torentje Den Haag
Maatschappij en Politiek

Verrukkeloze verkiezingen

Ik moet bekennen dat ik van deze verkiezingen totaal niet in verrukking kan raken. Gek hè? Het zal wel door de corona komen. Ik heb mij er dan ook nauwelijks in verdiept. Ik weet toch wel wat ik stemmen wil.
De politieke partijen zelf kunnen met hun slappe slogans het volk ook niet enthousiasmeren. Als ze al een slogan hebben. Er zijn genoeg fantasieloze partijen die niet verder komen dan ’Stem …’ Die zouden ze moeten uitsluiten van de verkiezingen. En dan heb ik het nog niet eens over pseudo-creatieve namen als BIJ1 en Ja21. De naam moet vertellen waar een partij voor stáát!

Vrije liefde, dat telt!

Ik reed langs een raamposter van de Christenunie. ‘Kiezen voor wat écht telt!’ stond erop. Ik dacht meteen: ‘Ja! Vrije liefde! Vrije keuze in het levenseinde! Baas in eigen buik!’ Maar bij de Christenunie tellen ze anders.
Het Forum voor Democratie riep op een poster dat Nederland zijn vrijheid weer terug moest krijgen. In de ogen van deze partij zucht Nederland onder de wrede knoet van dictator Vladimir Rutte. Wit-Russische toestanden! Toegegeven, hij stevent af op een verkiezingswinst waar menig Politburo instemmend bij applaudisseert.

Ook D66 roept op om te stemmen voor ‘nieuw leiderschap’. Dat is uiteraard het leiderschap van Sigrid Kaag. Zij heeft daarvoor ongetwijfeld een leiderschapscursus gevolgd, daarover zie ik in de NRC regelmatig advertenties staan. Ik krijg altijd een ietwat ongemakkelijk gevoel bij mensen die vinden dat ze anderen moeten gaan leiden. Voor je het weet staat men weer massaal met de arm schuin omhoog.

Mark Rutte gaat de verkiezingen in met de leus ‘Samen sterker verder’. Om dat te bereiken moeten de sportscholen weer open.

Doorkakken

Het CDA wil ‘doorpakken’. Ik las eerst ‘doorkakken’, dat vond ik beter passen bij zo’n dramatisch ingekakte partij. Maar ze willen dus doorpakken. Met huizen bouwen, tegen eenzaamheid, normen en waarden bewaken, de Basisbeurs terughalen en met het beschermen van de Nederlandse waarden. Wopke gaat ervoor. Trouwens opvallend weinig kleurtjes op de website Wopke, weinig diversiteit in de fractie. En iets als klimaatvriendelijke landbouw kan ik ook zo snel niet vinden. Terwijl het CDA op landbouwgebied toch zo’n rijke historie heeft! Meestal niet in positieve zin overigens.

Lees ook:
Een genie in het promoten van zichzelf

Plan B

Ik zag mij daarom genoodzaakt om te gaan voor Plan B: het stemmen op de Partij voor de Dieren. Deze partij heeft de transitie van Marianne Thieme naar Esther Ouwehand goed doorstaan. Ik ben het niet met alles eens, maar deze partij bewaakt tenminste écht onze normen en waarden, ons ethisch besef. En deze partij heeft het beste voor met de boeren, als weten ze dat zelf nog niet.

De dochter van Derksen

Verder met de PvdA. ‘Voor een eerlijke toekomst!’ roept Lilianne Ploumen, hun ‘#1 voor Nederland’. U begrijpt: de PvdA gaat straks weer de premier leveren met dit stemmenkanon! Op Zorgvlied wentelt Wim Kok zich nog maar eens rond in zijn graf. Ze hadden Marieke Derksen moeten nemen. Dat is de dochter van voetbalbetweter Johan Derksen. Ze staat in de Telegraaf omdat ze op de PvdA stemt.
Zo uniek is dat tegenwoordig blijkbaar. Ik denk dat de PvdA Marieke als cosmetische impuls goed zou kunnen gebruiken, als ik zo de foto’s van Lilianne en Marieke vergelijk. Dat is natuurlijk gewoon een seksistische inschatting mijnerzijds, doch oordeelt u zelf.

En dan hebben we ook ineens Volt. Ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord. Het is een Europa-gerichte partij. Progressief en voor de jonge generatie zo te zien. Niet voor mij dus, want ik heb zojuist per brief gestemd. Een vorm van leeftijdsdiscriminatie, want dat plaatst mij direct in de categorie ouwe lullen. Nú zijn ze ineens bang dat ik besmet raak!

Kibbelprogramma’s

Maar ondanks mijn jeugdige geest en opvattingen, besef ik al schrijvend dat ik het bij de bespreking van al deze partijen niet verder ga trekken. Er doen wel 37 partijen mee aan deze verkiezingen! Zijn ze nu helemaal gek geworden? Dit geeft mij weliswaar geen keuzestress -ik weet wat ik wil- maar het is een volslagen ridiculisering van de democratie.
Kijken naar oppervlakkige kibbel-programma’s op de late-avond tv helpt ons ook niet verder. Daar zie je hooguit geïllustreerd wie er wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid.
De mensen moeten niet stemmen uit ontevredenheid over dit of dat, maar stemmen op grond van een overtuiging.

Laatste revisie op 14 maart 2021.

(133 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Een reactie

  • John Zwart

    wat een verloren stemmen op minstens 17 waardeloze partijtjes die geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. Glorie voor de man met de meeste fouten (ik ben alleen de eindbaas) en de meeste leugens. blij dat ik niet bijgedragen heb aan de rotzooi waar we in terecht zijn gekomen. wat betekent demissionair? wie kan me dat nog even uitleggen? wat doet de 2e kamer?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share