Icke
Geschreven voor Amsterdam Centraal

Meneer Icke mocht er hier niet in

De ultrarechtse blaaskaak meneer David Icke mocht wegens gevaar voor de openbare orde niet naar Nederland komen en al helemaal niet naar Amsterdam.
Ik vond dat een goed besluit, maar prompt begonnen allerlei hoogleraren in het staatsrecht te mokken dat dit het recht op vrijheid van demonstratie aantastte. En nog zo wat rechten.
Het recht is natuurlijk belangrijk. Ook is het zaak om de rechtspleging zuiver te houden. Het is een pijler van onze democratie.

Gezever

Toch kun je mijns inziens niet alles langs de meetlat van het recht leggen, want maar al te vaak ontaardt dit in gezever op de vierkante millimeter. En leidt het ook tot onrecht, al staat het zo in de wet. Bijvoorbeeld een dronken automobilist die met hoge snelheid twee fietsers doodrijdt. Hij komt weg met een taakstrafje en een paar jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Want, zo redeneert de rechter, het is niet aangetoond dat de automobilist de intentie had om de fietsers te doden.
Dit soort zaken druist in tegen ons rechtsgevoel. En terecht, hier schiet de wet tekort. Als de wet in conflict komt met ons rechtsgevoel, is de wet nog niet voldoende uitgewerkt. Als leek permitteer ik me dit soort ietwat populistische gevoelens, maar dat geldt voor het grootste deel van onze bevolking. En dus moet je daar als wetgever toch wel een beetje naar luisteren.

Zitten we niet op te wachten

In Amsterdam zitten wij niet te wachten op antisemitisch gebazel, stemmingmakerij, democratie ondergravende Ickes. We hoeven niet elke raaskallende mafkees in ons land toe te laten, net zo goed als je niet elke idioot maar vrijelijk je huis binnenlaat.
Het is balanceren op de rand van de tolerantie. Wij hebben een rechtsstaat, maar dat is geen vrijbrief voor het ondermijnen van diezelfde rechtsstaat. En dat is wat meneer Icke doet.
Demonstreren doe je om de democratie en de samenleving te verbeteren, om manco’s aan te kaarten, om in jouw ogen onverstandige beslissingen aan de kaak te stellen. Niet om haat te zaaien en bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten.
Het door rechtse complotten gemarineerde volksdeel heeft natuurlijk het volste recht om op het Museumplein onzin te gaan roepen, niettemin hoeven we daarnaast de ellende uit het buitenland niet binnen te halen. Gek dat na het verbieden van Icke de demonstratie ook gelijk werd afgelast. Zo belangrijk was het dus blijkbaar niet.

Lees ook:
Seksschandaal in Amstelveen

Waar zijn ze?

Waar zijn trouwens al die rechtsgeleerden wanneer het gaat om de misstanden rond het klimaat? Ik hoor ze nooit over Schiphol, dat al jaren zonder natuurvergunning werkt. Nooit over andere bedrijven die soms al decennialang de wet overtreden.
Dus maak je nou maar niet druk over de rechten van die gek uit Engeland, er blijft in eigen land nog genoeg te doen voor jullie.

Ook gepubliceerd op weblog Amsterdam Centraal.

Laatste revisie op 6 november 2022.

(111 keer bezocht, 1 bezoeken vandaag)

Schrijft op Arnoud Hugo en Amsterdam Centraal. Vader ZKKH. Wanneer tijd over: schrijven, muziek, voorlezen, redactie Amsterdam Centraal.

Een reactie

  • Bert Pfeiffer

    Goed stuk. Soms prevaleert fatsoen, orde en de rede nu eenmaal boven het recht. Vreemd dat NL hier sowieso geen ferm standpunt inneemt dat elke haatzaaier/fascist op de dtempel doet omkeren. Niet alleen Amsterdam, gen enkele plek kan dit gebruiken. Ugh.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Total
0
Share