Nashville christenen en moslims
Maatschappij en Politiek

Kritischer op christenen dan op moslims?

De storm is even snel weer gaan liggen als hij opkwam. Waren de homo’s vorige week nog het slachtoffer van bijbelse verdoemenis, op dit moment heeft niemand het er nog over. De orthodox-gristelijke Nashville aanhangers houden zich stil en vragen zich in gemoede en gebed af hoe ze zo stom hebben kunnen zijn om hun homohaat zo openlijk te etaleren. Ze hadden het toch ook gewoon in stilte kunnen doen, zoals altijd, vanuit de beschutting van de eikenhouten kerkbanken? Maar ja, toen moest óók die Kees van der Staaij (SGP) nog zo nodig de verklaring ondertekenen, samen met een heleboel andere voorgangers. En toen waren de rapen gaar.

Maar nu over naar de islam

Ik zat erop te wachten: vroeg of laat zou ook de islam erbij worden gesleept. Bij die religie hebben ze niet eens een Nashville-verklaring nodig om de homo’s het leven zuur te maken.

Opvallend is echter dat sommigen dit gegeven meteen aangrijpen om te ventileren dat ‘we’ weer eens veel te verdraagzaam zijn tegenover de islam. Lees onderstaand ingezonden stuk dat ik van een vriend mocht ontvangen via WhatsApp. Dat doet hij om mij te sarren. Het stukje illustreert onbedoeld echter precies hoe de onverdraagzaamheid in Nederland wordt opgeklopt.

Nashville kritiek

De teneur van dit stukje is dat ‘men’ veel kritischer is op de christenen dan op de islam. Met name omdat dit minder risico’s zou opleveren. Je kunt ongestraft losgaan op de christenen, bij de profeet gaat je kop eraf.
Op het eerste gezicht dacht ik: nou, daar zit wel iets in. Maar toen had ik nog niet nagedacht.

Lees ook:
Klunzig regeren

Toen ik dat wél deed, besefte ik dat Van der Staaij een politicus is, in het parlement zit en dus letterlijk trouw aan de grondwet heeft gezworen. En daarin staat dat je homo’s en andere geaardheden niet mag discrimineren.

Wanneer een islamitische politicus van dezelfde statuur (laten we zeggen Arib, Aboutaleb of Marcouch) hetzelfde zou beweren, zou zij/hij het waarschijnlijk nog harder te verduren krijgen dan Van der Staaij. Louter vanwege het islamitisch zijn. Wat de briefschrijver beweert is dus onwaar.

Haat-imam

Het is eveneens onwaar dat homo-hatende imams niet worden aangepakt. De belangrijkste haat-imam in Nederland is Fawaz Jneid. Deze zonderling wordt constant in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten, wordt verbannen uit moskeeën en krijgt gebiedsverboden opgelegd. Er worden ook wel degelijk aangiftes tegen hem gedaan (Hirsi Ali in 2005).

Juist sinds de moord op Theo van Gogh is Nederland zeer alert op dreigementen en onverdraagzaamheid uit islamitische hoek.

Het is dan ook onjuist dat islamcritici islamofoob of xenofoob worden genoemd. Integendeel, islamkritiek is dankzij Wilders inmiddels bon ton.

Aan de beurt

De kritiek van de briefschrijver is een kritiek die in zichzelf verzandt. Kritiek op het één veronderstelt namelijk niet automatisch goedkeuring of onverschilligheid voor het ander. Aan de orde is nu de christelijke Nashville verklaring. Wees gerust, volgende keer is de islam weer aan de beurt. Laat dat maar aan Wilders over.

Afbeelding: Nashville skyline – bron: Pixabay (CC).

Laatste revisie: jan 18, 2019 @ 21:18.

Laatste revisie op 18 januari 2019.

(295 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
2
Share