Criminelen en hun carrière

Criminelen en hun carrière

Het nieuwsjournaal meldde prominent dat er bij criminelen een ‘ongekend grote wapenvondst’ was gedaan. Handvuurwapens, automatische wapens, granaten, kogelvrije vesten, munitie, gestolen auto’s en zelfs notitieboekjes. Het gaat hier waarschijnlijk om een soort centraal magazijn van waaruit de onderwereld gefaciliteerd wordt wanneer er weer eens een gewelddadig klusje moet worden geklaard.

In een eerdere beschouwing vermoedde ik al dat er een dergelijk kenniscentrum en facilitair bedrijf moest bestaan. Vanzelfsprekend (*kuch*) is de politie in maart hiermee direct aan de slag gegaan, met deze wapenvondst als klinkend resultaat.

Uitstekend gekwalificeerd

Toen ik het nieuws hoorde bedacht ik dat veel criminelen eigenlijk uitstekend zijn gekwalificeerd voor een legale carrière in de maatschappij. Ga maar na: voor een dergelijk ‘facilitair bedrijf’ moet je toch aardig sjoege hebben van zaken als inkoop, opslag, inventarisbeheer, productkennis, distributie en doelgroepgerichte marketing.

Ander voorbeeld: een gevorderde drugscrimineel kan goed onderhandelen, heeft logistiek inzicht en kan blijkbaar uitstekend netwerken.
Het opzetten van omvangrijke hennepplantages is ook geen makkie, daarmee laat de crimineel zien dat hij in staat is gecompliceerde infrastructuur uit de grond te stampen en te beheren. Ook geeft hij blijk van kwaliteiten op het gebied van land- en tuinbouw. Hij had zich net zo goed op de teelt van orchideeën of bosuitjes kunnen storten. Ik geef toe, dat is minder spannend en het eindproduct kun je niet roken, maar je kunt er tenminste mee voor de dag komen.

Alternatieve bezigheden

De louche types die met laffe babbeltrucs arme bejaarden beroven zouden beter hun geld kunnen verdienen als hypotheekadviseur, autoverkoper of verzekeringsagent. Politicus kan ook desnoods, hoewel daarbij toch het risico bestaat dat men weer terugvalt in oude gewoonten. Daarvan zien wij in de praktijk teveel voorbeelden, zoals het korten op pensioenen en thuiszorg.
Voor overvallers hebben we eveneens plek. Overvallers zijn stressbestendig en kunnen aan de slag als incassomedewerker of beroepsmilitair in Afghanistan.

Lees ook:
Zware tijden voor de mocromaffia

Niet achterom hoeven kijken

Legale mogelijkheden genoeg dus en ze hebben als bijkomend voordeel dat je niet permanent over je schouder achterom hoeft te kijken. Noem het ‘een stukje bestaanszekerheid’.
Maar ja, verkeerde vrienden wellicht, het snelle geld, betere doorgroeimogelijkheden, je weet niet wat mensen het foute pad op drijft.

Toch zou men bij de reclassering eens wat meer aandacht moeten besteden aan de vaardigheden en werkervaring van deze mensen. Zeg maar: de reclasseringsambtenaar als carrièrecoach. Er zit genoeg arbeidspotentieel onder criminelen. Veel talent blijft in deze maatschappij anders onbenut of sneuvelt onnodig tijdens criminele afrekeningen.

Laatste revisie op 13 april 2020.

(309 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ricky
Ricky
8 jaar geleden

Maar wat betaalt het, meneer? Al die legale banen leveren veel minder op. En dan moet je er ook nog eens belasting over betalen.

Henk van S tot S
Henk van S tot S
8 jaar geleden

Quote:
“Politicus kan ook desnoods”

Geldt niet voor VVD-politici:
Die stelen en bedriegen van nature en hoeven hiervoor niet eerst stage te lopen 😉

JOHNN
JOHNN
8 jaar geleden

Misschien zien ze op tegen al dat gedoe met cao’s, arbeidsvoorwaarden, personeelsraden, aandeelhoudersvergaderingen, jaarverslagen en belastingaangiften?

ikke
8 jaar geleden

Zo had ik het nog nooit bekeken. Goed geschreven

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share
4
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x