Schandelijke taferelen,  Maatschappij en Politiek

Door de mand gevallen

De Griekse tragedie stemt mij somber. Bij Europese verkiezingen hebben de kandidaten altijd de mond vol over een ‘verenigd Europa’. Ik begrijp nu dat ze bedoelen: een verenigd Europa voor het grootkapitaal. Europa moet verenigd zijn om makkelijk handel te kunnen drijven, de geldstromen ongehinderd over de grenzen te laten kolken, de arbeid goedkoop te houden en de werkende mensen tegen elkaar uit te spelen.

Daarin past geen land dat economisch onbetrouwbaar is, want dan kunnen banken en bedrijven zomaar ineens hun geld kwijt zijn. Dat is op zichzelf nog begrijpelijk, maar tot welke prijs? Het mag niet tot gevolg hebben dat de bevolking van Griekenland aan de bedelstaf raakt.
Want een werkelijk verenigd Europa is ook een Europa waarvan de inwoners solidair met elkaar zijn. Een verenigd Europa moet ons behoeden voor onderlinge gewapende conflicten, brengt ons vrede, dacht ik altijd. Maar nu zie ik hoe Griekenland financieel het mes op de keel gezet krijgt en feitelijk z’n soevereiniteit inlevert. De bevolking lijdt. De verkeerde mensen zijn de dupe, want de Griekse miljardairs hebben allang hun centjes elders veiliggesteld.

Sociaal-democraat

Door de mand gevallen: de eens zo talentvol genoemde sociaal-democraat Dijsselbloem wordt vanuit zijn achtergrond toch geacht op te komen voor de belangen en behoeften van de werkende klasse. Niet die van Griekenland in elk geval. Hij is nu de belangenbehartiger van het financiële Europa en neemt als een strenge schoolfrik de Grieken de maat. Intussen doet hij als Nederlandse minister van Financiën niets tegen Griekse multinationals die via Nederland de Griekse belasting ontwijken. Als dank voor zijn inzet is hij herkozen als voorzitter van de Eurogroep (een machtig clubje ministers van financiën, waar geen verkiezing aan te pas is gekomen).

Hypocriet

Ook door de mand gevallen: de Belgische liberaal Guy Verhofstadt. Hij waste in een gloedvol betoog de Griekse premier Tsipras de oren in het Europees parlement. Staande ovaties waren zijn deel. Kort daarna werd hij door de Belgische politicus Peter Mertens ontmaskerd als een enorme hypocriet, die zelf financieel belang heeft bij allerlei privatiseringen die Griekenland gedwongen moet doorvoeren, zoals de drinkwatervoorziening.

Lees ook:
Lesgeven moet je niet aan God overlaten

Monopoly-geld

De miljarden vliegen ons intussen bij honderden tegelijk om de oren. Het is voor de gewone burger niet meer te volgen. Waar komt al dat geld vandaan? Bestaat het wel echt of is het Monopoly-geld? Ik herinner me namelijk niet dat we vóór de bankencrisis te maken kregen met dit soort bedragen.
Mijn vertrouwen in de Europese politiek is inmiddels vrijwel tot het nulpunt gedaald. Europa wordt niet bestuurd door democratisch gekozen instituties, maar door de banken en het bedrijfsleven. Dankzij de Griekse crisis wordt nu eindelijk duidelijk wie er werkelijk aan de touwtjes trekken in Europa en wiens belangen er altijd op de voorgrond staan. Niet die van de gewone man in elk geval.

Wurgcontract

Inmiddels is er een ‘akkoord’. Eerder een wurgcontract. Griekse staatsbedrijven, waaronder nutsbedrijven, gaan in de uitverkoop. Een buitenkansje voor het Europese bedrijfsleven in die sectoren, lijkt mij. Verder: ‘stroomlijning’ van het BTW-stelsel (lees: verhoging BTW), versobering van het pensioenstelsel en hervorming van de arbeidsmarkt. Kortom, de bevolking is opnieuw de klos. Of de Grieken maar even bij het kruisje willen tekenen.
Pas dáárna gaan de andere Europese landen zich beraden of ze Griekenland eventueel nieuwe leningen verstrekken. De toekomst zal uitwijzen wie in Europa het meest profiteren van dit ‘akkoord’. Niet de Griekse bevolking, daar durf ik wel een flesje Ouzo op in te zetten.

Foto: “Verschillende soorten ouzo” door Rutger2 op de Nederlandstalige Wikipedia. Licentie CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Laatste revisie op 6 februari 2019.

(353 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

10 Reacties

  • JOHNN

   ”Komediant” vind ik een veel te lieve naam voor onze Vlaamse januskop. In de Oekraïne heeft hij ook al olie op het vuur gegooid met zijn holle volksmennerij op het plein. Idealistisch gebral met alleen luchtbellen als fundament. Rebellen opstoken, misschien wel inspiratie geweest voor het neerhalen van MH17 waarvan de daders nooit bekend zullen worden.

  • JOHNN

   ”De Grieken” en daarmee bedoel ik de ”doorsnee Griek” oftewel de 99% om het in Occupy-terminologie te verwoorden, worden wel degelijk afgevallen. Griekenland wordt gered, dwz de Euro wordt gered, op dezelfde manier zoals we in de crisis 2008-2014 de banken hebben gered. De rekening van de tekorten van Griekenland en de feitelijk failliete Griekse banken wordt ook nu bij de Europese belastingbetaler neergelegd.
   Ben jij nu echt blij?

    • JOHNN

     @Irene: We begrijpen elkaar niet. Ik bepleit geenszins dat Europa nu niets zou moeten doen. Ik stel alleen maar vast dat “we”, oftewel Europa, vele jaren het verkeerde deden. Daaruit volgt dat we onszelf hebben opgezadeld met nu door te gaan met nog meer verkeerds. Dat is ver van iets om blij over te zijn. Even absurd als de blijdschap van de Grieken toen ze een feestje vierden nadat bekend werd dat meer dan 60% Nee had gestemd op het referendum. Er is alleen maar treurigheid zonder uitzicht. Maar als jij blij wilt zijn, ga gerust je gang.

 • JOHNN

  Laat ik nou helemaal niet verbaasd zijn over wat er nu zo duidelijk boven water uitsteekt. En wees eerlijk Arnoud, je verontwaardiging siert je maar ik denk dat ook jij allang een idee had van de echte motoren achter de Europese Munteenheid? Hoe meer landen erbij en hoe sneller hoe beter, of ze er nou klaar voor waren of niet is tot nu toe de gang van zaken geweest. Tot glorie van de verdiencapaciteit, de negatieve factoren worden toch afgewenteld.
  Wat hypocrisie betreft: het maakt geen donder uit of een pvda-er of een vvd-er naar boven valt, uiteindelijk komen ze allemaal hetzelfde terecht. ”dikke ik”, wie durfde dat toch laatst te zeggen? En Guy Verhofstad, Arend Jan Boekestein en Van Balen, met zijn drieën constante beeldvervuiling in de media, werkend aan hun eigen plan. Hypocrisie ja, onder een dun laagje democratie. En onder de lakens van de Griekse tragedie spelen Pentagon en Kremlin geo-politiek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share