Benzineprijs - Foto: Joris Cornielje
Waargebeurde verzinsels

Dat cijfer negen op het eind…

De totstandkoming van de benzineprijs aan de pomp hoort voor mij thuis in de categorie ‘grote mysteriën van deze tijd’. Heel veel schimmige factoren spelen een rol, zo stel ik mij voor. Het humeur van de oliesjeiks, de verhouding wodka-tostesteron in de aderen van Poetin, de speculanten, de oliemaatschappijen, in hoeverre Henk Kamp last heeft van zijn ingegroeide kalknagels, de koers van de Euro en uiteindelijk ook nog een heel klein beetje de pomphouder.

Delicaat proces

Het is een uiterst delicaat proces van op elkaar inwerkende krachten dat uiteindelijk resulteert in een prijs tot op drie cijfers achter de komma. Ik vind dat knap. Met name ook omdat het laatste cijfer achter die komma de laatste tijd steevast een 9 is. Bijvoorbeeld Euro 1,549. Nooit 1,548 of 1,542.
Elke keer weten ze met hun prijs toch weer precies op die 9 uit te komen!
Ik hoor u zeggen: dat doen ze om het een hele cent goedkoper te laten lijken. Ik geloof daar niet in. Zulke kinderachtige dingen doen ze alleen bij de Blokker: Miele stofzuigerzakken, 5 euro 99.

Mond voorbij gepraat

Bij benzine gaat het om veel grotere belangen en dus probeert men greep op de prijs te houden. Ga er maar aanstaan om vanaf de olieputten in Koeweit of Bakoe de hele prijsontwikkeling te begeleiden tot aan de tankdop van de consument. Denk erom jongens: let op die 9! Het is mij al enige malen overkomen dat ik hieromtrent in gedachten verzonken naast de pomp bleef staan. Mijn auto besloot al bijna dan maar zélf weg te rijden, want het ongeduldig getoeter achter mij werd een beetje gênant.
Navraag bij de pomphouder leverde ook niets op. Hij zweeg in alle talen. Logisch, want op Wikipedia lees ik: ‘Het was de ingewijden van een mysterie op straffe des doods verboden te spreken over de voltrokken cultushandelingen.’
Dat verklaart volgens mij waardoor er steeds meer onbemande benzinestations zijn. Teveel pomphouders hebben hun mond voorbij gepraat.

Lees ook:
Sinds Mensenheugenis Genderneutraal

Disclaimer voor middelbare scholieren: dit verhaal is volslagen kolder. Baseer hier dus niet je werkstuk op!

Foto: Joris Cornielje

Laatste revisie op 8 februari 2019.

(253 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

3 Reacties

 • JohnN

  Hahaha, weer smakelijk gelachen, vooral om die kalknagels van Henk Kamp (ook alweer VVD, dat kan geen toeval zijn).
  Ik noem hem altijd Auguust. Die ken je vast, de buiksprekerpop uit de oude traditie. Beweegt alleen zijn onderkaak bij het spreken vanuit zijn buik. Let maar eens op!

 • Henk van S tot S

  Schijnt goed te werken (is in het verleden psychologisch onderzocht):

  Een hoop een mensen schijnen te denken “5,99 da’s nog geen 6,00”

  Ik rond in gedachten direct af op hele bedragen.

  Ik ken mensen, die bedragen die naar boven worden afgerond betalen met de pinpas en die naar beneden worden afgerond, contant voldoen.

  Moet per jaar toch wel een dikke reep chocola opleveren 🙂

  Is natuurlijk ook een goede manier, om die verrekte prijkaartjesterroristen te pesten 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share