Bloedlink

What-part-of-no-630x420

Voltrekt zich een nieuwe seksuele revolutie? kopt de NRC woensdag prominent op de voorpagina. Op sociale en traditionele media zindert de #metoo hashtag. Vrouwen geven daarmee aan dat ze slachtoffer waren van seksueel geweld. Dat zijn er bedroevend veel. Vrouwen pikken het niet langer en stellen seksueel geweld en seksuele intimidatie aan de kaak.
Het vuur is opgeflakkerd door de seksuele misdaden van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein. En het fikt inmiddels behoorlijk.

Het is goed dat dit onderwerp nadrukkelijk aan de orde komt, want je bekijkt allerlei publieke zaken weer eens met een fris-kritische blik. Je ziet dan dat de westerse samenleving is vergeven van het seksisme.

De man staat in deze discussie wat bedremmeld langs de zijlijn. Eigenlijk zou hij moeten meedoen, maar dat is bloedlink. Hij moet ontzettend op z’n woorden passen. Eén verkeerd woord, komma of vraagteken en hij wordt verbaal gekielhaald. Vooral omdat hij op sociale media niet met één vrouw in gesprek is, maar met tientallen tegelijk. En dan zit er altijd wel eentje tussen bij wie het verkeerd valt.

Ellende

Dat is jammer. Want ‘de man’ is de oorzaak van al deze ellende. Van zijn seksegenoten moet de verandering komen. Geen opmerkingen, insinuaties, grappen meer waar een vrouw zich ongemakkelijk of geïntimideerd bij voelt. Laat staan naroepen en nafluiten op straat, aanranding en verkrachting.

Rakelings langs de afgrond

Hoe nu verder als man? Ik erken, het vrouwelijk schoon mag ik graag zien. Ik geef ook nog wel eens een compliment. Moet kunnen, lijkt mij. Ik twijfel over nastaren. Zet voor de zekerheid een zonnebril op. Maar niet over borsten of billen beginnen, dan scheer je op z’n minst rakelings langs de afgrond. Niet naar een decolleté staren, ook al ligt de handel opzichtig in de etalage. Kijk, deze laatste zin is al fout, hier wordt aanstoot aan genomen. Te respectloos.
Nog een tip: ga als man in een discussie niet roepen dat jij je ook wel eens geïntimideerd of bedreigd hebt gevoeld. Heel zielig, maar dat is nu niet aan de orde.

Lees ook:
Aan de hoogste boom

Leidraad voor mannen

De leidraad voor mannen moet zijn: al het gedrag waar een vrouw zich ongemakkelijk of onveilig bij voelt is fout. We zullen kritischer moeten zijn op openbare uitingen (media, reclame) die verkeerd gedrag een legitimatie verschaffen.

We hebben nog een lange weg te gaan. Overal om je heen zie je uitingen die de vrouw tot object maken.
Rokjesdag. Zou dat nog mogen volgend jaar?

Laatst bewerkt: jan 13, 2019 @ 17:35

Laatste revisie op 13 januari 2019.

(266 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share