Verkiezingsbord Amstelveen 2018
Maatschappij en Politiek

Een ordinair stukje

Dit dreigt een ordinair stukje te worden. Maar ik moet het er toch over hebben. Iedereen in deze gemeente (Amstelveen) laat het uit goed fatsoen allemaal stoïcijns over zich heen komen, maar in de praktijk is het een communicatief probleem.
Kijk, ik ben de laatste die vindt dat je over iemands naam grappen kunt maken. Nou ja, bijna de laatste. Maar nu is er duidelijk sprake van provocatie.

Ik kom terzake. Ik rijd dagelijks langs een groot bord met verkiezingsplakkaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die gaan in mijn geval over Amstelveen. Daarop staat prominent en provocerend het affiche van de Christenunie. Met de naam van de lijsttrekker: Bert de Pijper. Ik hoor u gniffelen. Dat bedoel ik.

Kudo’s voor de Christenunie

Dan denk ik: godnogantoe jongens en meisjes van de Christenunie, is dit nou nodig? Was er nu werkelijk geen andere kandidaat die de lokale christenkar kon trekken? Toegegeven, je scoort er aandacht mee. En je weet meteen: Bert de Pijper is de lijsttrekker van de Christenunie. Geen idee wie de andere lijsttrekkers hier zijn. Ik kan niet anders zeggen dan: kudo’s voor de plaatselijke Christenunie!

Maar de vraag blijft wél: is deze expliciete oraal-seksuele connotatie wel te verenigen met de geloofsopvattingen van de partij? Komt men niet in gewetensnood? Of heiligt het doel hier de middelen? Bert zit er immers al twee termijnen en we horen geen klachten. Hij zal dus wel herkozen worden.

Verkiezingsstunt

Maar ik blijf het een ordinaire verkiezingsstunt vinden van de Christenunie.
Ik begrijp nu meteen waarom de vorige burgemeester, mevrouw Mirjam van ’t Veld (CDA), weer zo ijlings de gemeente ontvluchtte. Stel je toch eens voor om in elke vergadering iemand te moeten adresseren als ‘meneer de Pijper’. Ja, en zonder lachen hè! Dat trek je niet. Dat is bijna een mentale #metoo ervaring!

Lees ook:
Nog lang last van tractoren

Aan de andere kant heb ik toch ook wel bewondering voor deze Bert. Wanneer je al je hele leven ijzerenheinig met zo’n naam de maatschappelijke olijkheid trotseert, ben je iemand met karakter. Ik zou bijna op hem gaan stemmen. Bijna, want we gaan het niet te gek maken.

Nou ja, sorry dus voor dit ordinaire stukje. Maar het is op christelijke grondslag, dus dan kan het volgens mij.

Laatst bewerkt: jan 13, 2019 @ 17:14. Afbeelding gewijzigd: zoveel propaganda voor de ChristenUnie bracht mij toch in gewetensnood.

Laatste revisie op 13 januari 2019.

(258 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

4 Reacties

 • JOHNN

  Ik vroeg me al een poosje af, waarom de heer De Pijper, die mij aanvankelijk vanaf het scherm redelijk fris aankeek, plotseling een vervormd groen uitgeslagen gelaat vertoonde. Nu is hij helemaal verdwenen. Geen spoedopname wegens een akelige kwaal, mag ik hopen.
  Overigens, in de Napoleontische tijd, toen iedereen met een officieel erkende familie/achternaam diende te worden geregistreerd, hadden nog vele inwoners van het Rijk alleen maar een voornaam en een bijnaam of roepnaam. Had men geen achternaam dan moest men een kiezen. Sommigen kozen voor hun beroep, vandaar de vele Smits, Timmermannen en De Boeren. Grappenmakers zadelden hun nageslacht op met Naaktgeboren, Poepjes o.i.d. Anderen dachten iets langer na en vonden hun artistieke vaardigheden belangrijk. Wie lekker kon drummen werd Tamboer, wie mooi kon fluitspelen noemde de naam die vaak al zijn bijnaam was: Pijper. Het dubbelzinnige zit in de smoezelige geest van de toehoorder.
  Met andere woorden: ik ben niet zo enthousiast over grappen over iemands naam.
  Ik had een vriendje op de lagere school die Dirk Klootwijk heette. Op straat werd niet Dirk! geroepen, maar ”Klootwijk” en als ze hem wilden sarren: ”Klooootzak”!

  • Arnoud Hugo

   Ik moet bekennen dat ik de afbeelding een paar keer heb gewijzigd in een poging het aanzien enigszins draaglijker te maken. Ik ben daarin tot dusver niet geslaagd.
   De geschiedenis van de naamgeving is mij bekend, maar in de hedendaagse context lijkt mij een naam als De Pijper niet langer houdbaar, hoe je ook je best doet om aan een fluitist te denken. En zeker niet als het om de lijsttrekker gaat.
   Dubbelzinnig inderdaad. Maar zoals de Engelsen zo graag zeggen: A dirty mind is a joy forever.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share