Aurora borealis
Maatschappij en Politiek

Een genie in het promoten van zichzelf

Je hoeft het niet per se eens te zijn met de dubieuze ideeën van de jongeheer Baudet om te erkennen dat hij een genie is in het promoten van zichzelf en zijn partij. Elke keer weet hij toch weer volop de aandacht te trekken. Het mediavolk heeft zich de afgelopen week kakelend en kwetterend geworpen op zijn ondoorgrondelijk woordgebruik.

De uil van Minerva’, ‘boreaal’, het waren begrippen die toch snel even in de Wikipedia moesten worden opgezocht. En daar was het de jongeheer Baudet natuurlijk ook om te doen geweest. Vooral het woord ‘boreaal’ leverde hem direct het predikaat ‘nazi’ op, omdat het destijds in nationaal-socialistische kringen met graagte werd gebezigd.

Angsten

Wanneer leren we nu eens dat politici als Fortuyn, Wilders en Baudet er altijd zullen zijn? Ze vertegenwoordigen immers een groep mensen die bang is dat hun positie in de samenleving nóg verder in het gedrang komt. Ze vrezen de islam, de immigratie, de teloorgang van hun ‘Toen was geluk heel gewoon’ gevoel.

De overheid, andere partijen, hebben te weinig aandacht voor deze verongelijktheid, die dikwijls ook nog eens terecht is. De Forum- en Wilders-stemmers zien dat hun huurhuizen worden verkwanseld aan speculanten en beleggers, ze moeten minstens twaalf jaar op een huurwoning wachten, zij vangen de meeste laaggeschoolde immigranten in hun wijken op, ze zitten kortom het meest in de hoek waar de klappen vallen. Om hun angsten echt te begrijpen moet je misschien wel een tijdje gewoond hebben in Amsterdam Nieuw-West of de Schilderswijk in Den Haag. Niet dat ik die angsten altijd terecht vind, maar wel begrijpelijk. Baudet en Wilders spelen in op die angsten. Ze bieden geen oplossingen, maar buiten de gevoelens wél uit.

Een déjà vue

Bij de overwinningstoespraak van jongeheer Baudet had ik ineens een déjà vue: ik had het eerder gezien, moeilijk taalgebruik bij een populist. Bij Geert Wilders. Dit taalgebruik staat generaliserend gesproken in schril contrast met de woordenschat van de doelgroep, van de kiezers Henk en Ingrid. Blijkbaar dient het om het volk te imponeren: wat zijn die Wilders en Baudet toch slim! Aan hen kunnen we ons armzalig lot wel toevertrouwen!

Lees ook:
2007: Informant voor de Mossad

Moeilijke woorden

De heer Wilders knutselde in 2006 een verkiezingsprogramma met de titel ‘Klare Wijn’. Ik schreef daar een stukje over, want in dat verkiezingsprogramma stonden de volgende moeilijke woorden:

enerverend kentering kiezersrevolte consolideren onconventionele nivellering representeren malaise elan schaapsklederen bespiegelingen vice intrinsiek electoraal kaste vitale verkwanselt partijencratie profileren abstracte coalitie formatieperiode negeren demoniseren implosie geslecht marionetten referenda soevereine soevereiniteit gecreëerde vacuüm monstrum subsidiariteit structuurfondsen moloch ongebreidelde humanistische monetaire vetorecht instituties essayist secundaire impulsen primaire arrangementen demografische distantie egalitarisme debilisering verbale delicten dynamische lethargie stagnatie sectoren regulering scala navenant flexibeler cohesie rivaliserende dominante non-discriminatie academische urgentie pacificatie ongeclausuleerd religiekritiek a-democratisch extremistische fundament escalatie autonoom moratorium decennia futiele stringent absorptievermogen disproportioneel onorthodoxe recidive fundament Bolkestein fusies managementlagen organisatiemodellen gedegradeerd processoren ongebreidelde cognitieve curriculum staatsdomein pluche urgent compromisbereid detentie denaturalisatie decollectivisering
Arme Henk en Ingrid.

Uilskuiken

Hierbij vergeleken is dat uilskuiken van Minerva dus nog Nijntje-niveau. Het is allemaal marketing. Niet meteen hysterisch gaan doen en Baudet uitmaken voor nazi, dat is veel te lichtzinnig. Dit woord mag niet devalueren tot synoniem voor populist. Laat die Forumclub eerst maar eens worstelen met de harde realiteit van het openbaar bestuur.

Omslag

Democratie functioneert het beste bij evenwicht. Daarbij roept rechts van alles wat links niet durft te zeggen, maar dikwijls diep van binnen toch ook wel een beetje vindt. En andersom natuurlijk. Zo hebben we de VVD het afgelopen jaar bijna zien omslaan naar een regelrechte klimaatpartij. Met nadruk op bijna, want het blijven natuurlijk kapitalisten.

Wij rommelen op die manier gemoedelijk voort in Nederland. Jesse Klaver zegt dat we ruimhartig vluchtelingen moeten toelaten, Baudet en Wilders roepen dat de grenzen dicht moeten. We komen ergens in het midden uit. Zolang we dit zo houden is stiekem iedereen tevreden.

Afbeelding: Pixabay (CC) – Aurora Borealis, het Noorderlicht, de bekendste toepassing van het woord boreaal.

Laatste revisie op 11 juni 2019.

(373 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

5 Reacties

 • Henk van S tot S

  Baudet is het Franse woord voor Ezel.
  Waarom zou men die familie toch zo genoemd hebben?
  En aangezien Thierry Ezel tegen homeopathische verdunning is, zal hij de genen/eigenschappen van de familie Ezel nog volop in zich hebben.
  Een en ander moet genoeg zijn om te begrijpen dat deze narcistisch idioot onzin balkt.
  Tegenwoordig wil hij ook de boeren paaien en helpen.
  Hoe hij dat wil combineren met de door hem gewenste Nexit is mij een raadsel, daar alle E.E.G. subsidies dan ook vervallen.

 • John Zwart

  Rutte heeft gisteren iets ontdekt: Hij is zich bewust geworden van tegenstellingen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Hij noemt: rijkdom versus armoe, hoog opgeleid versus laag opgeleid, van niet nederlandse oorsprong versus van oorspronkelijke nederlandse afkomst. Hij verklaarde dat gisteren alsof hij opeens iets ontdekt had. Let wel: gisteren. Moet ik nog meer zeggen? Was hij te druk met het vasthouden van het breekbare vaasje? Zijn vaasje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
1
Share