Chinese invasie
Alledaagse bijzonderheden

De Chinese invasie

De milieuramp met het containerschip MSC Zoe confronteerde ons genadeloos met de ongelooflijke hoeveelheid zooi, bende en troep die de mensheid produceert. Grotendeels uitingen van perverse nutteloosheid. Want geef toe, al die kleine verwende meisjes kunnen best zonder de zoveelste containerlading My Little Ponies.
Al die rommel komt goedkoop uit Azië. We vinden het denk ik terug bij de Action, Flying Tiger, de Hema, Blokker en het Kruitvat. Maar als je dáár koopt, betaal je natuurlijk teveel. Het kan namelijk voor nóg minder.

Stuntprijzen

Op Facebook zie ik regelmatig reclames voor Wish. Dit is een online verkoopkanaal waar wereldwijd iedereen met een webshop, hoe klein ook, aan kan meedoen. Het bedrijf is van oorsprong Amerikaans, maar heeft inmiddels ook een Europees hoofdkantoor in Nederland. Vooral Aziatische handelaren verkopen via Wish meer dingen dan wij met z’n allen kunnen verzinnen. En dat tegen megasuperstuntprijzen. Zorg dat je onder de 22 euro blijft en je hebt ook geen gedoe met de douane.

Vier weken geduld

Steeds meer mensen gaan het proberen via de Wish-app op hun telefoon. Waarschijnlijk was ik er laat bij, maar in elk geval ontdekte ook ik: het functioneert! Je moet drie tot vier weken geduld hebben voor je bestelling arriveert, maar de lage prijs is het wachten waard. Bovendien is het altijd weer een leuke verrassing als er ineens iets in de bus ligt waarvan je allang vergeten was dat je het besteld had.

Wish wakkert ons superconsumentisme aan. Hier moeten we dus eigenlijk niet blij mee zijn. Zelf moet ik toegeven dat ik wel eens producten tegenkom waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Ze bieden oplossingen voor problemen die op het eerste gezicht niet op te lossen waren. Dingen dus waarvan ik niet wist dat ik ze nodig had. Ik zeg dan ook: halleluja en China in de gloria!

Lees ook:
Watervilla’s in de blubber

IJsmuts met Bluetooth

Zoals: die LED-strip voor onder mijn bed die automatisch aan gaat als ik mijn bed uit stap. Die mini-spy camera die ongemerkt iedereen in de gaten houdt die ik niet vertrouw. Dat handige verdeelstekkertje dat van één USB-poort wel vier USB-poorten maakt. Een smartwatch voor zes euro. De Bluetooth sleutelhanger die gaat piepen als ik ernaar fluit. Een 800 Watt windturbine voor op je dak. De ijsmuts met Bluetooth. De Wifi-endoscoop waarmee ik in de gootsteen of andere verstopte afvoerkanalen kan kijken. Doe voortaan uw eigen darmonderzoek! Drones in alle soorten en maten. Let wel: van 1350 euro voor slechts 30 euro! Ex btw en verzendkosten, maar dan nog!

Onze hebzucht is onze achilleshiel. Wanneer wij dan eenmaal bedolven zijn onder bergen nutteloze troep, zal daarop een nieuw koninkrijk verrijzen, een nieuwe wereldorde. Of zoiets. Fanfaremuziek!
Ondertussen heb ik toch mooi een draadloze oplader voor mijn telefoon gescoord. Bij Wish. Voor zeven euro. Kom daar eens om bij de MediaMarkt! En hij doet het perfect!

Invasie vanuit zee

Ik kan zo letterlijk eindeloos doorgaan.
‘Moeten wij dit willen?’ kunt u zich afvragen. Nee, natuurlijk niet. Maar wij hébben niets meer te willen. De Chinese verovering van Europa vindt niet plaats met behulp van marcherende troepen, maar via Wish en AliExpress. De containerramp van de Zoe is feitelijk een metafoor voor een invasie vanuit zee.

Laatste revisie op 6 februari 2019.

(268 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

4 Reacties

  • John Zwart

    Tot voor kort was ik blij met mijn 2e mobiele telefoon, met knoppen, zonder touch screen, zonder camera. Maar ik kon ermee bellen en gebeld worden, sms-en, klokkijken en noodberichten ontvangen en verzenden. Onderweg in de auto stond hij uit en als ik dat eens vergat gebeurde het maar hoogst zelden dat ik erdoor kon worden afgeleid, wegens de beperkte functionaliteit. Oja, daarom hoefde ik hem ook maar eens per week op te laden.
    Ik was er blij mee en ik miste niks, want ik had een digitale camera en thuis een pc. Helaas was de capaciteit van de accu na 5 jaar gebruik gedaald van 1 week naar 6 uur.
    Omdat er voor dat antieke ding niets meer leverbaar was zit ik sinds november 2018 met een brandnieuwe slimme telefoon zonder knoppen maar een veegschermpje dat voortdurend dingen doet waar ik niet om vroeg. Moet ik hem op wifi aansluiten? moet ik apps installeren? Moet ik voortdurend alles om mij heen, inclusief mijzelf fotograferen? Toen ik dat nog niet kon miste ik het niet. Waarom moet ik dan nu druk in de weer met al die ongevraagde functionaliteit? NEE

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
1
Share