Haardroger
Weblog

De stress van het beautybloggen

Er is een groep bloggers, voornamelijk vrouwen, die zich toelegt op het schrijven over make-up, mode, schoenen, kinderen, life style en koken. In veel gevallen schrijven ze elke dag een stukje. Soms verdienen ze er iets mee, soms krijgen ze gratis producten. Meestal niet.

De concurrentie is moordend, heb ik me laten vertellen. Dat zal me een stress geven zeg, bij de dames. Met vlekken in de nek klikken ze zich tot diep in de nacht door het hele internet heen. Op zoek naar nieuws over de laatste mascara van l’Oreal die niet klontert. Man en kinderen zijn al weken geleden apart gaan wonen, maar het is ze nog niet opgevallen.

Mannen

Mannen kunnen dit niet begrijpen. Ik dus ook niet. Ik moet de verleiding weerstaan om smalende opmerkingen te maken als ik dergelijke blogs lees. Misschien kom ik nog net weg met een beetje ironie. Het heeft doorgaans een tutholagehalte waar mannen nu eenmaal spontaan uitslag van krijgen.

Vanzelfsprekend moeten de dames lekker doen waar ze zin in hebben. Het enige verwijt dat je ze kunt maken is de volstrekte oppervlakkigheid van hun onderwerpkeuze. Nóg deprimerender is dat heel veel mensen die oppervlakkigheid blijkbaar interessant vinden.

Leven van de advertenties

Eén van de bekendste Nederlandse make-up blogsters verkeert regelmatig in de (net zo oppervlakkige) media, claimt tussen de dertigduizend en vijftigduizend (!) bezoekers per dag te hebben en kan leven van de advertenties op haar blog. Ze werkt zestig tot tachtig uur per week aan haar toko. Heeft deze mevrouw eigenlijk nog andere plannen met haar leven?

Lees ook:
14 jaar bloggen

Betweterige stukjes

Als ik lees over die vijftigduizend bezoekers ga ik me een ontzettende blogsukkel voelen, een loser, een non-valeur. Waarom moet ik altijd zo nodig maatschappelijk betrokken zijn en betweterige stukjes produceren over misstanden in de samenleving? Waarom kan ik mijzelf niet zetten tot het bloggen over toegankelijke onderwerpen als ‘Zestien manieren om je ballen te scheren!’? Gilette, Braun en Philips staan te dringen om te adverteren.

Gelukkig zijn er ook bloggende dames en heren in de wereld die zich druk maken over milieu, armoede, oorlog en vrede, dierenleed, discriminatie, onderdrukking, gezondheid, onrecht en kinderarbeid. Daar kan ik me dan door gesteund voelen. Maar het is veel minder sexy. En dus worden ze net als ik nauwelijks gelezen.

Mentaal afgestorven

Toch knaagt het enigszins. Ik had verdorie hartstikke rijk kunnen zijn in die veertien jaar dat ik nu blog. Mogelijk ook mentaal volslagen afgestorven, dat weer wel. Dus ik ga maar door op de ingeslagen weg. Er zit niets anders op. Een wimperpermanent, heeft u daar trouwens wel eens van gehoord?

Laatste revisie op 28 mei 2020.

(704 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

24 Reacties

 • Marco Raaphorst

  Blijft interessant hoe sommigen goed geldverdienen met hun blog. Ik heb niets met het onderwerp maar de jeugd wel. Mijn dochter bijvoorbeeld die checkt dit soort dingen ook. Met name dan op YouTube.

  Heeft veel te maken met een populaire niche. Ik zie dat overigens in de sound en muziekwereld ook gebeuren. Lastige van Nederland is wel dat de taal al een niche is en een niche dus een te kleine niche kan zijn.

 • JOHNN

  Ha Arnoud, ik denk dat de hoeveelheid van dit soort ‘lifestyle’ babbelpagina’s ook wel beïnvloed wordt door succesverhalen over mensen die in minder dan geen tijd miljonair werden door iets op internet op te starten. Zoiets als de illusie dat ooit in Amerika iedere krantenjongen de kans had om Murdough te worden. De illusie dat je er toe zult doen in de wereld met het verzamelen van hoge aantallen ‘likes’, of door het kopen van veel postcodeloten (ook zo’n illusielijn waarvan slimmere anderen de vruchten plukken).
  Maar gelukkig kun je het verschijnsel gewoon aan je laten voorbijgaan, er is geen leesplicht stelt Ximaar terecht. Dat is anders dan met interessante sites die opgetuigd zijn met meerdere reclamefilmpjes die om aandacht schreeuwen, En op de publieke tv het programma Nieuwsuur, dat maar plm een half uur duurt en daarvan nog voor de helft over beroepssport gaat. 🙁

 • Arnoud Hugo

  @Hennie: Dat voorbeeld van die ballen gaat mij te veel een eigen leven leiden in deze discussie. 😉 Los daarvan: als je goed kunt schrijven ga ik je blog graag eens lezen. Want goed kunnen schrijven is bij veel bloggers een ondergewaardeerde vaardigheid. Gek genoeg.

 • Hennie

  Ik ben zo’n blogster. Maar ook vijftien jaar te laat begonnen. Ondanks dat ik echt kan schrijven. Al zeg ik het zelf. En dat doe ik dan maar ook. Een ander zal het niet zeggen. Misschien dat ik je kan adviseren bij de aanschaf van een scheerolie die je ongetwijfeld nodig zult hebben na de online tutorial over het scheren van je ballen.

  Overigens: goed stuk. Argumenten waar ik niks tegenin kan brengen.

  Groet! Hennie

 • Henk van S tot S

  Wat er niet door veel vrouwen en steeds meer mannen aan smoelmeer en e.d. besteed wordt, grenst echt aan het absurde.
  Een paar bezoeken aan een psycholoog om tevreden met je zelf t zijn, lijkt me een goede investering 😉

 • Ximaar

  Gezien de waardering van Google vraag ik me af of dat blog zoveel bezoekers trekt of dat ze zelf als een gek pageviews zit te genereren. Dat laatste is erg eenvoudig en Google trekt zich daar niets van aan. Ze haalt dan ook maar een 4 van de 10 en voor jouw oude VerbalJam-blog geldt dat ook nog altijd. (Verhuizen is niet bepaald een slimme zet om hoog te scoren.) Buurtaal scoort bijvoorbeeld een 5 en die geeft veel lagere bezoekersaantallen op.

  Ik maak het mezelf nog moeilijker door over een kleinere en minder bekende regio te bloggen. Ook niet echt een manier voor wereldwijde bekendheid.

  Dat andere moeten mensen doen zo lang ze er plezier aan beleven. Gelukkig is er geen leesplicht, want mij trekt het niet. Geldt overigens ook voor mannen die het alleen over wielrenkilometers of nieuwe camera’s hebben.

  • Arnoud Hugo

   Ik heb met Verbal Jam ook wel een PR 5 gehad, maar toen werden ze kennelijk strenger en daalde mijn PageRank een punt. Geen idee wat ik tegenwoordig heb met Arnoud Hugo. Ik let er niet meer op.

  • Arnoud Hugo

   Ik zal het dan ook nog eens hebben over de 11 manieren om je ballen te permanenten. 😉 Dat kan overigens alleen als ze niet geschoren zijn, anders gaat het feest niet door natuurlijk.

 • linda

  Wat een heerlijk stuk, ik heb het dan ook vol bewondering zitten lezen! Ik kan mij ook ergens wel voorstellen dat schrijven over beauty en lifestyle voor mannen overkomt als een theekransje waar mannen niet op zitten te wachten. Net als wij vrouwen de strijd over voetbal op tv niet meer aangaan 🙂 Zelf ben ik ook hartstikke schuldig aan het schrijven over shampoos, mascara en voetencremes, ik zie het als een heerlijke afleiding. Waarbij producten het liefst ook zo groen mogelijk zijn en ook millieu en gezondheid schrijf ik geregeld aan. Het is bizar om te zien dat de meeste meiden lieve reageren op een mooie lipstick dan op een goed verhaal. Ik denk dat de doelgroep zelf ook best oppervlakkig kan zijn, of zij zijn toevallig opzoek naar een mooie lipstick als afleiding omdat ze het even niet over de normale gang van zaken willen hebben. Noem het oppervlakkig of niet, iedereen moet immers een hobby en een uitlaatklep hebben en ik heb mij smakelijk vermaakt bij de jouwe en lach nu hard om mijn veel te lange reactie 🙂

  • Arnoud Hugo

   Ik ben blij met je lange reactie. Je laat goed zien hoe het zou moeten zijn: voor de lol, voor je eigen plezier. Niet iets dat je hele leven gaat beheersen, want er zijn m.i. belangrijker dingen in je bestaan dan make-up. Wat me wel opvalt is dat de dames die hier reageren mijn ‘kritiek’ veel sportiever opvatten dan mannen zouden doen. 😉 Dank je wel in elk geval.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share