Koeien met pleinvrees
Alledaagse bijzonderheden

Koeien met pleinvrees

De laatste tijd valt het mij op dat boeren steeds vaker hun koeien allemaal tegelijk op een klein stukje weiland laten grazen. Waar vroeger de koeien ruim gespreid op uitgestrekte graspercelen een beetje sloom gras stonden te happen of lagen te herkauwen, vormen ze nu een samenscholing. Hun ‘persoonlijke ruimte’ is daarmee behoorlijk ingekrompen. Wat zit hier nu weer achter?

Het is alsof de boer nu eenmaal aan Campina heeft beloofd dat zijn melkvee minstens 120 dagen per jaar, 6 uur per dag, buiten loopt. Hij had zijn beesten liever op stal gehouden. Veel makkelijker. Maar ja, dan kan Campina niet biologisch opscheppen met ‘echte weidemelk’.

Premie

Bovendien krijgt de boer sinds kort 750 euro per koe premie van de overheid als hij haar vroeg in het voorjaar al in de wei zet. Laat dit even op u inwerken: geld toe om koeien in de wei te zetten. Wijs gerust met de vinger op het voorhoofd, want zo krankzinnig is het systeem al geworden dus.

Koeien met pleinvrees

Waarom er zoveel koeien op een kluitje in een klein weitje staan weet ik nog steeds niet. Ik houd het boerenbedrijf niet zo bij. Misschien is er een simpele verklaring: koeien zijn niet meer gewend aan grote oppervlaktes. Ze hebben al zo lang op stal gestaan dat ze pleinvrees krijgen van een groot weiland. Met samengeknepen uiers staat Klara 16 angstig in de polder. Dit heeft uiteraard een negatieve invloed op de melkproductie.

Marketing

Vroeger was de normale toestand dat koeien de hele zomer in de wei liepen. Daarna kwam de onnatuurlijke situatie dat koeien zomer en winter in de stal werden opgesloten met enkele honderden collegaatjes tegelijk. En nu zijn we in de situatie beland dat het loslopen in de wei een marketinginstrument is geworden: het normale wordt als iets bijzonders gepresenteerd: echte weidemelk!!!

Lees ook:
Honden roven saté bij het Blauwe Theehuis

Milka

Steeds vaker staat deze maatschappij mij onnoemelijk tegen: het ten koste van allerlei belangrijke morele waarden en principes geld willen verdienen. Want ja, immers, vrije markt, concurrentie, Europa, nietwaar? Je moet wel meedoen, ook als boer. Er is geen weg terug. Zouden die Zwitserse Milka koeien ook zo worden uitgebuit?

Koeien in kleine wei

Laatste revisie op 31 januari 2019.

(312 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

4 Reacties

  • Henk van S tot S

    Ik zou er geen bezwaar tegen hebben als er op ieder industrie/stal-koe €750,00 boete werd opgelegd.
    N.B.
    Blijft er ook genoeg over om de bio-boeren te steunen

  • JOHNN

    De boerenstand is een subsidievreter van de bovenste plank. Eerst koeien/melk maximalisatie en dan subsidie voor ”weidegang”. Engels raaigras als monocultuur dat bij zware bemesting dubbel zo snel groeit als oorspronkelijke weidegrassen en dan subsidie voor ”weidevogelvriendelijk” mozaiekmaaien. CDA he, goed voor de natuur. ;-(

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share