematiek toe op dieren. En dan ook nog eens met winstoogmerk.
Wantoestanden
Bij deze discussies is er altijd de neiging om de consument medeverantwoordelijk te maken. Zo van: als wij allemaal geen hamlapjes meer eten is het zó afgelopen. Zo werkt dat niet. Dat is te makkelijk. Binnen honderd jaar gaat dat niet lukken, we hebben sneller resultaten nodig. Daarbij: de producent is uiteindelijk verantwoordelijk voor een nette bedrijfsvoering, niet de consument.
Ik heb dus niet de illusie dat ik door vegetariër te worden een eind maak aan allerlei wantoestanden. Het is juist de taak van de EU en de Nederlandse overheid om ‘de sector’ nu voor eens en altijd goed te reguleren. Alles moet veel kleinschaliger, we hoeven niet te fokken voor de export. Ook niet alle verantwoordelijkheid bij de boeren leggen.
Nog te vaak komt ‘de economie’ in de discussie op de eerste plaats. Dat moet anders. Diervriendelijkheid en ethisch besef behoren voorop te staan.
Voor de boeren mag ik hopen dat hun God aan de hemelpoort geen varken blijkt te zijn. Of een kip. Je weet maar nooit tenslotte, alles is mogelijk. Dan hebben ze toch wat uit te leggen.
Het varken op de foto leeft onder riante omstandigheden op de Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos.
Laatste revisie op 30 juli 2019.
Ach ja de bio-industrie:
Leverancier van hormoonvlees met antibiotica en milieu-verpester nr 1.
😉
Ik ben al geruime tijd van het vlees af:
Tig jaar geleden woonde ik ergens buiten uit en kwam op weg naar huis altijd langs zo’n kippenmesterij:
Kratten met kleine kuikens naar binnen.
6 weken later zelfde kratten uitpuilend met plofkip naar de slachterij.
Gestopt met kip eten.
Nog een poos vlees gegeten van de boerderij van mijn schoonvader; als er een pink een poot brak en bij de dorpsslager geslacht werd. (dat mocht toen nog).
Mijn laatste vlees was van een aangereden eland in Canada.
Ik voel me er wel bij.
Goed verhaal. Zelf ben ik al 40 jaar een bewuste semitariër. Eet weinig vlees en vooral geen varkensvlees. In de Bijbel wordt dat terecht als onrein aangemerkt. Kreeg er dus puisten van.
Datzelfde had ik dus vroeger ook altijd. Voor mij eveneens een reden om geen varkensvlees meer te eten.
Cri de coeur. Loop al sinds de zoveelste kippenschuurbrand te broeden wat ik moet roepen/schrijven, iets dat ”hout snijdt”. Maar de opeenvolgende berichten rollen gewoon als verplichte vermeldingen langs zonder alarmen – het is veel boeiender om lang door te gaan ouweneelen: of en zo ja sinds wanneer een hitterecord wordt gebroken. En dagelijks uren de Tour de France natuurlijk, en Max Verstappen, ook belangrijk. En voor het aanwijzen van een schuldige zijn we snel klaar: de consument. Want die is niet bereid genoeg te betalen, en ja we moeten produceren voor de vraag naar voedsel door de wereldbevolking, die maar blijft groeien, want ja ”kindertjes maken is niet tegen te houden” is de waarheid die een dame schreef bij mij op de tijdlijn.
Nee barbecueën, autoracen, volksverhuizingen om het wereldvoetbal te volgen, kindertjes maken, het is allemaal niet tegen te houden, dus de trend van ”geen reet schelen” zal zegevieren. En uiteindelijk zijn eigen einde tegemoet.
Vegetariër worden is niet per se noodzakelijk, alleen minderen, en alleen van biologische fokbedrijven kopen doet al veel als daarvan de aantallen stijgen. Daarmee buig je de ”hockeystick” niet om maar het sust wel je geweten. Het hoogst haalbare, vrees ik.