Boycraften en Bushcraften

Boycraften en Bushcraften

Ik vind het razend knap hoe Grote Broer tegenwoordig aan de hand van een DNA-profiel steeds makkelijker moordenaars opspoort. Sir Arthur Conan Doyle mag blij zijn dat hij dit niet meer meemaakt. Het writers block zou al na twee bladzijden hebben toegeslagen. Sherlock Holmes had werkloos moeten toezien hoe forensisch expert Doctor Watson voortaan de zaak in een achternamiddag oplost. Daar is geen lol meer aan.

Jos de woudloper

De afgelopen week hebben we weer de wonderen van de wetenschap mogen aanschouwen, zou wijlen Chriet Titulaer hebben gezegd. Er ging een opsporingsbericht uit naar ene Jos Brech uit Limburg. Twintig jaar geleden zou hij de 11 jarige Nicky Verstappen hebben misbruikt en vermoord. Zijn DNA bracht hem in elk geval sterk met deze moord in verband. Nu moesten ze hem alleen nog vinden, want hij was aan het woudlopen, aan het ‘bushcraften’. Maar gelukkig hadden ze hem al snel in de peiling.

Toen ze hem eenmaal hadden gevat werd hij ineens Jos B. De media gingen op slag schijnheilig doen in verband met ‘de privacy’ van Jos. Die privacy lag inmiddels al wereldwijd op straat, maar niemand die het eigenlijk echt kon schelen. Een kindermoordenaar, kom op zeg! Maar goed, de redactieregels gebieden dat het nu Jos B. moet zijn.

De namen

Ook Jos Brink mag dus blij zijn dat hij dit niet meer meemaakt, anders had iedereen nog gedacht dat ze hém bedoelden met Jos B. Volkomen onterecht! Niet dat hij niet van jongetjes hield, maar zover mij bekend waren die meerderjarig en hebben ze het allemaal overleefd.
En bij die naam Verstappen zijn we tegenwoordig dusdanig mediaal gehersenspoeld dat we meteen denken aan coureur Max Verstappen. Wiens vader trouwens ook Jos heet. Om gek van te worden.

Jos Brech is volgens de berichten van Sainte-Marie-aux-Mines in de Vogezen naar Castellterçol in Spanje gebushcraft. Die afstand is bijna 1000 kilometer en gewoon lopend duurt dat toch minstens een maand als je lekker doorstapt. Maar bushcraftend zal het moeizamer gaan en langer duren.

Zo’n tocht klinkt als een boetedoening. Of als een Bijbelse straf. De toorn des Heren daalde op Jos neer en Hij sprak tot hem: “Twintig jaren zult gij bushcraftend dolen door de bossen, verstoken van elk gerief. Uw DNA zal u als een vloek achtervolgen tot in alle eeuwigheid! De engel der wrake Petrus R zal u een gruwel zijn.”

Lees ook:
Het stelen van een BMW

Bushcraften, woord van het jaar?

Bushcraften. Als het inmiddels niet zo beladen was, werd dat vast het woord van het jaar. Allemaal dankzij Jos Brech. Ik had er nog nooit van gehoord. Onvermijdelijk moet het een Engels woord zijn om dat moeizame geploeter in de bossen een stoere uitstraling te geven. Bushcraft, bosvaardigheid. Dan zit je al gauw in de sfeer van de ‘handvaardigheid’, de ‘nuttige handwerken’. Dat klinkt alleen maar dubbelzinnig. En niet stoer.
Bij de ANWB zijn ze helderziend. In de ANWB Kampioen van deze maand staat namelijk een perfect getimed artikel over het fenomeen bushcraften. En dan ook nog eens als activiteit voor kinderen. Eventuele wachtlijsten zijn ineens weggewerkt, dat zult u begrijpen.

Het jongetje van elf

Vergeef mij de spottende toon in deze kwestie. Hij betreft vooral de media die zich massaal op deze nu opgewarmde cold case hebben geworpen. Niemand die zich feitelijk bekommert om dat kleine jongetje van 11 dat indertijd gruwelijke angsten moet hebben doorstaan voordat hij werd vermoord. Ik denk dan: hoe was ik zelf toen ik elf was?

Er is geschat dat er in ons land ongeveer 15000 pedoseksuelen zijn. Die zijn bij lange na niet allemaal daadwerkelijk actief of misdadig. Maar mensen als Jos Brech vallen eerder onder de categorie mensen met een antisociale stoornis. Het is een uiterst ingewikkeld onderwerp, waar ik me verder niet aan waag.
Als hij schuldig is kan Jos Brech vooral verweten worden dat hij geen verantwoordelijkheid nam voor zijn daad en zichzelf niet meldde bij de politie toen het ‘boycraften’ afschuwelijk uit de hand was gelopen.
Hij heeft zijn lafheid tegenover een 11 jarig kind niet onder ogen durven zien. De arme Nicky Verstappen had nog een heel leven in het vooruitzicht. Een leven waarin hij autocoureur had kunnen worden. Of bushcrafter, wie zal het zeggen?

Laatste revisie op 13 januari 2019.

(288 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
JohnN
5 jaar geleden

Bij het woord ”bushcraften” werd ook mijn gezicht 1 groot ?
Maar bij de omschrijving van de activiteit viel mij onmiddellijk het woord ”woudloper” in.
Ik meen zelfs als kind ooit een boekje te hebben gekregen: ”… de woudloper”, dat had voor mij wel degelijk een stoere uitstraling. Dat het een manier van reizen was om uit handen van een of andere vervolger te blijven sprak mij toen, als kind, ook wel aan. Maar bij ”vervolger” dacht ik dan ook niet aan politie/justitie. Dacht eerder aan een wraaklustige vervolger, een bloedorstige crimineel iemand als Holleder

Ximaar
Ximaar
5 jaar geleden

Eerst nog maar eens afwachten wat de aangehouden persoon zelf te vertellen heeft. Het zal niet de eerste keer zijn dat er en-masse een verkeerde conclussie wordt getrokken. Deze van F en S vond ik wel aardig:

http://www.foksuk.nl/content/formfield_files/formcartoon_12886_143aaf6d32136dea92ea54132476547e4c7daa97.gif

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share
3
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x