Hond
Milieu

Blindengeleidehond wordt emotioneel

Natuurlijk kan ik hier gaan frutselen met jaarlijstjes en terugblikken, maar eerlijk gezegd vind ik dat niet zo boeiend. Daar word je dikwijls ook niet vrolijker van. Want als je dan ziet wat er in zo’n afgelopen jaar allemaal tegengezeten heeft, zie je het nieuwe jaar met angst en beven tegemoet.

Beter is het om een actueel onderwerp te behandelen. Tot nut van het algemeen. Een onderwerp dat bovendien gebonden is aan de jaarwisseling, waar we het de rest van het jaar nauwelijks over hebben. Dus laat ik mijn nieuwjaarsbeschouwing eens inzetten voor een goed doel: de dieren en het vuurwerk. Want daar is volop discussie over.

Yoko de geleidehond

Ik kwam op dit idee doordat ik op Facebook werd aangesproken door blindengeleidehond Yoko. Via een soort open brief, van dier tot mens zeg maar. In de ik-vorm ook nog eens.

Yoko op Facebook
Klik afbeelding voor het hele verhaal

Nu heb ik het niet zo op pratende honden en al helemaal niet als ik dít lees. Wat een larmoyant gezemel zeg! Knap dat hulphonden tegenwoordig zelfs op Facebook zitten, maar ik ben blij dat ze de rest van het jaar hun bijdehante bek houden. Behoudens een bescheiden blafje af en toe hoef ik geen verbale input van hulphonden.
Trouwens, ik vind Yoko best ietwat truttig. Een béétje hulphond helpt haar blinde baasje juist bij het vuurwerk afsteken. Moet de hond het niet verknallen natuurlijk, want anders blijven we blindengeleidehonden aanslepen.

Virtual reality

Maar serieus, Yoko had natuurlijk wel een punt. Vuurwerk is slecht voor dieren en het milieu. Dat kan dus beter stoppen. De huidige techniek is ver genoeg om in virtual reality een vuurwerkshow te houden. Dus doe alle dieren een genoegen en stop ermee.

Ook voor de eigenaren van gewone huisdieren is het elk jaar weer een beproeving. De katten schieten in de stress en in de gordijnen. De honden pissen hijgend het hoogpolig tapijt onder. Sommige mensen hebben wel acht chihuahua’s in huis die allemaal tegelijk gaan flippen. Dat trek je als baasje niet meer. Kilo’s kalmeringsmiddelen moet je in die beesten stoppen om ze weer een beetje kalm te krijgen.
Tip: Goudvissen schijnen nergens last van te hebben.
Maar voor het overige is het één en al dierenleed.

Lees ook:
Campagne van SIRE is kansloze missie

In de buurt-app

Een man bij mij uit de buurt is een groot liefhebber van vuurwerk. In de buurt-app heeft hij al opgeroepen om gezamenlijk op één bepaalde plek de boel te gaan afsteken. ‘En daarna ruimen we alles samen op’, sloot hij zijn boodschap af. Dik kans dat hij tot halverwege de middag in zijn eentje nog de straat staat te vegen.

In de buurt-app zitten ook heel wat eigenaren van honden en katten. Gek genoeg protesteerden die niet. Terwijl ze anders toch de confrontatie niet schuwen als het over hun dierbaar huisdiertje gaat. Zeker bang voor een vuurwerkbom tegen hun voordeur.

Waar blijven de boeren nu?

Ook de boeren hoor je ineens niet meer. Moeten ze niet protesteren? Vuurwerk geeft ook veel depositie van de meest ongure stoffen. Geen idee eigenlijk hoe het de dieren op de boerderij vergaat. Geven de koeien minder melk? Raken de kippen van de leg? Ligt de zeug met samengeknepen tepels in haar hok? Loopt de stront extra dun in de gierput? En hoe is het tegenwoordig met dat rund dat met vuurwerk heeft gestunt? De boeren blijven stil.

We zullen dus moeten afgaan op het emotionele pleidooi van geleidehond Yoko. We moeten het ermee doen voorlopig.
Moge Yoko ons in 2020 naar een betere wereld geleiden!

Gelukkig 2020!

Laatste revisie op 31 december 2019.

(660 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

3 Reacties

 • Ximaar

  Ook de beste wensen voor 2020!

  Vanmiddag had ik een akkefietje met een geleidehond. Dat beest is (nog) niet blind, zijn baas is dat al 4 decennia. Ik hielp beide bij een bezoek aan een gehoor-onderzoeker. We waren wat vroeg en de hond mocht nog even tegen een struik plassen. Niet veel later een enorme knal. De hond rukte zich los en sprinte als een bezetene alle kanten op. Hand van blinde open door de riem die er door glipte.

  Zo’n beest kost 30K en die wil je liever heel houden. Het dier had geen veiligheidsbril op. Gelukkig rijden auto’s in die buurt langzamer dan 30km/h door de vele fietsers. Ook die wisten de hond netjes te ontwijken. Op zo’n moment zou je de onzichtbare afsteker een knal voor z’n kop willen verkopen. Pas in de avond krijgt de hond kalmeringsmiddelen om de nacht door te komen. Gelukkig was ik er bij en kwam de hond weer terug. Voor een blinde zijn dit dus kutmomenten.

  Zelf had ik al eerder bedacht dat simpelweg de leeftijd voor het aanschaffen van vuurwerk omhoog moet naar de VVD-leeftijd van 130. Lijkt mij ook zeer eenvoudig te handhaven.

  • John Zwart

   De VVD leeftijd van 130 – die vind ik prachtig.
   Overigens vind ik bij elke leeftijd vuurwerk uit den boze.
   Vuurwerk is agressief en wekt ongecontroleerde boosheid op, daarnaast veroorzaakt het ook nog regelmatig oog en ander reëel letsel. Verder heeft van al dat geknal niemand een enkel nut. Zelfs de nietbestaande boze geesten trekken zich er nooit iets van aan, tot op de dag bleven die elk jaar verpesten.
   Waarom dan nog steeds geen verbod? Dat zal wel met Mark Ruttes partij te maken hebben: het is goed voor de economie, lees versneld onnuttig rondpompen van geld.
   Verder leven er steeds meer mensen in ons land die hier de rust zoeken na jarenlang te zijn geteisterd door gewapenderhand geweld. Van elke knal schrikken zij tien keer erger op dan u en ik.
   Dus wie zijn medemens + zichzelf, de aardbol en wat daarop leeft liefheeft doet vandaag nog alle agressief geknal in de ban.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
1
Share