Gehoorapparaat als trendy accessoire

Gehoorapparaat als trendy accessoire

Vroeger werd een gehoorapparaat min of meer gezien als teken van voortschrijdende aftakeling, de naderende ouderdom, het volgende instrument ter bestrijding van het zoveelste mankement. Net als de onontkoombare leesbril na je veertigste.
Ik laat hier de categorie gebruikers die van jongs af aan slechthorend is buiten beschouwing.

Sinds kort behoor ik zelf tot de groep oudere jongeren die de gesprekken in het café of op verjaardagen nog maar met moeite kan volgen. Daarin ben ik niet de enige, zoals wij kunnen zien aan het toenemend aantal reclames van bekende ketens als Beter Horen en Schooneberg Hoorzorg.

Het hoortoestel is geen ouwelullen-apparaat meer, maar een technisch geavanceerde gadget. De branche gaat volgens mij een gouden toekomst tegemoet. Dit uiteraard dankzij het uitzinnig aantal lawaaifestivals waar jongeren zich elk weekend weer in storten. Ook het permanent rondlopen met hoofdtelefoons en EarPods doet het gehoor geen goed.

Met fluitende oren naar huis

Zo ongeveer ben ik er ook aan gekomen, aan dat hoortoestel. Ik speelde met bandjes in kleine oefenruimtes in oude pakhuizen op het vroegere KNSM-eiland of vervallen panden op de Polderweg. En omdat de gitarist altijd te hard stond, waren wij wel genoodzaakt het volume eveneens flink op te draaien, waarop de gitarist weer… enzovoort. Zachter was geen optie. En zo stonden wij op megavolume binnen een ruimte van enkele kubieke meters onbekommerd de decibellen tegen elkaar in te blazen. Na afloop reden we met fluitende oren naar huis. Het woord ‘gehoorschade’ was toen nog relatief onbekend.

Computer

Ik werd mij pas bewust van mijn afnemend gehoor, toen ik in de gaten kreeg dat ik achter mij bellende fietsers niet meer hoorde. Ik ben toen maar eens naar een kleine, maar goede hoorspecialist gegaan. Ik kwam terecht in een wereld van pure hi-tech. Hoortoestellen (zo heten ze dan tegenwoordig) zijn nu verregaand geminiaturiseerde en daardoor vrijwel onzichtbaar. Een heleboel techniek is op enkele millimeters is samengepropt. Draadloos worden ze via de computer ingeregeld en afgestemd op mijn specifieke hoorprofiel.

Lees ook:
Het hypnotiserende scherm

Als liefhebber van gadgets draag ik ze feitelijk voor mijn lol. Want je gaat er ook nog eens een stuk beter van horen. Ik hoor de fietsers weer bellen en de vogeltjes weer fluiten. Er gaat weer een wereld voor me open. Een wereld die ik bovendien ook nog eens zachter kan zetten als ik er geen zin in heb.

Laatste revisie op 31 januari 2019.

(736 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)
Abonneer
Abonneren op
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Kiki Wals
6 jaar geleden

Mijn neef heeft opgemerkt dat hij slechter en slechter hoort en een specialist heeft gezegd dat we een hoortoestel moeten kopen. Ik had geen idee dat deze “geneesproductie” een echte hi-tech is en ik vind heel leuk dat deze apparaten nu onzichtbaar zijn. Dan zal mijn neef zich comfortabel voelen en niemand zal weten dat hij zo’n situatie heeft!

Henk van S tot S
Henk van S tot S
6 jaar geleden

Misschien overbodig, maar koop er wel een elektrische droogbox bij scheelt een hoop ellende qua onderhoud, levensduur en jeuk.
Dit is een van van de voorbeelden (zonder de adapter); iedere leverancier heeft zo z’n eigen “doosje”
http://webshop.nicollehoortoestellen.nl/images/products/79/1244_1600_1600.jpg

Emigrant
Emigrant
6 jaar geleden

Dan bof je geweldig. Ik ken verscheidene mensen die een duur hoorapparaat hebben dat ze toch maar niet indoen, omdat het onbevredigende resultaten geeft. Ik volg hun verhalen met spanning, net als het jouwe, omdat ik zelf langzamerhand ook aan zo’n ding toe ben.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share
5
0
Je mening wordt gewaardeerd. Reageer svp!x