De stress van het beautybloggen

De stress van het beautybloggen

Er is een groep bloggers, voornamelijk vrouwen, die zich toelegt op het schrijven over make-up, mode, schoenen, kinderen, life style en koken. In veel gevallen schrijven ze elke dag een stukje. Soms verdienen ze er iets mee, soms krijgen ze gratis producten. Meestal niet.

De concurrentie is moordend, heb ik me laten vertellen. Dat zal me een stress geven zeg, bij de dames. Met vlekken in de nek klikken ze zich tot diep in de nacht door het hele internet heen. Op zoek naar nieuws over de laatste mascara van l’Oreal die niet klontert. Man en kinderen zijn al weken geleden apart gaan wonen, maar het is ze nog niet opgevallen.

Mannen

Mannen kunnen dit niet begrijpen. Ik dus ook niet. Ik moet de verleiding weerstaan om smalende opmerkingen te maken als ik dergelijke blogs lees. Misschien kom ik nog net weg met een beetje ironie. Het heeft doorgaans een tutholagehalte waar mannen nu eenmaal spontaan uitslag van krijgen.

Vanzelfsprekend moeten de dames lekker doen waar ze zin in hebben. Het enige verwijt dat je ze kunt maken is de volstrekte oppervlakkigheid van hun onderwerpkeuze. Nóg deprimerender is dat heel veel mensen die oppervlakkigheid blijkbaar interessant vinden.

Leven van de advertenties

Eén van de bekendste Nederlandse make-up blogsters verkeert regelmatig in de (net zo oppervlakkige) media, claimt tussen de dertigduizend en vijftigduizend (!) bezoekers per dag te hebben en kan leven van de advertenties op haar blog. Ze werkt zestig tot tachtig uur per week aan haar toko. Heeft deze mevrouw eigenlijk nog andere plannen met haar leven?

Lees ook:
Zestien jaar bloggen

Betweterige stukjes

Als ik lees over die vijftigduizend bezoekers ga ik me een ontzettende blogsukkel voelen, een loser, een non-valeur. Waarom moet ik altijd zo nodig maatschappelijk betrokken zijn en betweterige stukjes produceren over misstanden in de samenleving? Waarom kan ik mijzelf niet zetten tot het bloggen over toegankelijke onderwerpen als ‘Zestien manieren om je ballen te scheren!’? Gilette, Braun en Philips staan te dringen om te adverteren.

Gelukkig zijn er ook bloggende dames en heren in de wereld die zich druk maken over milieu, armoede, oorlog en vrede, dierenleed, discriminatie, onderdrukking, gezondheid, onrecht en kinderarbeid. Daar kan ik me dan door gesteund voelen. Maar het is veel minder sexy. En dus worden ze net als ik nauwelijks gelezen.

Mentaal afgestorven

Toch knaagt het enigszins. Ik had verdorie hartstikke rijk kunnen zijn in die veertien jaar dat ik nu blog. Mogelijk ook mentaal volslagen afgestorven, dat weer wel. Dus ik ga maar door op de ingeslagen weg. Er zit niets anders op. Een wimperpermanent, heeft u daar trouwens wel eens van gehoord?

Laatste revisie op 28 mei 2020.

(686 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

24 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marco Raaphorst
Marco Raaphorst
7 jaar geleden

Blijft interessant hoe sommigen goed geldverdienen met hun blog. Ik heb niets met het onderwerp maar de jeugd wel. Mijn dochter bijvoorbeeld die checkt dit soort dingen ook. Met name dan op YouTube.

Heeft veel te maken met een populaire niche. Ik zie dat overigens in de sound en muziekwereld ook gebeuren. Lastige van Nederland is wel dat de taal al een niche is en een niche dus een te kleine niche kan zijn.

Rianne
8 jaar geleden

Ik zit breeduit te grijnzen na het lezen van dit stuk. Zelden mijn idee over beautybloggers zo scherp verwoord gezien. Chapeau en Plumeau.

JOHNN
JOHNN
8 jaar geleden

Ha Arnoud, ik denk dat de hoeveelheid van dit soort ‘lifestyle’ babbelpagina’s ook wel beïnvloed wordt door succesverhalen over mensen die in minder dan geen tijd miljonair werden door iets op internet op te starten. Zoiets als de illusie dat ooit in Amerika iedere krantenjongen de kans had om Murdough te worden. De illusie dat je er toe zult doen in de wereld met het verzamelen van hoge aantallen ‘likes’, of door het kopen van veel postcodeloten (ook zo’n illusielijn waarvan slimmere anderen de vruchten plukken). Maar gelukkig kun je het verschijnsel gewoon aan je laten voorbijgaan, er is geen… Lees meer »

Hennie
8 jaar geleden

Ik ben zo’n blogster. Maar ook vijftien jaar te laat begonnen. Ondanks dat ik echt kan schrijven. Al zeg ik het zelf. En dat doe ik dan maar ook. Een ander zal het niet zeggen. Misschien dat ik je kan adviseren bij de aanschaf van een scheerolie die je ongetwijfeld nodig zult hebben na de online tutorial over het scheren van je ballen.

Overigens: goed stuk. Argumenten waar ik niks tegenin kan brengen.

Groet! Hennie

Ximaar
Antwoord aan  Hennie
8 jaar geleden

Ik kan me nog een tutje van 10 jaar geleden herinneren in de rol van Hysterica:

http://web.archive.org/web/20050305203427/http://www.tutje.nl/

Dat vond ik leuker lezen.

Henk van S tot S
Henk van S tot S
8 jaar geleden

Wat er niet door veel vrouwen en steeds meer mannen aan smoelmeer en e.d. besteed wordt, grenst echt aan het absurde.
Een paar bezoeken aan een psycholoog om tevreden met je zelf t zijn, lijkt me een goede investering 😉

Zo simpel is dan geluk
8 jaar geleden

Erg leuk geschreven! Beautyblogs en alle andere in mijn ogen ‘oppervlakkige’ blogs zijn aan mij ook niet besteed. Zelf blog ik gewoon lekker voor mijn eigen plezier!

paul
8 jaar geleden

Arnoud, ik voel met je mee en kijk uit naar de videotutorial over het scheren van je ballen. Of misschien ook niet…

jan
jan
8 jaar geleden

Zolang de bloggers zelf rode vlekken krijgen en mannen spontaan uitslag, is de markt onverzadigbaar.

Ximaar
8 jaar geleden

Gezien de waardering van Google vraag ik me af of dat blog zoveel bezoekers trekt of dat ze zelf als een gek pageviews zit te genereren. Dat laatste is erg eenvoudig en Google trekt zich daar niets van aan. Ze haalt dan ook maar een 4 van de 10 en voor jouw oude VerbalJam-blog geldt dat ook nog altijd. (Verhuizen is niet bepaald een slimme zet om hoog te scoren.) Buurtaal scoort bijvoorbeeld een 5 en die geeft veel lagere bezoekersaantallen op. Ik maak het mezelf nog moeilijker door over een kleinere en minder bekende regio te bloggen. Ook niet… Lees meer »

Vera Steenhart
8 jaar geleden

Leuk Arnoud! Ik ben toch benieuwd naar die zestien manieren om je ballen te scheren en klikte spontaan door op wimperpermanent. Zo van: bestáát dat? Wat is dat nu weer?

Irene
8 jaar geleden

LOL en Amen 😉

Karen Mee
8 jaar geleden

Haha, heerlijk stuk dit!

linda
8 jaar geleden

Wat een heerlijk stuk, ik heb het dan ook vol bewondering zitten lezen! Ik kan mij ook ergens wel voorstellen dat schrijven over beauty en lifestyle voor mannen overkomt als een theekransje waar mannen niet op zitten te wachten. Net als wij vrouwen de strijd over voetbal op tv niet meer aangaan 🙂 Zelf ben ik ook hartstikke schuldig aan het schrijven over shampoos, mascara en voetencremes, ik zie het als een heerlijke afleiding. Waarbij producten het liefst ook zo groen mogelijk zijn en ook millieu en gezondheid schrijf ik geregeld aan. Het is bizar om te zien dat de… Lees meer »

JOHNN
JOHNN
Antwoord aan  Arnoud Hugo
8 jaar geleden

Hetzelfde viel mij ook op. Goedhartige lezeressen heb je, wees er zuinig op! (ironie = leuk, smalen … nee)

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share
24
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x